Zonder bloed, zweet en pijn, geen sixpack van geluk4 min leestijd
No pain no gain. Als je aan krachtsport doet, dan heb je dit vast wel eens horen vallen. Want spierpijn, hoe vervelend het soms ook kan zijn, is goed, het is een teken dat je lekker getraind hebt en dat je lichaam hard aan het werk is gezet. Toch is pijn iets wat veel mensen over het algemeen het liefst uit de weg gaan. Je denkt vast dat als je pijn maar zoveel mogelijk uit je leven mijdt, je vanzelf gelukkig wordt. Maar zo werkt het leven helaas niet.
Hoe je het ook wend of keert, pijn zal altijd onderdeel van je leven zijn. Problemen gebeuren. Hoe dan ook. Period. Wat je ook doet. Als je bijvoorbeeld een gezondheidsprobleem oplost door lid te worden van een sportschool, ligt er wel weer een nieuw probleem op de loer. Want nu je je abbo hebt, moet je wel met regelmaat tijd vrij maken om naar de sportschool te gaan en je jezelf 30-60 minuten lang in het zweet werken.
Of misschien wil je moeder worden. Dan zadel je jezelf op met heel veel problemen. Je moet sowieso eerst een man vinden, je kunt een miskraam krijgen, je kunt misselijk zijn, je zult 9 maanden lang allerlei lichamelijke ongemakken krijgen, om over de bevalling nog maar te zwijgen. Maar als jij graag een baby wil, dan zijn dat de problemen waar je voor kiest. Kortom: problemen zijn er altijd. Sommige worden opgelost, verbeterd en andere maken plaats voor nieuwe.
Hoop niet op een leven zonder problemen,
maar hoop op een leven vol goede problemen.
Geluk zit ‘m in de problemen die je oplost
Je ware geluk vind je in het vinden van problemen die je leuk vindt om te hebben en om op te lossen. Soms zijn die problemen simpel: verantwoord eten, naar een nieuwe bestemming reizen, winnen in de game die je net gekocht hebt. Op andere momenten is het wat lastiger: de relatie met je moeder herstellen, een baan vinden waar je je goed bij voelt of betere vriendschappen ontwikkelen. Wat je problemen ook zijn, het concept is hetzelfde: fix the problem; feel good. Daarvoor is het belangrijk om twee dingen absoluut te vermijden: 1. ontkenning van je problemen en 2. in de slachtofferrol schieten. Want hoe langer je het vermijdt, hoe pijnlijker het zal zijn als je uiteindelijk de confrontatie met je problemen aangaat.
Hoe emoties daarbij helpen
Emoties hebben één belangrijk doel: het is de feedback van jouw lichaam om je te vertellen dat iets oké of niet. Niets meer en niets minder. Het zijn biologische signalen bedoelt om je een zetje te geven in de juiste richting. Negatieve emoties zijn met andere woorden, een roep om actie. Als je ze voelt is dat om dat je verondersteld wordt iets te doen, om een positieve verandering te weeg te brengen. Positieve emoties daarentegen zijn een beloning voor het nemen van de juiste actie. Als je dat voelt, is het goed en hoef je er alleen nog maar van te genieten.
Emoties zijn niet bindend, het zijn slechts signalen. Dat iets goed voelt, wil niet zeggen dat het ook goed is. Dat iets slecht voelt wil niet zeggen dat iets ook slecht is. Wat je vandaag gelukkig maakt, kan dat morgen niet meer doen. De persoon met wie je trouwt, is de persoon met wie je ruzie maakt. Het huis dat je koopt, is het huis dat je repareert. De droombaan die je aanneemt, is de baan die je stress bezorgt. Alles komt met een opoffering. Dat wat je een goed gevoel geeft, zal je ook op zijn tijd een slecht gevoel geven. Wat je wint, is ook wat je verliest.
Kies jouw pijn
Als je jezelf afvraagt: Wat wil je van het leven? Dan zul je waarschijnlijk zoiets zeggen als: gelukkig zijn, een fantastisch gezin en een leuke baan. Logisch, want wie wil dat nou niet. Iedereen geniet van wat goed voelt. Iedereen wil een zorgeloos, gelukkig en makkelijk leven, wil verliefd worden, fantastische seks en relaties hebben, er perfect uitzien, gewaardeerd worden en geld verdienen.
Interessanter is het als je jezelf afvraagt: Welke pijn wil je in je leven? Waar ben je bereid voor te vechten? Je wilt bijvoorbeeld best dat riante kantoor met dito salaris, maar je zit echt niet te wachten op een werkweek van 60 uur plus lange reistijd. Je wilt een geweldige partner, maar vermijdt liever de daarvoor noodzakelijke moeilijke gesprekken, ongemakkelijke situaties en gekwetste gevoelens. En dus leg je je bij de situatie neer.
Zonder wrijving geen glans.
En zo gaat dat ook met geluk.
Geluk gedijt bij problemen. Je wilt een prachtig lichaam. Maar dan moet je wel de pijn en fysieke stress accepteren die nu eenmaal gepaard gaan met zwaar trainen in de sportschool en strikt op je voeding letten. Je wilt je eigen bedrijf starten, maar je wordt geen succesvolle ondernemer als je niet weet om te gaan met de risico’s, onzekerheid en herhaalde tegenslagen. Je wilt een partner, een wederhelft, maar je zult nooit de persoon van je dromen vinden als je niet de emotionele turbulentie accepteert. Het maakt deel uit van het amoureuze spel. Als je niet meespeelt, kun je ook niet winnen.
Het is dus niet de vraag waar wil je van genieten, wat je geluk bepaald. Maar welke pijn ben je bereid te verdragen. En je moet iets kiezen. Een pijnvrij leven is geen leven. Het kan niet altijd rozengeur en maneschijn zijn. Hoe jij omgaat met pijn, is wat mij mij maakt en jou jou. Zo had ik dat met mijn opleiding Voeding en Diëtetiek. Ik dacht altijd dat diëtist zijn was wat ik wou, maar uiteindelijk bleek het toch niet te zijn wat ik wilde. Ik wilde de beloning van een eigen praktijk, niet de worsteling van het cliëntenwerven en het onzekere bestaan, ik wilde het resultaat, niet het proces, de overwinning, niet het gevecht. Maar zo werkt het leven niet, helaas.
Wie jij bent, wordt bepaald door waar je bereid bent voor te vechten.
Mensen die genieten van het geploeter in de sportschool zijn de mensen die een afgetraind lichaam hebben. Mensen die genieten van lange werkweken en carrière maken zijn de mensen die de top bereiken. En als je denkt dat je op een gegeven moment wel kunt stoppen met vechten, dan heb je het mis. Het plezier zit hem namelijk in het gevecht, in de klim zelf. Niet zozeer in de overwinning en niet in de top.
Welke pijn wil jij in je leven?
Waar ben jij bereid om voor te vechten?