Zo zet jij jezelf op nummer 12 min leestijd
Met je vriendin aan de telefoon babbelen over wat zíj wil horen. Meelachen met een roddel, terwijl je maag zich samentrekt. Op de hond van je buurvrouw passen, terwijl je eigenlijk andere plannen hebt. Je zusje een lift naar het vliegveld geven? Tuurlijk. Bij jou kan alles. Je aanpassen om erbij te horen, is gedrag dat veel mensen wel herkennen.
Er is natuurlijk niks mis met iemand een gunst verlenen, maar waarom willen we zo graag geliefd worden en aan anderen hun verwachtingen voldoen? Zo graag zelfs, dat we onze eigen behoeftes negeren. What’s up with that?
Wat mensen van ons vinden, doet ons meer dan we denken. Contact met anderen is dan ook cruciaal voor ons welzijn. Je kunt een fijn huis hebben, een hoog salaris, gezond zijn, maar je wordt niet gelukkig zolang je alleen op de wereld bent. Onze grootste angst is dan ook die voor sociale afwijzing.
Geloof het of niet, maar ook jij hebt behoefte aan een langdurige relatie met anderen op wie je kunt rekenen en met wie je geregeld leuke dingen kunt doen. En het zijn vooral die sociale relaties die je innerlijke jij bepalen. Maar dat je ‘IK’ een reservoir is met energie dat op kan raken, besef je misschien niet altijd. Tot het te laat is. Elke keer als je ‘ja’ zegt terwijl eigenlijk ‘nee’ bedoelt en je eigen behoeftes ondergeschikt maakt aan die van anderen, sijpelt er een beetje energie uit jezelf weg. But I’ve got you. Met deze vier tips blijf je dicht bij jezelf en zet jij jezelf op nummer één zonder asociaal over te komen.
1. Happy list
Wat maakt jou echt gelukkig? Sta daar eens bij stil en maak er een lijstje van. Ga eens na hoelang je die punten al niet gedaan hebt. Dit overzicht zal een goed besef moment zijn van hoe weinig je eigenlijk voor jezelf doet. Pak dus een pen en papier en write it down! Het hoeft niet gelijk extreem, het kan bijvoorbeeld ook een dagje winkelen zijn of gewoon een middag Netflixen. Zolang jij er maar energie van krijgt! Dit is een goed begin om bewust te worden van je eigen geluk.
2. Alternatieven
‘Nee’ zeggen is lastig. Je wilt de ander natuurlijk niet teleurstellen of nog erger, ervoor zorgen dat ze jou minder leuk vinden. Probeer daarom eens een alternatief aan te bieden als jij ‘nee’ zegt. Zo laat je de ander niet helemaal met lege handen achter. Hierdoor kies je toch voor jezelf en zorg je er ook nog eens voor dat je geliefd blijft. Dus de volgende keer dat iemand jou op je vrije zondagochtend vraagt om hem of haar naar het vliegveld te brengen om zes uur, zeg jij vriendelijk ‘nee’, maar geef je wel het nummer van een goedkope taxichauffeur die jij kent.
3. Luister naar jezelf
Als jouw onderbuikgevoel zegt dat iets niet klopt, dan moet je daar naar luisteren. Dit kunnen seintjes zijn van bijvoorbeeld extreme vermoeidheid of een bepaald gevoel hebben over iets. Jij kent jezelf en weet eigenlijk ook als de beste hoe het zit en wat het beste is voor jou. Als je niet naar jezelf luistert, zul je niet helemaal achter je keuzes staan en zul je hoogstwaarschijnlijk minder goed handelen in situaties. Het is dus ook helemaal niet selfish om naar jezelf te luisteren. Je zult hierdoor alleen maar beter handelen, wat dus ook goed kan zijn voor de mensen om je heen.
4. Trots opzij zetten
Trots is een tricky dingetje. Het is goed om het te hebben maar af en toe kan het dingen ook een stuk moeilijker maken, zoals het vragen om hulp. Het liefst willen we alles zelf kunnen doen, maar af en toe hebben we toch een handje extra nodig. Daar is ook helemaal niks mis mee, maar je trots kan soms in de weg gaan staan. Als jij zoveel voor anderen doet en jezelf bijna verwaarloost, verdien jij ook af en toe een handje terug. Zie het zo: anderen willen net als jij ook graag geliefd worden en leuk gevonden worden, ze zullen dus jou ook vast wel willen helpen!
Zet jezelf bovenaan de to-do list, dan komt de rest vanzelf.