Zo slecht is de hele dag zitten voor je lichaam3 min leestijd
Voor we beginnen, alvast even een tip: lees dit artikel staand! Een aantal jaren terug verscheen de slogan “Zitten is het nieuwe roken” in het nieuws om aan te tonen hoe schadelijk het is om langdurig te zitten. Lang zitten veroorzaakt schade aan hart, bloedvaten en je stofwisseling. Zodra je zit verslappen de spieren in je benen. Je calorieverbruik daalt met 1 calorie per minuut. De productiviteit van enzymen die helpen vet af te breken vermindert met 90%. Na 2 uur daalt je goede cholesterol met 20% en na 24 uur neemt de werking van insuline af met 24% en neemt het risico op diabetes toe.
Doordat je langdurig en vaak krampachtig in eenzelfde houding zit, leg je ook veel druk op je bovenlichaam, nek en schouders. Dit kan behoorlijk vermoeiend zijn en zorgt er bovendien voor dat je doorbloeding minder wordt. Daarnaast gaat je algehele fitheid en botdichtheid achteruit. En least but not least doordat de doorbloeding minder wordt, zakt het bloed door de zwaartekracht naar de lager gelegen gebieden, met name je benen. Een gevolg daarvan zijn de veel gevreesde spataderen. Wat voor mij alleen al reden genoeg zou zijn om wat vaker op te staan en in beweging te komen.
Is zitschade te compenseren?
Wel nu, een dagje wat minder bewegen omdat je bijvoorbeeld ziek op bed ligt of gewoon een ordinaire lazy day hebt, is echt geen ramp. Waar het omgaat, is structureel veel zitten en weinig bewegen. Hoe meer tijd je zittend doorbrengt, hoe groter de gezondheidsrisico’s zijn. Het slechte nieuws was dat deze schade zich niet liet compenseren door een paar keer per week te sporten. Net als dat de schade van een sigaret zich ook niet laat uitwissen. Tot voor kort, dus. Want het goede nieuws is nu dat je de schade die wij ons lijf aan doen door lang (zeker 8 uur per dag) te zitten, wel degelijk kunnen beperken door elke dag minstens een uur flink te bewegen.
Tijd om in actie te komen
We weten dat zitten ongezond is, maar helaas ontkom je er bijna niet aan als je een kantoorbaan hebt. Daarom hieronder wat tips om een zittend beroep dynamisch te maken:
- Past je zithouding aan. Zit in 135 graden, dus met je rug achterover geleund en met je billen tegen de onderkant van de rugleuning en je voeten plat op de vloer. Dit zorgt ervoor dat er minder spanning op je rug staat dan wanneer je rechtop zit of licht naar voren buigt. Je kunt natuurlijk ook staand werken via een zit-stabureau of gebruikt maken van een zitbal of deskbike, indien je werkgever deze voorhanden heeft. Anders is het zeker een tip voor je baas om hier in te investeren. Al is het alleen al voor de gezondheid van de werknemers (lees minder ziekteverzuim).
- Get up en move. Onderbreek het zitten zo vaak als je kan. Loop een rondje door het kantoor, neem de trap, haal koffie aan de andere kant van de afdeling, loop naar een collega toe in plaats van te mailen.
- Ga in je lunchpauze naar buiten. Feit is dat frisse lucht en beweging goed zijn voor de hersenen. Een werknemer die tussendoor even beweegt, is daarna productiever.
- Gebruik een app of sporthorloge. Schaf een sporthorloge of activiteitstracker aan. Deze bandjes geven vaak een signaal of gaan trillen als je te lang zit en motiveren je op die manier om wat vaker in beweging te komen. Streef ernaar om elke dag minimaal 10.000 stappen te zetten. Lukt dit niet meteen, doe er dan elke dag een stapje bovenop en klim zo langzaam naar de 10.000 stappen of meer. Je kunt natuurlijk ook je collega’s uitdagen. Wie aan het einde van de week aantoonbaar de minste stappen heeft gezet, trakteert de rest van de groep bij de vrijdagmiddagborrel op een (alcoholvrij) drankje.
And action!
Zeker als je ‘s avonds het liefst ook nog een paar uur op de bank ploft voor je favoriete Netflixserie doe je er goed aan om overdag wat meer beweging toe te voegen. Indien mogelijk, ga op de fiets of lopend naar het werk. Ligt je werk helaas te ver weg om er lopend of met de fiets naar toe te gaan, loop dan naar het station of de bushalte en stap een paar haltes eerder uit of later in. Of parkeer je auto eens een paar blokken verderop en loop het laatste kwartier naar je werk. Genoeg mogelijkheden dus. Kijk vooral wat voor jou werkt.
Hoe zorg jij ervoor dat je zo min mogelijk zit?