Winterdip: we can handle this!2 min leestijd
Noem het winterblues, winterdip of winterdepressie. Feit is dat je overal om je heen mensen hoort klagen over ‘die ellendige winter’, de fucking kou en over het ‘s ochtends maar niet wakker kunnen worden. Ik merk het ook aan mezelf hoor. De zomer is nog ver te zoeken en het is nog lang geen kerst. Ik ben wat futlozer deze dagen, heb maar weinig energie, slaapt het liefst de hele dag en heb honger op de gekste tijden.
En dat alles heeft met een piep klein biologisch klokje te maken. Als die van slag is, raken alle ritmes in je lichaam uit balans. Alhoewel ik de winter echt ook heel prachtig vind met haar heldere lucht, lichtjes in de straten en kaarsjes bij de ramen, vind ik die winterdip maar behoorlijk irritant. Daarom heb ik een aantal tips op een rijtje gezet. Zodat je deze winter happy en healthy kunt overleven.
Zet je wekker
Niet één keer, maar gewoon iedere dag. Ook in het weekend en op dagen dat je vrij bent. Daarmee zorg je ervoor dat je een vast slaap- en waakritme krijgt. Dus ook al ga je nog zo laat slapen, zorg ervoor dat je wekker iedere ochtend rond dezelfde tijd afgaat (idealiter wijk je hier niet meer dan één uur van af). Rinkelt je mattie, kom er dan ook meteen uit. Met een vast ritme wordt het makkelijker voor je biologische klok om de tijd in de gaten te houden en je lichaam wakker te maken (lees: energie geven). Probeer daarnaast ook zoveel mogelijk rond dezelfde tijd naar bed te gaan.
Hiken every day keeps the doctor away
Een winterdip heeft ook te maken met gebrek aan (dag)licht. Dus ook al schijnt de zon niet, trek er elke dag op uit, want licht helpt tegen depri gevoelens. In de winter heb je meer melatonine (slaaphormoon) in je lijf en daglicht helpt dit level terug te brengen waardoor je je minder slaperig voelt. Persoonlijk ben ik een groot fan van hiken. Weer of geen weer. Trek een lekkere warme trui of fancy regenjas aan, zet een muts op, loopschoenen aan, je favoriete muziek in je oren en gaan met die banaan.
Niet alleen wandelen, maar ook wat steviger sporten kan helpen die winterdip op afstand te houden. Sporten zorgt voor de aanmaak van endorfine (een feel good hormoon). En ja ik weet het, het is koud en guur. Omkleden zal misschien even doorbijten zijn, maar weet dat je na twee tellen bewegen het vanzelf warm krijgt. Meer tips voor sporten tijdens de wintermaanden lees je hier.
Geen inspiratie meer? Of geen zin om naar de sportschool te fietsen? Bekijk dan zeker even mijn favoriete workouts. Bijvoorbeeld deze lowerbody workout die je gewoon vanuit huis kunt doen.
Have fun!
Je lichaam heeft al genoeg stress te verduren (omdat jij stress hebt). Denk daarom, naast voldoende slaap, ook aan iets leuks. Plan een dagje weg, een weekendje weg, ga een dagje shoppen, naar de sauna of boek een massage en zorg ervoor dat er steeds iets leuks en ontspannends in je agenda staat waar je naar toe kunt leven.
Eet en drink
Zit je niet zo lekker in je vel? Voel je je moe en futloos? Dan is clean-eten wel het laatste waar je aan denkt. Bij een winterdip vergrijp je je sneller aan comfort food en ander koolhydraatrijk voedsel. En natuurlijk is het heel fijn om af en toe onder een dekentje weg te kruipen met een warme chocolademelk of een pak koekjes. Alleen gaat dit je op langer termijn niet helpen om de winter happy en healthy door te komen.
Doe je best en blijf je niet verstoppen onder een dekentje, maar ga regelmatig naar buiten, beweeg, eet volwaardige voeding, met voldoende vitaminen en mineralen en drink veel (water, thee met verse gember) en blijf positief. Het is zo kerst, en voor je het weet is het 2018 en komt de lente er weer aan.