Het weekend telt ook – Waarom een Cheat Day en Cheat Meal niet werken2 min leestijd
Als je dit leest zit je midden in je weekend. Welverdiend neem ik aan. Misschien ben je gisteren op stap geweest, of lekker uit eten. Of heb je drie films gekeken. Op de bank. Met chips en koekjes en een handje drop. Het is toch weekend en je hebt de hele week goed op je eten gelet en lekker gesport. Je bent tevreden, geen zwakke momenten gehad. Die laatste kilo’s moeten echt weg zijn voor de zomer, dus je doet goed je best.
De hele week heb je weinig moeite gehad om gezond te leven. Je weet wat je moet eten om af te vallen en je houdt je er aan. Je smokkelt niet. En bent lekker op drift met trainen. In het weekend laat je de teugels dan ook wat vieren. Het is ten slotte weekend. Tijd voor een cheat meal of cheat day. Want dat maakt blij, dat geeft voldoening en is de beloning dat de rest van de week ‘clean’ is gegeten.
Als de cheatmeal of cheat day echter een beetje uit de hand loopt, compenseer je dat maandag gewoon door er met frisse tegenzin weer voor te gaan. Veel mensen zien een cheatday of cheatmeal dan ook als de mentale versterking. Zo kunnen ze zich doordeweeks goed aan hun voedingsplan houden. Die ene keer maakt dan toch niet uit? Daar word je echt niet dik van… Toch?
Waarom een Cheat Day en Cheat Meal niet werken
Helaas wel. Het woord ‘cheat’ zegt het eigenlijk al ‘bedrog’. Als je de Engelse versie vrij vertaald naar het Nederlands krijg je ongeveer: maaltijd van bedrog. Als je dit zo leest, klinkt het gelijk minder leuk, of niet? Iemand die zich anders voordoet dan hij/zij is dan is dat bedrog. Wanneer jij anders eet dan dat je je voorgenomen hebt dan is het bedrog. Het is dan ook geen verrassing dat veel mensen zich the day after een cheat day schuldig voelen. Vervolgens proberen ze dat schuldgevoel weg te krijgen door de volgende dag keihard te knallen in de gym en op een houtje te bijten. In het ergste geval volgt er nog een cheat day. En als je dan uiteindelijk een heel weekend eet en drinkt ‘waar je zin in hebt’ omdat het schuldgevoel overgaat in een gevoel van dat het toch allemaal al verpest is, dan heb zo je even een hele week van ‘netjes binnen de lijntjes’ eten naar de klote geholpen. Just like that. En dat is waarom ik geen voorstander ben van cheat days en cheat meals.
Waarom zo lang wachten op iets lekkers als je er nu zin in hebt
Je kent het wel. Je krijgt spontaan trek in iets. Bij mij kan dat een super lekkere verse donut zijn, maar ook een tosti met oude kaas en ham. En ketchup. En een klein beetje mayonaise. De kaasslierten hangen dan nog net niet aan mijn kin. Snap je.
Hoewel je niet altijd hoeft toe te geven aan alles waar je maar zin in hebt, kan het ook niet goed zijn om hier nooit aan toe te mogen geven, tenzij het een cheat dag is. Sterker nog, dat lijkt mij gewoon pure marteling. Met als gevolg dat je gezond eten niet meer leuk vindt en er tegen op gaat zien. De kans dat je wilt opgeven wordt alleen maar groter. En dat is wel het laatste dat je wilt.
Elke dag is een cheat day
Kortom, een cheat weekend kan dus best heel veel verpesten of in ieder geval jouw vetverlies aardig vertragen. Mijn advies? Of je nou bezig bent met aankomen of afvallen, elke dag zou je moeten kunnen genieten van iets wat je lekker vindt. Zou het niet geweldig zijn als je niet met smart hoeft te wachten op een dag, maar gewoon spontaan van iets geniet wanneer jij er zin in hebt?
Maar hoe zit het dan met die pizza en burger met frietjes en mayo? Een beetje pizza is al gauw zo’n 1000 calorieën. Neem gewoon een halve pizza, of twee slices. ‘Maar dan kan ik niet zo veel eten’. Dat klopt. Maar dan kun je in de zomer wel je nieuwe bikini aan. En toegegeven een halve burger klinkt wel zielig. Maar probeer eens een burger zonder kaas, of met een andere saus dan mayo. Dit kan al snel 200-300 calorieën schelen. Bovendien kun je ook prima zelf deze dingen maken en dan kun je hem zo gezond maken als je zelf wilt.