Wat hebben diëten met elkaar gemeen?4 min leestijd
Zeker na de feestdagen, maar vooral zo vlak voor de zomer zie je zowel de noodzaak als de wil verschijnen, om van die overtollige kilo’s af te komen. En waar een wil is, is een weg. Dus gaan we massaal aan het afvallen, lijnen en diëten. Maar voor welke dieet ga je dan? Het liefst natuurlijk voor een dieet dat bij je past en dat snel resultaat geeft.
Want als er iets is wat we belangrijk vinden als het op afvallen aankomt, dan is dat het vooral niet te lang moet duren voordat we die body hebben (daarbij mag het vaak ook niet te veel inspanning kosten). Met als gevolg dat er vaak gekozen wordt voor een dieet waarmee je makkelijk en snel afvalt (althans volgens de makers van het dieet dan hè). In principe kun je dan bijna elk willekeurig dieet kiezen. En omdat het aanbod zo groot is, is het des te aantrekkelijk om de valkuil van ‘diëten’ (weer) in te stappen. Want als het ene niet werkt, dan lukt het vast met die andere wel.
Stop met diëten
De meeste mensen die op dieet gaan, hebben dan ook al de nodige diëten versleten of zullen de nodige diëten nog gaan verslijten. Waarom? Omdat diëten vaak kortzichtige methoden zijn. Ze bieden misschien wel snel resultaat, maar op langer termijn werken ze niet. Diëten zijn er niet voor gemaakt om voor de rest van je leven te volgen. Daar zijn ze vaak te extreem voor. Begrijp me niet verkeerd, er is niks mis met snel resultaat willen. Want dat is iets wat we allemaal willen. Waar het mij omgaat is de manier waarop het gebeurd. En nog belangrijker of het ook op de lange termijn vol te houden is. Want dat is waar het omdraait, toch? Een strak, fit en gezond lichaam for life! Je gaat mij niet vertellen dat wanneer je een maand lang door het stof bent gegaan voor een maatje minder dat je dan niet baalt als je ziet dat het resultaat met een paar weken ‘normaal’ eten als sneeuw voor de zon is verdwenen.
De rode draad van alle diëten
Het mag duidelijk zijn: ik heb een hekel aan diëten (zeg maar gerust aversie). Toch hebben ze tot op zekere hoogte ook wel een kern van waarheid. Hoewel er zoveel diëten in omloop zijn dat je haast door de dieetbomen het gezondheidsbos niet meer ziet, is er zeker ook wel iets voor te zeggen. Toch hebben de meeste diëten, hoe divers ze soms ook lijken, enige overlap met elkaar. En zodra je dit ziet, heb je meteen de essentie van een gezonde leefstijl te pakken. Natuurlijk komt er uiteindelijk nog wel iets meer bij kijken, maar je begrijpt vast wat ik bedoel.
5 bekende diëten onder de loep
Neem nu Dukan, Atkins, South Beach, Weight Watchers en het Paleo Dieet.
- Dukan: richt zich op een lage inname van koolhydraten, ofwel ‘suikers’, en een hoge inname van magere eiwitten. Volgens het Dukan dieet mag je alles eten wat je wilt, mits je je houdt aan de regels van het Dukan plan. Het bestaat uit vier fasen met ieder hun eigen regels. In de basis komt het erop neer dat je begint met het strikt mijden van koolhydraten (inclusief groenten en fruit), welke je in de latere fases langzaam weer toevoegt.
- Atkins: hanteert ook een beperking van koolhydraten. Daarnaast is veel eiwit en vet toegestaan. Hier mag je vanaf het begin af aan wel een selectief aantal groenten blijven eten. Daarbij wordt aanbevolen om vooral veel te gaan sporten.
- South Beach: valt niet zozeer de koolhydraten aan, maar vooral de Glykemische Index (ook wel GI) van koolhydraatrijke producten. De GI is een maatstaaf voor hoe snel een product het suikergehalte in je bloed kan laten stijgen. South Beach raadt aan producten met een hoge GI te vermijden. Daarin volgt het dieet dus dezelfde patronen als Dukan en Atkins. Immers, suikers zijn (een van de vormen van) koolhydraten. Daarnaast zijn magere eiwitten, onverzadigde vetten en bepaalde groenten toegestaan.
- Weight Watchers: werkt op basis van een calorietekort, maar vermijd het lastige rekenwerk door te werken met een puntensysteem. Elk product heeft een bepaald aantal punten. Zulke punten, ProPoints, zijn gebaseerd op eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels, met andere woorden, de hele mikmak aan voedingswaarde van een product. Geen enkel voedsel is verboden. Het idee is dat je een persoonlijk aantal ‘punten’ per dag krijgt, die je naar eigen inzicht mag ‘consumeren’. Daarbij is er ook geen limiet aan de hoeveelheid groente en fruit die je mag eten, die zijn allemaal gratis, ofwel die leveren nul punten.
- Paleo (oer): eten zoals je lichaam het bedoeld heeft. Je stapt over op een meer natuurlijkere voeding met vlees, vis, noten, groente, fruit e.d. Sterke bewerkte voedingsmiddelen (vaak met veel suiker/koolhydraten) die je voorouders niet zouden herkennen als voeding worden sterk afgeraden.
Zoek de verschillen
Of overeenkomsten in dit geval. Zoals je misschien wel opvalt en ook al wel wist, werken al deze diëten op basis van een calorietekort. Immers, als je een bepaalde productgroep schrapt of een beperking oplegt, krijg je al snel minder calorieën binnen. Maar daarnaast zijn er nog een aantal andere interessante dingen te ontdekken. Zo valt mij op dat vier van de vijf diëten (elk op hun eigen manier, dat dan weer wel) de focus leggen op het beperken van koolhydraten en vooral suikers. Bij Weight Watchers komt dat misschien een, twee, drie niet zo duidelijk naar voren, maar als je kijkt naar hun puntenlijst, dan zie je al snel dat er meer punten gerekend worden voor producten met veel koolhydraten en weinig voedingswaarde. Daarnaast ziet het merendeel van de diëten (magere) eiwitten, zoals vlees, vis en ei als een belangrijke bron en is er geen één dieet die groenten volledig verbiedt. Sterker nog bij veel diëten is groenten een ongelimiteerde bron. Hoe vet is dat, blijken al die uitspraken over hoe gezond groenten zijn toch niet geheel uit de duim gezogen.
Voedingsadviezen waar je wél wat mee kunt
Wat je in het geval van afvallen en fitter worden het beste kunt doen, kun je hier lezen. Daarnaast kun je in dit artikel lezen hoe je op een gezonde manier je leefstijl aanpast, waarbij je niet per se minder hoeft te eten, maar waarbij je toch naar een strak, fit en gezond lichaam toewerkt. Kortom voor een strak, fit en gezond lichaam, laat je wat mij betreft alle diëten lekker links liggen en ga je gewoon lekker met je gezonde verstand eten. Nog niet overtuigd van de onzin van diëten, lees dan vooral even deze post met de keiharde waarheid over diëten.