Wanneer ben je klaar voor een baby?14 min leestijd
Nu ik ouder word, begint het idee van settelen en kinderen krijgen steeds meer te kriebelen. Opeens zie ik overal om mij heen baby’s of zwangere vrouwen. En lijkt het sowieso of iedereen in mijn omgeving maar zwanger wordt. De ene vriendin na de andere kondigt een zwangerschap aan. Mijn facebooktijdlijn en instagramfeed staat vol blij babynieuws. Misschien wordt het dan toch eens tijd dat ik…?
Ik wil graag kinderen. Don’t get me wrong. Ik heb inmiddels al 53 keer gedroomd dat ik zwanger ben. En in de HEMA loop ik altijd even een rondje langs de babykleding. Er staat zelfs in mijn telefoon al een rijtje babynamen. En op mijn laptop. En in the cloud. Euh, ja.. what can I say. Je kunt belangrijke zaken maar beter even back-uppen, niet waar.
Zo baalde ik een tijdje terug er nog zo van dat een bekende van mij haar newborn de naam had gegeven die ik stiekem als favoriet op mijn lijstje van babynamen had staan. En zonder gekheid, ik weet ook al precies welke kamer de kinderkamer wordt. En welke meubels plaats moeten maken voor de box.
Dus of ik kinderen wil? Jazeker. Of ik de man waarmee ik dat wil al gevonden heb? Jazeker. Afgelopen woensdag alweer 10 jaar geleden om precies te zijn. Dus waar we dan nog op wachten. Het juiste moment, I guess. Maar hoe kom je er achter wanneer dat dan is? Kun je er überhaupt wel echt klaar voor zijn? Of op voorbereiden?
Wat is de beste leeftijd om zwanger te worden?
Voor een vrouw is het biologisch gezien het beste om een kind te krijgen tussen 20 en 25 jaar. Dan is een vrouw het meest vruchtbaar en is het lichaam volgroeid. Boven de 30 jaar neemt de kans om zwanger te worden snel af. Een vrouw van 35 jaar is nog maar half zo vruchtbaar als toen zij 25 tot 30 jaar was. Tot 30 jaar heb je maandelijks 20% kans op een zwangerschap. Tot 35 jaar heb je maandelijks 10% kans op een zwangerschap. En tot 38 jaar heb je maandelijks 5% kans op een zwangerschap.
Het aantal vrouwen dat rond haar veertigste van haar eerste kind bevalt is de laatste jaren sterk gestegen. Meestal gaat dit goed, maar er kleven risico’s aan laat ouderschap. Zo zit er een leeftijdsgrens aan het krijgen van kinderen. Bij je geboorte heb je namelijk zo’n half miljoen eitjes mee gekregen. Met deze voorraad (800.000 cellen) zal je je hele leven moeten doen: na je geboorte worden er geen nieuwe eicellen meer aangemaakt. Dit in tegenstelling tot mannen, die hun hele leven lang elke dag nieuwe zaadcellen produceren.
Als alles goed gaat, heeft een vrouw vanaf de puberteit elke maand een eisprong. Daarnaast verdwijnen er dagelijks eicellen. Als je veertig jaar of ouder bent, zijn dus ook je eitjes zo oud. En er kunnen eicellen beschadigd zijn, waardoor het moeilijker wordt om zwanger te worden. Het kan dan dus allemaal wat langer duren. Fysiek wordt het ook zwaarder, ook al voel je dat zelf niet zo. Je lichaam krijgt dan ook meer moeite met herstellen. Uiteindelijk is je hele voorraad eitjes op en kom je in de overgang (menopauze).
Menopauze
De menopauze van je moeder kan een indicatie zijn voor jouw menopauze. Een vroege menopauze kan namelijk erfelijk zijn. Was jouw moeder vervroegd in de overgang (voor haar veertigste), dan kan dat bij jou ook het geval zijn. Houd er rekening mee dat een vrouw in de vervroegde overgang al jaren (soms wel 10 jaar) van tevoren geen vruchtbare eitjes meer produceert voordat haar menstruatie stopt.
Risico’s van zwangerschap op latere leeftijd
Met het stijgen van de leeftijd stijgt ook de kans op:
- meerlingen
- kinderen met een geboorteafwijking (bijvoorbeeld het syndroom van Down)
- zwangerschapscomplicaties (bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of diabetes bij de moeder en een te laag geboortegewicht van de baby)
- een miskraam
- het niet aanslaan van vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF
Maar natuurlijk is het niet alleen maar kommer en kwel. Een zwangerschap op latere leeftijd kan ook zeker zijn voordelen hebben. Vrouwen van 30 jaar en ouder hebben hun leven vaak beter op de rit. Ze zijn ouder, wijzer en hebben vaak meer te besteden en hebben meer tijd kunnen steken in hun eigen ontwikkeling dan de meeste twintigjarigen. En wist je dat alle zwangere vrouwen in Nederland voor de geboorte hun kind mogen laten onderzoeken. Deze onderzoeken worden prenatale screening of zwangerschapsscreening genoemd. Hieronder vallen bloedonderzoek, de screening down-, edwards- of patausyndroom (de NIPT of de combinatietest) en de 20-weken echo. Handig om te weten, zeker als je denkt risico te lopen op bepaalde complicaties.
Praktische zaken om aan te denken
Dat een zwangerschap geen kleine stap is in je leven weet je wel. Nadenken over praktische zaken is misschien minder leuk, maar wel belangrijk. Tips wat je kunt doen ter voorbereiding op je zwangerschap.
1. FINANCIËLE SITUATIE
Een baby kost geld, hoe je het wendt of keert. Het is daarom verstandig om vooraf de kosten voor een baby op een rijtje te zetten. Kunnen jullie rondkomen als er een baby bij komt? Gelukkig heb je een deel van de kosten zelf in de hand en zijn er verschillende regelingen en tegemoetkomingen. Natuurlijk hoef je ook niet alles nieuw te kopen. Veel babyproducten worden slechts kort gebruikt en zijn daardoor tweedehands vaak nog zo goed als nieuw. Ook kan je voor je baby gratis spullen of producten krijgen. En als je handig bent, kun je ook een hoop zelf maken, zoals kleertjes of het ledikantje. En in elke kast kan kleding, toch?
Maar wat kost een baby nu echt? Al tijdens je zwangerschap maak je behoorlijk wat kosten voor je baby. Reken op ruim 1500 euro als globale kosten voor de babyuitzet. Een babykamer inrichten kost alleen al zo’n 500 euro. Dit zijn eenmalige kosten. Daar komen nog de kosten bij van verzorgingsartikelen, een box + kleed, autostoeltje, flesjes + flesverwarmer, babyfoon, traphekje, commode, wiegje, kinderstoel, kinderwagen en/of buggy.
En wat dacht je van de extra zorgkosten die je maakt voor je zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Het is in deze periode daarom verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken. Veel wordt vanuit de basisverzekering vergoed, maar voor een aantal kosten heb je een aanvullende verzekering nodig. Ondanks dat je misschien niet al deze kosten maakt, is het verstandig om rekening te houden met zo’n €1.000 voor de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Denk ook aan de aanschaf van zwangerschapskleding, een kraampakket, kraamzorg en geboortekaartjes.
Verder moet je voor een baby rekening houden met maandelijks zo’n €250,- aan extra kosten. Denk aan water- en energieverbruik, kleding, luiers en flesvoeding. En blijven jij en je partner werken, dan zullen jullie waarschijnlijk ook kosten kwijt zijn aan de kinderopvang.
Dat gezegd hebbende, brengt het hebben van een kind natuurlijk ook een aantal tegemoetkomingen met zich mee. Vanuit de overheid heb je recht op een aantal toeslagen. Denk aan kinderbijslag en kinderopvangtoeslag. Check de site van de overheid om te kijken op welke toeslagen je precies recht hebt.
2. Fulltime of parttime werken?
Het is straks misschien wel één van de moeilijkste keuzes: de meeste dagen van de week werken of één of twee dagen minder werken? Dit moet natuurlijk financieel kunnen, maar besef dat als je minder gaat werken, je ook een deel van je taken op je werk moet laten liggen. En wat zijn de consequenties als je helemaal stopt met werken: geen collega’s meer, niet meer het werk uitvoeren waar je altijd zo blij van werd. Bedenk goed wat je wilt en bespreek dit samen. Want als je straks tachtig bent, kun je de klok niet meer terugdraaien.
Natuurlijk betekent een baby niet per definitie dat je jouw baan moet opgeven! Werk en een baby kunnen prima samengaan! Maar praat hier wel op tijd over met je baas of leidinggevende. Dat zullen ze zeker waarderen. Probeer openheid van zaken te geven en vertel wat je ambities zijn. Hou in de tijd dat je er niet bent regelmatig contact. Bel hoe het daar gaat. Zo weet je meer van alle ins en outs en laat je zien dat je graag betrokken blijft. Afhankelijk van de sfeer, kun je tussentijds ook eens langs gaan.
En ja, met een kleine moet je straks (nog) meer multitasken, so what! Voor werktijd scheur je naar je ouders of de kinderopvang, sta je in de file, is je blouse vies ach…. Je bent een slimme meid, maak er wat van. Laat negatieve gedachten varen. Een positieve instelling is fijn voor jou, maar ook de mensen om je heen. Doe gewoon je best! Een perfecte moeder, werknemer en partner is er gewoon niet. Als je dat laat varen valt er al een last van je af. Ga er gewoon voor en geniet er van of het nu fout gaat of niet,so be it!
3. Is het een beetje stabiel in je leven?
Voor zo’n kleintje is rust, reinheid en regelmaat erg belangrijk. En dus is het fijn als de thuissituatie een beetje stabiel is. Zit je zelf wel lekker in je vel? Ben je emotioneel stabiel? Met andere woorden: kun je omgaan met onzekerheden en emoties? Is jullie relatie stabiel of hebben jullie om elk wissewasje ruzie? Hebben jullie een huisje samen? Een vast inkomen? Allemaal dingen om over na te denken.
Verder heeft een baby niet veel ruimte nodig. Zeker niet direct na de geboorte, dan kan het wiegje naast je bed staan. Maar op een gegeven moment is een eigen kamertje wel prettig. Is daar in je huidige huis ruimte voor? En hoe zit het met de buurt waar je woont? Is die leefomgeving geschikt voor kinderen?
Als je nog in een verkapt studentenhuis woont of aan een drukke autoweg is dat misschien iets om nu over na te denken. Want verhuizen na de geboorte van een kind is vaak zwaarder. En verbouwen met een baby die ergens rondkruipt lijkt me ook niet aan te raden. Aan de andere kant kun je kinderen in principe overal laten opgroeien, zolang er maar veel liefde is!
4. Is je relatie ‘babyproof’?
Met de komst van een baby verandert er veel in je relatie. Daar twijfel ik niet aan. De vermoeidheid, het eeuwige plannen en het gebrek aan vrije tijd… Niet elk stel kan dat handelen.
Daarom is het allerbelangrijkste als je voor een kindje gaat, dat je vertrouwen hebt in je relatie. Dat je weet dat jullie goed bij elkaar passen. Dat jullie goed met elkaar kunnen communiceren, niet bij elkaar wegrennen in moeilijke tijden, elkaar precies accepteren zoals jullie zijn, fundamentele problemen van vroeger (zoals geesten uit het verleden) hebben opgelost, globaal op één lijn zitten en allebei een toekomst met kinderen zien zitten. Niet alleen nu, maar blijf dat ook volhouden als er eenmaal een baby is. Zo blijf je ook met baby een happy couple!
Want een baby samen is een verbintenis voor het leven. Bij een huwelijk kun je scheiden, maar een kind is en blijft iets voor altijd. Ook al zou je misschien uit elkaar gaan, als het goed is blijf je wel allebei verantwoordelijk. En dus blijf je ook voor altijd met elkaar verbonden. Nu is er in elke relatie wel iets, en krijg je sowieso geen garantie dat je relatie of huwelijk voor altijd is, maar vraag jezelf wel af of je op dit moment gelukkig bent en een gezamenlijke toekomst met elkaar voor je ziet.
5. JURIDISCHE ZAKEN
Is het antwoord ‘ja’? Denk dan ook meteen na over de juridische zaken. Misschien ben je nog niet getrouwd. Hoe sta je hierin? Vind je het belangrijk dat jullie getrouwd zijn voordat de kleine komt? Er zijn ook andere opties. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je iets treft waardoor het kind erkend wordt door de vader.
Snel zwanger worden
Wanneer je na al deze punten besluit dat je er klaar voor bent, wordt het tijd voor het werkelijke verwekken van een baby. Oftewel, je zult nu de slaapkamer induiken met je partner. Wil jij graag op een natuurlijke manier zwanger worden, zonder medicijnen of ingrijpende behandelingen? Houdt dan rekening met het volgende…
Wanneer stoppen met de pil?
In principe kun je op elk gewenst moment stoppen met de anticonceptiepil, maar het makkelijkste is om te stoppen aan het einde van je strip. Je krijgt dan een onttrekkingsbloeding waarbij het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Dit lijkt op een echte menstruatie, maar is minder hevig en duurt korter.
Vanaf het moment dat je normaal gesproken weer aan een strip zou beginnen, verandert je hormoonhuishouding geleidelijk naar een situatie zonder pil. Hoewel de kans klein is, zou je vanaf dit moment al zwanger kunnen worden. Als vervanging van de pil is het daarom verstandig gelijk te beginnen met het slikken van foliumzuur!
Hoe snel zwanger?
Hoe snel je zwanger raakt, hangt af van hoe snel je normale menstruatiecyclus weer op gang komt. Omdat je lijf voor lange tijd gewend is geraakt aan een vaste dosis hormonen, kan dat best even duren. Bij de een is de natuurlijke menstruatiecyclus binnen vier weken terug, bij de ander duurt het een jaar voordat ze ongesteld worden.
Het kan zijn dat je in de periode na je eerste menstruatie een heel onregelmatige cyclus krijgt. Bij sommige vrouwen is de cyclus bijvoorbeeld veel langer dan de gemiddelde 28 dagen. Dit trekt na een paar maanden als het goed is vanzelf bij. De meeste vrouwen hebben binnen zes maanden na hun eerste menstruatie een regelmatige cyclus.
Zodra je een normale menstruatie hebt gehad, weet je zeker dat je weer een eisprong hebt. Al hoef je hier niet per se op te wachten. Ook zonder ‘officiële’ eisprong, kun je proberen om zwanger te worden. Er is namelijk altijd een mogelijkheid dat je toch in verwachting raakt. Alleen maakt dat het vaststellen van het moment van de bevruchting wel wat lastiger.
Beter is het dus om je lichaam de tijd te geven om te ‘ontpillen’. Dus, stel dat jij en je partner over een paar maanden aan kinderen willen beginnen, dan kun je er nu al voor kiezen om te stoppen met de pil en voorlopig condooms (of een ander voorbehoedsmiddel zonder hormonen) te gebruiken. Dat geef je lichaam de tijd om te ‘ontpillen’. Maar ook om jou inzicht te geven in je natuurlijke menstruatiecyclus. Dit kan helpen bij het zwanger worden, omdat je dan makkelijker kunt uitrekenen wanneer je ovulatie (eisprong) plaatsvindt. Bovendien kun je ook beter bepalen wanneer je precies zwanger bent geraakt.
Uitblijven menstruatie
Als je al een tijd gestopt bent met de pil en je hebt nog steeds geen menstruatie gehad, kan dit twee dingen betekenen: of je bent zwanger (gefeliciteerd!) of je hebt nog geen eisprong gehad. Een zwangerschapstest kan hier uitsluitsel in geven.
80% van de vrouwen met een kinderwens is binnen een jaar zwanger
70% verwacht binnen een half jaar een kind
30% van de vrouwen < 30 jaar is binnen drie maanden zwanger
Als je niet zwanger bent, is dat niet meteen reden tot paniek. Na de pil kan je lichaam tot wel een jaar nodig hebben om weer de oude te worden. Ben je een jaar na het stoppen met de pil nog niet ongesteld geworden, ga dan langs de huisarts. Ook als je wel al ongesteld bent geworden maar een heel onregelmatige cyclus hebt, of je cyclus soms langer dan zes weken duurt, is een bezoek aan de huisarts verstandig. Wellicht kun je medicijnen krijgen om de eisprong te stimuleren.
Hoe vergroot je de kans op een zwangerschap en gezonde baby?
Als je besloten hebt te stoppen met anticonceptiemiddelen ga je je natuurlijk ook op andere vlakken voorbereiden op je zwangerschap. Als je in verwachting bent, staat je lichaam negen maanden lang in dienst van het gezond laten groeien van je baby. Een pittige klus die vraagt om energie, focus, discipline, doorzettingsvermogen én een sterk lichaam.
1. Slik foliumzuur en vitamine D
Je wordt er misschien niet direct sneller zwanger van, maar voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind is foliumzuur hard nodig. Dit om het risico op een open rug of hazenlip te voorkomen. Kinderen met een open ruggetje kunnen ernstig gehandicapt zijn. Begin dus zodra je stopt met de pil (of andere anticonceptie) meteen met het slikken van 0.4 of 0.5 mg foliumzuur. Zodra het zwanger worden is gelukt, blijf je foliumzuur slikken tot je 10 weken zwanger bent. Ben je nu niet op tijd begonnen met foliumzuur? Begin dan alsnog.
Bij een te hoge dosis foliumzuur zijn er geen risico’s bij het ongeboren kind bekend. Bij de moeder in spe kan het wel een ernstig tekort aan vitamine B12 maskeren. Onbehandeld kan dit leiden tot schade aan het zenuwstelsel van de vrouw.
De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg ook om 10 mcg extra vitamine D te slikken. Dit vermindert de kans dat je een kindje met een te laag geboortegewicht krijgt. Mocht je trouwens voor het gemak vitaminepillen slikken, kies dan voor vitaminepillen die speciaal gemaakt zijn voor zwangere vrouwen. Dit i.v.m. de hoeveelheid vitamine A. Te veel vitamine A leidt tot een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen en neurologische ontwikkelingsstoornissen.
2. Eet gezond, gevarieerd en zorg voor een gezond gewicht
Door gezond en gevarieerd te eten vergroot je de kans dat jij zwanger wordt. Maar ook dat wanneer je zwanger bent je baby meteen vanaf het begin af aan de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat betekent dus voldoende groenten en fruit eten en minder koffie of energiedranken drinken.
Visvetzuren (omega-3) zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s. En ijzer is belangrijk, zo verklein je de kans op bloedarmoede tijdens de zwangerschap.
Eet je geen vlees of vis? Zorg dan wel dat je genoeg vitamine B, ijzer, zink en omega-3 binnenkrijgt. Dat zit in vleesvervangers, noten, volkoren producten, aardappelen, peulvruchten, eieren, zuivelproducten en lijnzaad. Let ook op voldoende vitamine C (in fruit en groente). Als je helemaal geen dierlijke producten eet, overleg dan met een diëtiste. Hij of zij kan met je nagaan of je voeding on point is.
Gebruik in ieder geval geen drugs, rook niet en drink geen alcohol. Maar dat mag voor zich spreken. Alcohol heeft een verhogend effect op de hoeveelheid oestrogeen. Oestrogeen is het vrouwelijk hormoon in het bloed. Verhoogd oestrogeen kan menstruatiestoornissen en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken.
Alcohol kan schade aan het ongeboren kindje veroorzaken. Alcoholgebruik vermindert het aantal zaadcellen en stimuleert het aantal afwijkende zaadcellen. Alcohol beïnvloedt daarmee ook de vruchtbaarheid van de man negatief. De kans op een miskraam wordt groter naar mate de man vóór de bevruchting regelmatig drinkt.
Wees ook voorzichtig met het gebruik van medicijnen. En probeer een voor jou gezond gewicht te handhaven. Een gezond gewicht heeft ook een positief effect op de vruchtbaarheid. Vetweefsel verhoogt de hoeveelheid van bepaalde geslachtshormonen in het bloed. Deze verhoogd waardes zijn niet gunstig, want het belemmerd de eisprong. Voor dit Poly Cysteus Ovariumsyndroom (PCOS) wordt het hormoon clomifeen voorgeschreven. Dit hormoon vergroot de kans op een eisprong.
Maar beter is het om de oorzaak weg te nemen: door af te vallen. Afvallen helpt de normale menstruele cyclus weer op gang te krijgen. Afvallen is ook belangrijk omdat vrouwen met PCOS een grotere kans hebben op diabetes en hart- en vaatziekten.
Als je wilt afvallen, dan doe je dit het beste vóór de zwangerschap. Dit omdat het belangrijk is dat jij en je kindje voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen en met (extreem) lijnen loop je kans dat jullie juist tekort komen. Sowieso is extreem lijnen nooit aan te raden, zwanger of niet.
3. Hygiëne
Waarschijnlijk weet je wel dat wanneer je zwanger bent je alert dient te zijn op toxoplasmose. Maar wellicht zegt deze term je ook wel niets en gaat er wel een belletje rinkelen als ik zeg dat je op moet passen met het eten van rauwe producten en het verschonen van de kattenbak of werken in de tuin. Al deze dingen kunnen namelijk een infectie (toxoplasmose) veroorzaken.
Zelf word je er vaak niet echt ziek van. Maar als jij dit krijgt vlak voor of tijdens de zwangerschap kan het wel schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Er is dan meer kans op geestelijke en lichamelijke afwijkingen bij de baby. En meer kans op een miskraam. Je kunt dit risico verminderen. Verschoon de kattenbak liever niet zelf of draag handschoenen. Ook als je in de tuin werkt. Was daarna altijd goed je handen. Was ook je groente en fruit goed. En eet geen taugé of andere rauwe kiemgroenten.
Eet verder geen voorverpakte rauwe vis. Dus geen gerookte kant-en-klare vis uit de koeling (zoals gerookte zalm, bokking, haring, sprot, forel). Dit geldt zowel voor vacuümverpakt als andere soorten verpakking. En zorg dat vlees, vis en schaaldieren helemaal gaar zijn als je ze eet. Zo voorkom je infecties door onder andere de bacterie Listeria, die slecht kunnen zijn voor jou en de baby. Dit geldt voor als je zwanger bent, maar eigenlijk ook als je zwanger wilt worden. Dit omdat je nooit precies weet wanneer je zwanger gaat zijn.
LET OP: Misschien heb je voldoende antistoffen en ben je immuun voor de infecties die op je werk een rol spelen. Welke infecties dat zijn, kunt je bespreken met de bedrijfsarts. Als je niet zeker weet of je immuun bent, kun je dit (laten) onderzoeken. Het is verstandig om dit te doen vóórdat je zwanger wordt. Tegen sommige infectieziektes kun je dan alsnog ingeënt worden. De kosten daarvan zijn voor je werkgever. Je kunt deze mogelijkheden bespreken met de bedrijfsarts.
3. Zit goed in je vel
Naast goede voeding is het belangrijk dat je lekker in je vel zit. Een stabiele relatie en een niet te stressvol bestaan vergroten de kans op gezond zwanger worden. Zo heeft stress een negatief effect op de kwaliteit van sperma en vruchtbaarheid. Maar ook in de eerste drie maanden van je zwangerschap kan alledaagse stress zoals boodschappen doen, het huishouden of andere zorgen invloed hebben op je baby. Stress verhoogt de kans op een te lichte baby. En onverwachte of heftige gebeurtenissen verhogen de kans op complicaties tijdens de zwangerschap. Steun van je partner en je omgeving is dan ook belangrijk om stress of een depressief gevoel tegen te gaan.
4. Beweeg, maar overdrijf niet
Lichaamsbeweging is goed voor je en heeft verschillende positieve effecten. Het is goed voor je gezondheid en vergroot zo je kans om zwanger te worden. Regelmatig sporten en elke dag minstens een uur bewegen, vermindert de kans op vruchtbaarheidsproblemen. Maar overdrijf de boel niet. Want overmatig sporten kan juist de vruchtbaarheid aantasten.
5. Oefening baart een baby
Over bloemetjes en bijtjes gesproken. Iedereen weet dat je voor een bevruchting een eicel en een zaadcel nodig hebt. Een eicel leeft zo’n 24 uur en wordt doorgaans 1x per maand vrijgegeven (de eisprong). De kans op bevruchting is het grootst net na de eisprong. Want hoe langer de eicel leeft zonder dat er een zaadcel is binnengedrongen, hoe moeilijker het wordt voor de zaadcel om binnen te dringen.
Zaadcellen daarentegen leven veel langer, tussen de 3 en 7 dagen. De kans op bevruchting is het grootst als de zaadcellen klaarliggen in de eierstokken op het moment van de eisprong.
Vrijwel alle zwangerschappen ontstaan door seks in de periode tussen dag 8 en 14 van de normale cyclus (de 6 dagen voorafgaand aan de eisprong).
Het beste is dan ook om in deze periode om de twee tot drie dagen seks te hebben. Als je elke drie dagen seks hebt dan weet je in elk geval dat de kans groot is dat er levende zaadcellen aanwezig zijn op het moment dat er een eisprong plaatsvindt.
Maar zorg er ook voor dat seks geen verplichting wordt met al dat plannen, al is je kinderwens nog zo groot. Het is belangrijk dat je blijft genieten met je partner. Ook in de tijd dat jullie bezig zijn om zwanger te raken. Dit is niet alleen belangrijk voor je relatie, maar ook voor de bevruchting.
Als een man en een vrouw beiden erg opgewonden zijn tijdens het vrijen, is de kans op een bevruchting veel groter. Doordat de vrouw vochtig is kan het zaad beter voortbewegen en de kwaliteit van het zaad van de man is beter als hij flink opgewonden is voor hij klaarkomt.
CONCLUSIE: BEN JE KLAAR VOOR EEN BABY?
Je kunt eindeloos lijstjes maken met de voors en tegens, of alles eerst tot in de puntjes geregeld willen hebben, van carrière tot droomhuis. Ja, je hebt minder vrijheid, je huis ligt vol afgekloven knuffels en je slaapt minder… Maar alles is tijdelijk en als ik mijn ouders moet geloven, krijg je er iets voor terug wat niet te beschrijven of op een lijstje te zetten is. Praat met je partner over de bovenstaande onderwerpen en kijk waar jullie staan. Ga ervoor als je voelt dat jullie ready zijn. Want het kan zomaar in één keer raak zijn.