Waarom krijg ik hoofdpijn na het sporten?2 min leestijd
Je hoort het regelmatig: sporten werkt ontspannend, is goed voor de conditie en kan zelfs hoofdpijn verminderen dankzij vrijkomende endorfine, een betere bloedtoevoer naar je hersenen en een actief gebruik van je spieren. Toch gebeurt het af en toe dat het helemaal niet zo ontspannend is.
Gisteren was het weer zover en zat ik na intense kettlebell workout thuis met hoofdpijn. In de meeste gevallen treed het ook pas een paar uur later op en kan het een paar uur of nog langer aanhouden. Het gaat om bonkende hoofdpijn (aan verschillende zijdes van mijn hoofd) die gelukkig meestal binnen 24 uur weer over is. Maar irritant blijft het wel, want dat is niet de reden waarvoor ik mij ‘uitsloof’ natuurlijk. Dus waar komt deze hoofdpijn na het sporten toch vandaan en wat kun je er tegen doen?
Gelukkig bestaat er gewoon een term voor, namelijk inspanningshoofdpijn en zijn er tal van oorzaken (en oplossingen!). Deze vorm van hoofdpijn overkomt mij met name na zware inspanning. De stel regel is: hoe zwaarder de inspanning, hoe groter de kans op hoofdpijn en hoe heftiger de hoofdpijn. Mocht je vrouw zijn of hardlopen dan ben je dubbel de pineut, maar in principe kan het elke sporter overkomen.
Oorzaak
Verkeerde lichaamshouding
Er zijn tal van redenen waarom het kan gebeuren dat je thuiskomt met een flinke dosis hoofdpijn. Een daarvan kan zijn dat je een verkeerde lichaamshouding hebt als je aan het sporten bent, zowel tijdens het hardlopen als tijdens het gebruik van bijvoorbeeld gewichten. Hierdoor kan er een verkeerde druk op je nekwervels ontstaan waardoor je vanzelf pijn in je hoofd krijgt na het sporten.
Zuurstofgebrek
Naast een verkeerde lichaamshouding kan ook te weinig zuurstof een oorzaak zijn van hoofdpijn na het sporten. Dit kan komen doordat je een te snelle of verkeerde ademhaling hebt tijdens het sporten. Of misschien sport je wel in een zuurstofarme omgeving (denk aan inspanning op hoogte) waardoor ademhalen lastiger is.
Te weinig vocht
Wat kun je tegen de hoofdpijn doen?
- Water drinken voor, tijdens en na het sporten: Heb altijd een flesje water bij de hand tijdens het sporten. Maar vergeet vooral ook niet ervoor en erna voldoende te drinken. Drink een half uur voor je workout een glas water, zodat je al goed gehydrateerd aan de start verschijnt. Vergeet ook niet om iets te eten, bijvoorbeeld een banaan.
- Zorg voor voldoende zuurstof naar de hersenen: Sport daarom als het even kan lekker buiten en let goed op je ademhaling. Blaas uit als je kracht zet, dan haal je daarna vanzelf goed adem. Houd je adem nooit in!
- Zonnebril op als je buitensport: Fel zonlicht kan hoofdpijn veroorzaken.
- Sport zoveel mogelijk in de koelte: Draag ademende kleding en ga niet sporten als het te warm is. Dus sport zomers vroeg in de ochtend of laat in de avond. Al kunnen sommige zomeravonden ook nog klam en warm aanvoelen. Als het lastig is sport dan niet voluit op hete dagen.
- Magnesium: Dit maakt je lichaam niet zelf aan, maar heb je wel extra nodig als je sport. Een tekort kan vermoeidheid, hoofdpijn en spierkrampen veroorzaken. Maar ook slecht slapen.
Blijft je na deze tips veel hoofdpijn houden, ga dan na of je houding tijdens het sporten wel goed is. Of verlaag je intensiteit of wissel van sport. Blijft de pijn langer dan 24 uur aanhouden, breng dan eens een bezoekje aan je huisarts.