1. Je ziet er niet depressief uit
Aan de buitenkant zie je er keurig verzorgd uit. Je hebt misschien een kind, een leuke baan, draagt de laatste mode, je hebt je huis netjes op orde en komt op tijd op afspraken. Toch is het de schijn die bedriegt. Je hebt een glimlach op je gezicht, maar diep van binnen kun je wel huilen. Je bent een ster in het verbergen van je werkelijke gevoelens. Niet alleen ten opzichte van vrienden of collega’s, maar ook ten opzichte van je partner of andere gezinsleden. Je doet alsof er niks aan de hand is of alles koek en ei is, maar van binnen ga je kapot.
Tip: Stel je verwachtingen bij. Misschien zijn je verwachtingen te hoog, waardoor je jezelf steeds weer teleurstelt. Als je minder van anderen of jezelf verwacht, zul je ook minder snel teleurgesteld worden of minder het gevoel krijgen gefaald te hebben. Onthoud dat niet elke dag goed is, maar dat er altijd wel iets goeds in elke dag zit. Schrijf daarom voor het slapen gaan eens 3 dingen op wat goed ging of waar je trots op bent.
2. Je trekt je terug uit het sociale leven
Je doet zo erg je best om je negatieve gevoelens verborgen te houden. Je praat niet graag over de dingen die je écht bezig houden en vragen om hulp zul je ook niet zelf doen, want dat is alleen maar een teken van zwakte. Zeker omdat je toch al steeds het gevoel hebt overal in tekort te schieten.
Hoewel je vroeger misschien echt heel sociaal was met een grote groep vrienden, kun je daar opeens geen zin meer in hebben. Je hebt gewoon geen energie meer om nog gezellig te zitten doen of te praten over nietszeggende onderwerpen. Hierdoor zeg je steeds vaker afspraken af en ben je het liefst alleen. Je hebt ook altijd wel een smoes klaar waarom je opeens niet kan.
Tip: Neem eens een social media break. Als je niet lekker in je vel zit, doe je er goed aan om social media even te laten voor wat het is. Jezelf vergelijken met anderen is niet de manier om aan je zelfvertrouwen te werken. Ga de strijd alleen aan met jezelf. Onthoud dat het meeste dat je ziet op Instragram en Facebook de beste kant is, niet de off-days van iemand. Ga in plaats daarvan iets doen waar je goed in bent. Als er iets is dat je zelfvertrouwen boost dan is dat iets doen waar jij een kick van krijgt, waar je trots op bent. Richt je aandacht op de dingen die je goed doet. Op je kwaliteiten. Maak een lijstje met wat je goed kunt. Misschien denk je dat je altijd tekort schiet. Maar bedenk dan dat je nog altijd mijlenver voorligt op zij die niets doen/proberen.
3. Je slaapt te weinig of teveel
Slapeloze nachten kunnen leiden tot depressie, maar mensen die lijden aan depressie kunnen vaak ook niet slapen. Hierdoor ben je altijd moe en heb je geen puf om iets te ondernemen. Op bezoek gaan of vrienden ontvangen, wordt steeds meer iets waar je enorm tegenop ziet. Hierdoor kun je deze situaties gaan ontwijken. Maar je kunt ook tot midden in de nacht achter de computer blijven zitten en te laat gaan slapen, waardoor je zo een slaaptekort creëert. De kans op stemmingsstoornissen zoals prikkelbaarheid wordt hiermee ook groter.
Tip: Ga overdag naar buiten om te wandelen of te fietsen. In beweging zijn in de buitenlucht verfrist je gedachten en maakt je moe waardoor je waarschijnlijk beter zult slapen. Bovendien zorgt natuurlijk licht ervoor dat je biologische klok – die ervoor moet zorgen dat je in de loop van de avond slaperig wordt – minder ontregeld raakt. Ga ’s avonds een uur voordat je naar bed wilt iets ontspannends doen en drink bijvoorbeeld een beker warme melk met honing, waardoor je al een beetje slaperig wordt.
4. Je bent sneller boos of overstuur
Je bent vaak heel lichtgeraakt. Dingen waar een ander zich totaal niet druk om zou maken, kan er voor zorgen dat je helemaal van slag raakt. Het lijkt alsof je constant last hebt van een slecht humeur. Dit komt omdat je allerlei negatieve ervaringen in gedachten blijft herkauwen. Door in deze negatieve fibe te blijven, ga je je steeds slechter voelen en wordt je steeds prikkelbaarder naar je omgeving. Ook kun je steeds vaker met alles wat fout is in je leven wijzen naar de ander en de buitenwereld verantwoordelijk maken voor hoe jij je voelt. Je vraagt je daarbij niet langer af of het wel echt aan die ander ligt en niet bijvoorbeeld aan je eigen verwachtingen.
Tip: Voel je je vreselijk boos van binnen, doe dan eens je oortjes in en luister naar muziek. Het is bewezen dat muziek de stemming en het functioneren van mensen met een depressie kan verbeteren. Of ga sporten. Zweet het eruit en laat de endorphines (feel-good-hormonen) de negatieve fibes in je lichaam overnemen.
5. Je hebt traumatische ervaringen uit je verleden niet verwerkt
Door een traumatische ervaring kun je negatieve gedachten hebben gekregen over je eigen functioneren. Je bent jezelf als een mislukking gaan zien of als onbekwaam. Ook kunnen gevoelens van onzekerheid en waardeloosheid ontstaan.Je doet net alsof je hier allang overheen bent, wil er het liefst niet meer over praten en probeert alles in je eentje te verwerken en op te lossen. Maar stiekem denk je er nog elke dag aan.
Tip: Jij bepaalt zelf hoe je tegen dingen aankijkt. Bevalt iets je niet, verander het. Kun je het niet veranderen, probeer er dan positiever mee om te gaan en richt je aandacht op dat wat je wel kunt veranderen. Nog steeds boos op iemand? Laat het los en vergeef het die ander. Vergeven doe je niet voor die ander, maar voor jezelf. Het bevrijdt je van de negatieve last die je nog steeds met je meedraagt.
6. Je hebt moeite met eten
Naar de buitenwereld toe lijkt het alsof je gewoon eet, maar eigenlijk smaakt het je niet meer. Thuis kun je niet of nauwelijks eten, waardoor je afvalt. Maar je kunt ook juist je negatieve gevoelens proberen weg te eten met heel veel snoep, junk- en comfortfood, waardoor je aankomt. Of je gaat heel ongezond en eenzijdig eten omdat je geen energie meer hebt om nog boodschappen te halen of eten te koken.
Tip: Eet veel vis en verse groenten. In zalm en makreel zitten veel omega 3 vetzuren die helpen tegen depressieve gevoelens. Ook in groenten zitten veel belangrijke voedingsstoffen. Ze zorgen ervoor dat je je beter gaat voelen als je depressief bent.
7. Je kunt aan zelfmedicatie gaan doen
Iedereen heeft wel periodes in het leven dat het even niet zo lekker gaat. Maar mensen met een verborgen depressie herken je vaak doordat ze eerst niet rookten, alcohol dronken of drugs gebruikten, maar daar opeens mee zijn begonnen. Bijvoorbeeld door gevoelens van hopeloosheid, angst of schuldgevoel of om hun pijnlijke gedachten te verdoven. Hierdoor voelen ze zich tijdelijk wat beter. Op langere termijn zal dit zelfdestructieve gedrag de depressie echter alleen maar versterken.
Tip: Neem een meer zorgzame houding aan ten opzichte van jezelf. Blijf in beweging en in contact met andere mensen. Al is het maar 5 minuten per dag. Zo voorkom je sociaal isolement en eenzaamheid. Regelmatig wat lichaamsbeweging of een gesprek met iemand anders kan je gevoel en kijk op de wereld al enorm verbeteren. Maak oogcontact en lach. Hierdoor kom je zelfverzekerder over, ook als je je niet zo voelt. En zeg nou zelf, een glimlach terugkrijgen geeft toch ook wel weer een goed gevoel. Bovendien kan lachen stress verminderen, een win-win dus!
8. Je bent onverschillig
Zelfverwaarlozing en het hebben van een onverschillige houding ten opzichte van jezelf zijn vaak gevolgen van depressie. Je kijkt met onrealistische verwachtingen en overmatige zelfreflectie naar je leven. Hierdoor zie je alleen nog maar je tekortkomingen. Je lijdt in stilte en weet niet goed hoe je deze situatie op een andere manier kunt doorbreken.
Omdat op die manier op een gegeven moment alles zinloos, doelloos en niks meer de moeite waard lijkt te zijn, kan dat onverschilligheid tot gevolg hebben. Hierdoor doen zelfs de dingen die je vroeger juist leuk vond je niks meer. Het boeit je gewoon niet meer. Het lijkt alsof er niks meer leuk is in hun leven. Je ziet alleen nog maar het negatieve. Dit kost je zoveel energie, dat je steeds vermoeider wordt en het je op een gegeven moment zelfs niet meer lukt om gewone dingen te doen zoals douchen of boodschappen halen.
Tip: Schrijf elke dag op wat er goed is in je leven en waar je dankbaar voor kunt zijn. Als je moeite doet om het leven van de zonnige kant te bekijken, kan het je helpen om gefocust te blijven op het positieve. Probeer je niet te laten leiden door negatieve gedachtes of een slecht humeur. Accepteer je angsten en onzekerheden. Kijk in de spiegel en wees trots op jezelf! Je bent geweldig!
9. Je bent op zoek naar een doel in je leven
Het hebben van een verborgen depressie is een uitnodiging om je leven opnieuw te bekijken. Ieder jaar sterven binnen Europa circa 58.000 mensen als gevolg van zelfmoord en zelf aangebrachte verwondingen. Dat zijn er meer dan door verkeersongevallen en moorden samen. De meeste zelfmoorden zijn toe te schrijven aan aandoeningen zoals depressie. Veelal als gevolg van gevoelens van zinloosheid. Het is daarom heel erg belangrijk om te stoppen met je depressieve gedachten en in plaats daarvan na te gaan denken over hoe je je leven zinvoller kan maken. In principe is het leven voor niemand zinvol, totdat je het zelf zinvol maakt.
Tip: Zorg dat je een doel in je leven blijft hebben. Een reden om te leven. Al is het maar bijvoorbeeld het verzorgen van een hond of een kat die afhankelijk is van jou. Ga op zoek naar dingen die met de kleinste veranderingen een groot verschil kunnen maken. Ook al heb je misschien nergens zin in, zorg dat je actief blijft. Doe alleen maar dingen waar je blij van wordt en die je veel voldoening geven. En beloon jezelf met iets leuks als iets gelukt is.
En onthoudt: Alles stroomt, niets blijft.
In welke situatie je ook zit, het is tijdelijk. Ook dit zal weer veranderen.