Tips om fysiek en mentaal lekker in je vel te zitten + MIJN GEHEIM14 min leestijd
Ik durf te wedden dat 99 van de 100 mensen die dit lezen niet zijn waar ze dachten te zijn. In het leven. Met hun fysieke gesteldheid. Gezondheid. Dat ze dachten verder te zijn, het beter voor elkaar te hebben en/of meer te hebben bereikt. Het kan ontmoedigend voelen, ik weet het. Overal waar je kijkt word je eraan herinnerd wat anderen wél goed doen en waar jij in tekort schiet. Het voelt alsof je constant tekort komt, alsof je veel verder had moeten zijn op dit moment en wanneer je wel stappen zet om vooruit te gaan, heb je het gevoel dat het niet snel genoeg gaat. Je wordt geconfronteerd door weerstand en je vecht tegen jezelf wanneer je niet kunt bedenken wat je op langer termijn wilt doen. Hoe je het wilt aanpakken. Blijkbaar weet de rest van de wereld het wel?
Waarom ik dit artikel nu schrijf, is omdat ik een jaar of twee geleden na een lange strijd afscheid heb genomen van de weegschaal. Er was een periode waarin ik zo aan het jojojen was dat het niet meer gezond was. Periode van streng lijnen wisselde ik af met ordinaire eetbuien. Ik zat toen alles behalve lekker in mijn vel. Maar dat is nu gelukkig verleden tijd. Ik voel me beter dan ooit. Kan nu oprecht zeggen dat ik zowel lichamelijk als mentaal lekker in mijn vel zit en dat ik mijn balans gevonden heb.
Ik heb deze zomer in korte broekje, rokjes en jurkjes gelopen. Iets wat je mij voorheen niet snel zag doen. Ik probeerde mijn benen altijd zoveel mogelijk te verbergen omdat ik ze niet mooi vond.
Ondanks dat ze niet flawless zijn -mijn benen zitten vol littekens en spataderen- heb ik ze leren omarmen en respecteren. Ze hebben mij nog nooit in de steek gelaten en ik heb ze nog nooit gebroken. Het zijn benen die goed tegen een stootje kunnen. En daar ben ik ze dankbaar voor.
Mij zal je nooit meer een lelijk woordje over ze horen zeggen. Wat trouwens voor heel mijn lichaam geldt. Voorheen lette ik op elke dingetje dat in mijn ogen lelijk en niet perfect was. Nu let ik op alles dat mooi en geweldig is. Het resultaat is dat ik 10x lekkerder in mijn vel zit.
In plaatst van mijn energie te steken in negativiteit heb ik mijn focus verlegd naar alles wat positief is en een goed gevoel geeft. Hetzelfde heb ik ook met het hele ‘gezond eten en leven gebeuren’ gedaan. In plaats van mijn energie te steken in wat ik wel en niet mag eten of wegen, heb ik mijn focus gelegd op mijn mentale gezondheid. Gaat het in je koppie goed, dan volgt je lichaam vanzelf. En dat heb ik gezien.
Op mijn werk (in het ziekenhuis) staan in de spreekkamers weegschalen. Ik loop er elke dag wel een aantal keer langs en heb nooit de behoefte gevoeld om er op te staan. Maar vorige week besloot ik het uit nieuwsgierigheid toch eens te doen. Eerst dacht ik nog zou ik dat nou wel doen, want de laatste keer dat ik me woog, maakte het wegen mij helemaal gek.
De nieuwsgierigheid bleek te groot en na ruim 2 jaar stapte ik dan toch weer eens op de weegschaal. 75,2 kg met een lengte van 174cm. Einde van de dag, na de lunch en met kleren en schoenen aan. Op een geijkte weegschaal. Ik was dik tevreden.
En dat ondanks dat (of moet ik zeggen: juist omdat) ik wegen, diëten en afvallen ruim 2 jaar geleden heb losgelaten en daardoor onbewust toch netjes op gewicht ben gebleven. Blijkbaar is dit gewoon het gewicht waarbij ik me het lekkerst voel. Geen 68 kg, zoals ik altijd als streven had. Wat ik overigens ook een tijdje gewogen heb, maar waarbij ik me diep ongelukkig voelde. En gelukkig weet ik nu ook dat ik niet bang hoef te zijn dat ik 80 kg of meer ga wegen als ik alles eet wat ik wil. Want dat is basically wel wat ik nu doe.
Mijn geheim
De meeste redenen van ongezond gedrag komen naar mijn mening voort uit ongezonde, negatieve gedachten. Er wordt niet voor niets gezegd dat je lichaam de som is van je gedachten. Hoe jij denkt en wat je voelt, bepaald in grote mate je fysieke staat. Denk maar aan onzekerheid, negatief zelfbeeld, stress, angst, eenzaamheid, verdriet, vermoeidheid. Een uitgeruste en fitte mind is daarom key.
En dat zit zo:
Je lichaam geeft signalen af: honger, dorst, vermoeidheid, (hoofd)pijn etc. Deze signalen lopen van je lichaam naar je hoofd, waar je hersenen het waarnemen. Maar met je verstand of door af en toe een paracetamolletje (of ander pilletje of verdovend middel) te nemen, kun je je gevoel overstemmen of beter gezegd negeren.
Stel: Je hebt zoveel gegeten, je buik zit vol, eigenlijk heb je genoeg. Maar je hoofd zegt dat het allemaal zo lekker is. Je doet het knoopje van je broek open en besluit toch nog een toetje te nemen. Want je hoofd zegt dat er voor een toetje altijd wel plek is, ook al sta je nu al op knappen.
Maar beter (voor je lijf) stop je nu met eten. Vol is vol. Hoe lekker iets ook is. Een uitgerust en fitte mind kan op zo’n moment beter relativeren en daardoor betere keuzes maken. Je bent dan minder geneigd om alles wat los en vast zit te eten omdat het nu kan en voor je neus staat. Nee, zo’n mind legt je überhaupt geen restricties op. Van zo’n mind mag je alles, wanneer je wilt. Je gebruikt alleen je gezonde verstand in hoeveel je wilt.
Eén ijsje in de avond na het eten eventueel met een beetje slagroom is prima en moet zeker kunnen, maar niet daarna de bus slagroom aan je mond zetten en leeg spuiten. Of elke avond na het eten ijs eten. Puur omdat het kan of omdat het zo lekker is. Ontzeg je jezelf dingen zoals ijs of andere lekkere calorierijke dingen en je staat het jezelf een keer toe, dan ga je los. Want dan mag het.
Nu mag je. En nu ga je.
Los. Je bent los.
En eet. En vreet.
Tot je niet meer kan.
Te veel.
Oef.
Dat is balen. En nu?
Nou ja morgen gaat de rem er weer op. En ga je extra knallen in de sportschool. Tot de volgende keer dat er iets lekkers voor je neus komt te staan wat je van jezelf eigenlijk niet mag. Maar omdat het nu… feest is, je hard gewerkt hebt of om welke andere reden je het van jezelf verdient hebt… mag het. Jeej het mag. Je mag weer.
Snap je waar dit heen leidt? Ik noem het zelf een negatieve eetspiraal.
Hoe voorkom je zo’n negatieve eetspiraal?
1. Houd de basis lekker en gezond
Door vast te houden aan mijn gezonde basis die ik in de loop der jaren heb ontwikkeld (wat vrijwel altijd binnenshuis is) ben ik op gewicht gekomen en al ruim 2 jaar op gewicht gebleven. Ik haal ook zo goed als alleen gezonde dingen in huis. Zo kan ik niet in de verleiding komen. En af en toe eet ik super ongezond (voornamelijk buitenshuis). Maar ik eet altijd lekker. Ook als ik gezond eet. Als je de insteek hebt dat je alleen lekker kunt eten als het ongezond is, dan is er in je basis iets goed mis. Want wie zegt dat gezond eten niet lekker mag en kan zijn. Misschien denk je nu aan kale rauwkost, maar wie zegt dat je daar niet wat noten, drupje olijfolie en wat avocado aan toe mag voegen.
2. Geen restricties dus.
Je mag alles. Alles. Echt alles. Niet alles tegelijk. En het hoeft ook echt niet in één keer op. Maar je mag in principe alles. De kunst is alleen er bewust voor te kiezen wanneer je iets neemt en hoeveel. Ga je op zaterdagavond voor een zak chips of een bakje chips? Neem je vier stukken taart, omdat alles zo lekker is? Of neem je van alles een klein stukje om te proeven? Een soort van creatief boekhouden, maar dan met eten. En als ik buitenshuis eet, dan mag ik alles eten wat ik wil. Dan mag ik vijf toetjes en een 7 gangen diner. Als dat is wat ik wil. En daar geniet ik dan ook intens van en dan ben ik geen seconde bezig met hoeveel calorieën ik naar binnen werk. Juist omdat ik in de basis zo gezond eet en daarop kan vertrouwen.
En heb ik een keer heel veel gegeten, bijvoorbeeld als we uiteten zijn geweest of een feestje hebben gehad, dan las ik de volgende dag een ‘extra groente dag’ in. Sommige mensen noemen het ook wel een balansdag, alleen daar gaan mijn nekharen van overeind staan. Dus ik noem het liever een ‘extra groente dag’. Dan neem ik een soepje, een salade, drink ik veel water en sla ik tussendoortjes even over. Sowieso neem ik nooit standaard elke dag tussendoortjes omdat het 10 uur of 16 uur is. Ik neem alleen een tussendoortje als ik daar echt behoefte aan heb. Heb ik er geen trek in, dan sla ik met gemak een keertje over.
3. Haal de gezonde basis in huis
Iedereen heeft denk ik wel van die producten in de koelkast of voorraadkast die je altijd in huis hebt. Bij mij is dat havermout, eieren, havermelk/amandelmelk, hummus, pindakaas, augurken, dadels, avocado, rijstwafel, crackers, brood, rijst, pasta. En om mijzelf een beetje te beschermen altijd iets van pure chocolade. Daarmee stil ik net een beetje die zoete trek en heb ik na één of (vooruit) twee stukjes genoeg, want zo’n hele reep puur wil je gewoon echt niet achteroverslaan. En als ik ongesteld ben of ik denk OMG ik moet nu echt iets van troost voer, dan koop ik bewust iets ongezonds. Maar het standaard in huis halen doe ik niet, omdat ik weet dat ik het altijd opeet en dan is het einde zoek.
Verder heb ik altijd rauwkost en fruit in huis. Tomaten, paprika, spinazie, komkommer, wortel, banaan, sinaasappel, kiwi. Omdat je dit gewoon elk moment van de dag kunt eten. Ook ‘s avonds op de bank tijdens een filmpje knabbelt dat lekker weg. En soms heb je van die dagen dat je gewoon wat minder vitamientjes eet en dan kun je dat ‘s avonds al snackend nog een beetje inhalen.
Verder gaat in bijna elke gerecht altijd flink wat ui en knoflook. Iets wat ik ook altijd in huis heb. En gebruik ik veel verse kruiden en specerijen om alles op smaak te brengen. Dus geen pakjes en zakjes of kant- en klare sauzen. Ook geen kaassausje of zo over de groenten. Gewoon puur praktisch en lekker eten.
Snacks tussendoor om de hartige of zoete trek te stillen: iets van fruit, stukje chocolade, handje nootjes. Voldoende water/thee drinken. Wat ook lekker is als voedzaam tussendoortje zijn cacao dadel balletjes.
Mijn ontbijt bestaat vaak uit havermout met vers fruit of yoghurt met fruit, lijnzaad en/of granola.
Lunchen op werk doe ik altijd met een eigen gemaakte lunch. Dit om te voorkomen dat ik iets uit het restaurant ga halen. Want lunch uit het restaurant halen is net als boodschappen doen op een lege maag. Je komt altijd met meer terug dan je zou willen. Mijn lunch bestaat bijna altijd uit crackers of boterhammen met kaas, hummus, pindakaas en altijd iets van rauwkost en/of een gekookt eitje. Maar ook wel eens uit een soepje, salade of restje van de vorige avond.
4. Ga jezelf niet meer wegen
Gewicht is ‘maar een getal’ en eentje die vaak liegt. Ook als je steevast iedere eerste vrijdag van de maand op de weegschaal staat. Tuurlijk als je van 80 kg naar 90 kg bent gegaan weet je dat je bent aankomen. Maar om je dat te vertellen heb ik geen weegschaal nodig. Als je je lichaam kent dan kun je dit ook in de spiegel zien of aan de kleding/sieraden die je draagt merken. Je weet heel goed dat wanneer je broek strakker gaat zitten dat je even op moet letten. Als je altijd een horloge of ring draagt kun je ook hieraan merken of je goed bezig bent. Gaat hij strakker om je pols of vinger zitten dan heb je waarschijnlijk iets te veel (zout) gegeten. Zit hij losser dan normaal dan ga je goed. Maar van 80 kg naar 81 kg om maar iets te zeggen, zul je niet zo snel zien of merken. De weegschaal daarentegen wrijft het je maar al te graag onder je neus. Alleen waardoor het komt kan ze niet zeggen. Maar jij denkt waarschijnlijk al snel dat je (vet) bent aangekomen en dat terwijl je vaak juist zo goed bezig bent. Maar wat je misschien niet weet is dat het ook vocht kan zijn of spieren.
5. Vind de sportfrequentie die bij je past
Ik word een blij en energiek persoon van sporten. Zodra ik sport ben ik bewust van mijn lichaam, heb ik meer zin in gezond eten en zorg ik goed voor mijn lichaam. Als ik dan een paar dagen niet gesport heb, dan merk ik dat meteen dat ik aan het snacken ben. Dan denk ik: ik ben nou toch al slecht bezig, dan kan dit of dat er ook nog wel bij. Daarom heb ik twee vaste sportmomenten in de week (dinsdag en zaterdag). Vaker in de week sporten heb ik geprobeerd, maar werkt niet voor mij.
Ik kan beter iets minder vaak sporten, maar wel consequent, dan heel enthousiast 3-4x in de week en dat dan maar voor een paar weken, gevolgd door een paar weken niks. En de drempel om het ritme daarna weer op te pakken is vaak hoog. Waarom ik dan weer stop is omdat ik het niet kan volhouden. Het past niet in mijn leven. Het maakt mij minder flexibel. Zodra mijn werkrooster veranderd kom ik vaak al niet meer uit. En twee dagen of meer dagen achter elkaar sporten trekt mijn lichaam niet goed.
En naast het sporten fiets ik ook nog gemiddeld 3-4x in de week anderhalf uur (32km in totaal) tussen mijn werk en thuis. Plus op de dagen dat ik niet fiets of werk loop ik vaak ook nog gemiddeld 45 minuten tot een uur.
6. Eet wat bij je past
Hetzelfde voor sporten geldt uiteraard ook voor eten. Eet wat bij je past. En kom nu niet aan met dat de hele week taart of pizza eten zo goed bij jou past. Ik bedoel ik heb er 10 jaar over gedaan om te ontdekken waar ik goed op ga en waar ik minder goed op ga. En hoe verleidelijk het ook is om elke dag taart of pizza te eten, ik ga daar op de langer temijn gewoon heel slecht op. Sowieso ga ik heel slecht op suikers. Als ik één stukje chocolade eet, dan wil ik meteen de hele reep. En nog 5 repen erbij. Ik haal ook bijna geen koek, snoep en chips in huis. Als ik het in huis haal, dan heb ik er gewoon mega zin in, ben ik ongesteld of hebben we een feestje. En dan gaat het dezelfde dag op ook.
Waar ik daarentegen wel heel lekker op ga zijn gezonde vetten en eiwitten. Ik krijg daar energie van en zit daarmee lekker in mijn vel. Vette vis, avocado, nootjes. Verder heb ik nooit frisdrank in huis en drink ik thuis geen koffie of alcohol. Als ik het drink dan is het buitenshuis. Laat ik het zo zeggen, ik eet mijn calorieën liever dan dat ik het drink. Iets anders waar ik ook lekker op ga zijn koolhydraten. Ik heb ze gewoon echt nodig. Als ik geen brood, pasta of rijst eet (uiteraard altijd volkoren), dan heb ik een half uur daarna gewoon weer trek en word ik stront chagrijnig.
Verder is het belangrijk om te weten wat voor jou normale porties zijn en wat je gemiddeld per dag moet eten voor je vitamientjes en andere noodzakelijke voedingstoffen. Dat is namelijk je basis. Deze kun je af en toe aanvullen met iets “lekkers”. Mits dit past. Heb je de hele dag geen reet gedaan, dan lijkt het mij niet zo verstandig en heb je het in principe ook niet echt nodig. Maar heb je een uur flink gewandeld, de hele dag in de tuin gewerkt, een flinke workout neergezet of fiets jij elke dag ruim een uur naar je werk dan kan dit af en toe prima.
Exact bijhouden wat je eet is een optie. Dan weet wat erin gaat en merk je snel wanneer iets teveel wordt. Maar het is veel werk en het zorgt ervoor dat je continue met eten bezig bent. Hetzelfde geldt voor het tellen van calorieën. En denk je aan eten dan wil je vaak ook eten. Ga maar eens met een vriendin over eten praten, wedden dat je binnen vijf minuten trekt krijgt in de meest lekkere dingen. Ook denken aan wat je niet mag eten, is bezig zijn met eten. En exact bijhouden wat je eet kan ook obsessief gedrag in de hand werken.
7. Laat het hele gebeuren van afvallen/aankomen los
Juist ook om obsessief gedrag te voorkomen. Natuurlijk is dat doodeng. Ik was in het begin ook bang dat het er allemaal langzaam weer aankwam zodra ik die ‘controle’ over mijn eten en gewicht los liet. Maar aan de andere kant wilde ik ook niet de rest van mijn leven in strijd zijn met eten en afvallen. In plaats van te focussen op wat ik wel en niet mag eten en/of wegen, ben ik gaan luisteren naar mijn lichaam. Heel cliché, maar zeker waar. Want alleen zo leer je jouw lichaam kennen en kom je er achter wat bij je past en wat niet. Waar je goed op gaat en waar op niet.
Leer je lichaam kennen. Hoe ziet het eruit. Hoe voelt het. Hoe voelt je huid. Wat doet je lichaam. Je huid. Je buik. Je hoofd. Je energiepeil. Hoe reageert het op eten. Krijg je van bepaald eten rode bultjes, een opgeblazen gevoel. Of alleen als je teveel van íets eet. Voel je je moe en lamlendig na een bepaalde maaltijd? Waar krijg je energie van? Waar straalt je huid van? Hetzelfde geldt voor beweging. Hoe voel je je na het sporten? Energiek? Voldaan? Kom je elke dag buiten? In beweging? Eén week bankhangen en elke avond snacken kan een optie zijn. Maar jij weet ook wel dat dat niet het beste in je naar boven haalt.
8. Doe aan mind gym
Natuurlijk kun je ook geen reet gedaan hebben en lichamelijk iets lekkers niet per se nodig hebben, maar geestelijk er wel degelijk naar snakken. Bijvoorbeeld omdat je je kut voelt, niet lekker in je vel zit, stress ervaart etc. Geestelijke gezondheid is daarom ook ontzettend belangrijk. Ik weet namelijk dat wanneer je niet lekker in je vel zit, een doos chocolade of een pak koekjes een hele goede vriend kan zijn. Alleen schijn bedriegt. Op korte termijn is het je beste vriend. Op de langer termijn laat ie je in de steek en zadelt ie je op met een dikke buik en vet op plekken waar je het liever niet wilt hebben.
Voor je geestrijke gemoedsrust kun je een aantal dingen doen:
- Kom je in beweging. Wandelen, fietsen, zwemmen, klussen, hardlopen. Wat jij wil en leuk vind. Maar beweeg. Doe je dit op regelmatige basis dan ga je je veel lekkerder voelen en zul je zien dat de onrust in je lijf die leidt tot lekkere trek ook minder wordt. En als je dan een keer trek hebt in iets lekkers heb je hier ook de ruimte voor en kun je er zonder schuldgevoel van genieten.
- Verander je mindset. Je zult het zelf wel gemerkt hebben op de momenten dat je gemotiveerd bent, lekker in je vel zit dan ga je all-in. Je eet gezond, sport 4-5x per week, bent een happy persoon en niets kan je voor je gevoel tegen houden. Jij gaat dit flikken! Maar dan komt er een moment dat iets of iemand je van je voetstuk blaast. Je voelt je niet langer meer on top. Je duikt de voorraadkast in, pakt een reep chocolade en duikt het hoekje van de bank in. Wat nu als het leven even niet loopt zoals je wilt? Hoe kom je in een positieve flow als je leven echt even helemaal kut is? Besef dan dat het OK is om je even echt kut te voelen. Ook al blijf je er een dag of twee in hangen. Daarna gaat het meestal vanzelf wel weer. Dan komt van binnen toch weer dat verlangen en ga je er al snel met frisse zin weer tegen aan. Food is not a fix for feelings.
- Schrijf je eigen verhaal. Weet dat als er iets gebeurd in je leven jij en jij alleen bepaald hoe je op die dingen reageert. Zoek dingen die goed voelen en laat dingen los die dat niet doen. Je kunt je leven inrichten zoals jij dat wilt. Wees niet teleurgesteld als het niet meteen gaat zoals je wilt. Heb vertrouwen. Het komt. Alleen wanneer, dat staat niet vast. Dus hou vol en zet door. Als je iets echt wilt, moet je het zien en voelen. Doen als of je het nu al hebt. Niet zeggen ooit ga ik heel veel geld verdienen of die sixpack krijgen. Nee nu. Je wilt het nu. Belangrijk bij doelen. The secret noemt het power of the universe want dat verkoopt. Ik noem het gewoon fake it till you make it.
9. Krik je eigen waarde op
Je maakt je eigen definitie van jezelf. Mensen kunnen je schaamteloos wijzen op je mislukkingen en tegenslagen uit het verleden of hoe je eruit ziet, maar hun meningen over jou op basis van hun oordeel hoeft jou niet te definiëren tot wie je nu bent. Je kunt nog steeds de persoon worden die je altijd al wilde zijn. Laat je eigen waarde niet afhangen van anderen, maar behandel jezelf zoals je wilt dat anderen dat bij jou doen. Wacht niet op je partner tot die zegt hoe mooi bent, maar hou van jezelf. Dan komt de rest vanzelf. Gezond respect voor jezelf. Als je van jezelf houd, kun je ook oprecht van anderen houden. In relaties zijn we gewend om over anderen te klagen. De focus ligt altijd bij de ander. Je collega valt niet mee te werken, je man is lui en doet niks in het huishouden etc.
Als je relaties wilt laten werken kun je beter focussen op wat je waardeert aan de ander. Als je klaagt, krijg je alleen maar meer om over te klagen. Juist als je relatie op spanning staat, er gezeur is en het niet lekker loopt, pak dan pen en papier en schrijf op wat je allemaal waardeert aan de ander. Denk aan de eigenschappen waarom je in de first place op diegene gevallen bent. Waar houdt je zo van. Zodra je de goede kant herkent, ga je daar ook steeds meer van terug krijgen. Want dat is waar je op focust en wat je ziet.
Je kunt anderen niet besturen hoe graag je dat ook zou willen. Veel te vaak laten mensen hun geluk bepalen door anderen en veel te vaak doen ze niet zoals jij het zou willen. Waarom? Omdat maar één persoon verantwoordelijk is voor jouw geluk en jouw leven. Jij.
Als je je realiseert dat dit het enige is waar je controle over hebt: het hier en nu en hoe jij erop reageert, maakt het je KRACHTIG. Je hoeft jezelf niet te dwingen het leuk te vinden, maar je dient wel te realiseren dat je alle controle hebt over hoe je erop reageert en dat zorgen maken over eventuele uitkomsten je alleen maar in een neerwaartse spiraal brengt. Vol zelfhaat, afgunst en verbittering. Misschien zit je nu wel in die spiraal, ik heb ook in die spiraal gezeten, begrijp dat je daar absoluut niet in hoeft te blijven zitten.
10. Wat heb je? Wat heb je niet?
Als je gelooft dat je niet bent waar je had verwacht te zijn of wilde zijn, dan focus je je waarschijnlijk teveel op wat je niet hebt en waardeer je niet wat je wel hebt. Uit deze mindset zul je nooit méér krijgen. Geloof je in de law of attraction? Dat hoe meer je je focust op iets, hoe meer dat zich manifesteert in het leven. Begin dus met het focussen op wat je wél hebt. Je hebt in ieder geval zoveel rijkdom dat je een telefoon of computer of laptop hebt mét internetverbinding waarop je deze tekst kunt lezen – dat is iets wat een heleboel mensen op deze aarde niet kunnen zeggen. Wees dankbaar voor de kleinste dingen en zie dat alles om je heen meer en meer zal worden.
PLEASE READ SLOWLY
If you have food in your frigde, clothes on your body, a roof over your head, and a place to sleep, you’re richer than 75 % of the entire world.
If you have money in your wallet and can go anywhere you want, you are among 18% of worlds most wealthy people.
If you are alive today and healthy, you are more blessed than millions of people who will not survive this week and die.
If you can actually READ and UNDERSTAND this message, you are more fortunate than the 3 BILLION people in the world who are blind, deaf of illiterate.
Life is not about complaining.
Life is about thousands of other reasons to be grateful and happy.