How to deal with – Smoesjes om niet te sporten4 min leestijd
Het regent. Ik ben moe. Ik heb geen tijd. De weg naar de sportschool is zo lang. Ik ga morgen wel sporten, vandaag heb ik geen zin. Herkenbaar? Niet als je net begonnen bent met je Fit Journey. Grote kans dat je dan nog braaf 3x per week een “workout complete” verdient. Je wilt namelijk een strakker, fitter en gezonder lijf en daar heb je alles voor over. Alles? Ja, echt alles! Nou ja bijna alles dan.
Want laten we wel zijn, als je even de focus verliest op wat belangrijk is, dan kun je al snel verzeilt raken is allerlei excuses. Maar wie houdt je daar eigenlijk mee voor de gek? Tegen wie heb je het als je deze excuses bedenkt? Wees eerlijk, voor elke excuus is wel een weerwoord te bedenken. Maar waarom negeer je die? Jij wilt toch een strakker lijf? Jij wilt je toch gezonder en fitter voelen? Vet verliezen? Afvallen? Ja toch? Nou dan, er is maar één weg: je best doen en gewoon gaan met die banaan!
Excuses don’t burn calories.
Wat nu als je jouw sportroutine overslaat?
Op zich niet zo heel veel. Het is echt niet erg als je af en toe een dag (of zelfs een paar dagen) hebt, waarop je wat minder gezond in het leven staat. Die dagen hebben we allemaal wel eens, zelfs de beste fitties onder ons hebben last van lazy days. Zolang dit soort dagen niet de overhand krijgen, is er niets aan de hand. De kunst is om je vooral niet schuldig te voelen over die momenten. Niet ervoor, niet tijdens, niet erna. Waarom niet? Omdat je sporten anders als een verplichting gaat voelen. En zodra iets ‘moet’ dan is het opeens een stuk lastiger vol te houden. De beste motivatie komt dan ook vanuit jezelf (jij wilt iets) en wordt niet opgelegd in de vorm van moeten (niet door jezelf en niet door iemand anders). Het nadeel van uitstellen is alleen wel dat dat plekje op de bank op den duur wel erg comfortabel wordt. Met als gevolg dat het steeds moeilijker wordt om de draad weer op te pakken.
A year from now you will wish you had started today.
Daarom wil ik nooit meer zonder sport!
Nooit gedacht dat ik dit nog eens zou zeggen, maar echt ik kan niet meer zonder sport. Vroeger had ik de grootste hekel aan sport. Ik heb nooit op een sport gezeten en had een hekel aan gym op school. Als het even kon, dan skipte ik de les. Ik voelde me er altijd zo ongemakkelijk en lomp en na afloop had ik altijd een hoofd zo rood als een aardbei. Maar nu, sinds een aantal jaar, moet ik gewoon met regelmaat sporten. En niet “moeten” omdat ik het van mezelf moet, maar omdat ik niet meer zonder kan. Ik ben verslaafd geraakt aan het energieke, sterke en fitte gevoel dat sporten mij geeft. Natuurlijk sta ik niet te springen bij elke vorm van sport en ook niet elke dag, maar ik kan wel zeggen dat ik eindelijk een manier heb gevonden die bij mij past en waar ik me goed bij voel.
Wat ik doe…
Ik sport nu maximaal 3x per week in mijn eigen gym. Ik vind het zo relaxed om thuis te trainen. Ik kan direct starten, ik hoef niet eerst naar de gym te fietsen, dus geen excuus dat het regent o.i.d. Het kost me geen sportschoolabonnement. De moneys die ik daarmee bespaard heb, heb ik voor een deel geïnvesteerd in fitness attributen. Maar echt geloof mij, veel heb je niet nodig om effectief te trainen. Heel veel oefeningen kun je ook heel goed doen met je eigen lichaamsgewicht. Maar een sportmatje is wel echt een aanrader. Zeker als je een harde ondergrond hebt om op te trainen, zoals bij mij thuis, dan wordt een matje voor je rug erg gewaardeerd.
Fitnessblender.com
Het liefst train ik via de full-length workoutvideo’s van Daniel en Kelli van FitnessBlender.com. Ik ben echt zo blij met hun kanaal. Dankzij hun video’s ben ik het sporten echt gaan waarderen. Zij laten zien dat sporten zonder poespas ook heel goed mogelijk is en dat zij ook maar gewoon mensen zijn. Ondanks hun afgetrainde lichamen, werken zij zich ook keihard in het zweet en hoor je dat ook zij het nog steeds moeilijk hebben met bepaalde oefeningen. Dat motiveert mij enorm. Wetende dat ik niet de enige ben die met een bezweet lijf en een rood hoofd aan het struggelen is om de workout door te komen. Wat ik ook een heel grote plus vind, is dat bijna alle workouts ook een warming up en een cooling down hebben. Zo weet je zeker dat je altijd de juist spieren opwarmt en stretcht. Heel belangrijk om blessures te voorkomen, maar ook om sneller van je spierpijn te herstellen.
Buiten sporten
Eerlijk is eerlijk, in de zomer ben ik ook een stuk sportiever dan in de wintermaanden. Want zodra de eerste zonnestralen aan de hemel staan, ben ik buiten. Ik heb super vette inlineskates, waar ik graag een rondje opmaak. Ik kan dan zo anderhalf uur onderweg zijn. Maar ook fietsen vind ik erg leuk om te doen, net als wandelen in de bossen of op het strand. Zoals je misschien wel merkt, vind ik het leuk om de verschillende vormen van kracht en cardio te combineren. Krachttraining doe ik puur om strakker te worden. Cardio (skaten, fietsen, wandelen) doe ik erbij om fitter te worden.
Andere voordelen van sporten die ik ervaar
- Meer energie: je staat ‘s ochtends makkelijker op en hebt de hele dag door meer energie om allemaal leuke, maar ook minder leuke dingen te ondernemen. Alles lijkt veel minder energie te kosten.
- Minder neiging naar ongezonde snacks: als ik gesport heb, ga ik automatisch gezonder eten. Niet omdat het moet of omdat het zonde zou zijn van mijn workout, maar gewoon omdat ik daar dan ook echt trek in heb.
- Meer zelfvertrouwen: het geeft zo’n boost aan je zelfvertrouwen als je jezelf hebt overtroffen met een training (met zwaardere gewichten, meer herhalingen, überhaupt dat je hebt getraind ondanks dat je eigenlijk geen zin had, voelen dat je fysiek sterker wordt, maakt je mentaal ook sterker).
- Ontspanning: even lekker stoom afblazen, de stress van alle dag eruit knallen met als resultaat daarna een heerlijk leeg hoofd dat er weer even tegen aan kan.
- Meer ruimte voor extraatjes: Als je sport gaat je verbranding omhoog. Af en toe op dit soort dagen wat meer (koolhydraten) eten, is dan ook geen ramp. Grote kans dat de koolhydraten die je eet direct worden verbrand tijdens je training of worden gebruikt voor herstel door je glycogeenvoorraad aan te vullen.