Shakshuka met zelfgemaakte tortillachips1 min leestijd
Shakshuka. Shak-wat? Dit is geen Japanse vechtsport, maar een eenpansgerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper, paprika en ui. Goed gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Het gerecht vindt zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. Een gezond gerecht waar je zo veel groente aan toe kunt voegen als je wilt. En lekker dat het is. Mijn favoriet is deze met zelfgemaakte tortillachips en een Mexicaanse twist.
Wat heb je nodig?
voor 2 personen
- 1 blik cannellinibonen of andere bonen naar keuze (afgespoeld en uitgelekt in zeef)
- 1 rode paprika (in blokjes van 1 cm gesneden)
- 2 tomaten (in blokjes van 1 cm gesneden)
- 3 tl Mexicaanse kruiden
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 ui (gesnipperd)
- koriander of peterselie (naar smaak)
- 50 gram (vegetarische) feta of andere kaas naar keuze
- 4 eieren
- 2 tortilla’s
- 2 el olijfolie
- 1/2 bouillonblokje
- peper/zout
Wat doe je:
- Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Leg vast een vel bakpapier op de bakplaat.
- Verhit 1 el olijfolie in een hapjespan en bak hierin 2 tl Mexicaanse kruidenmix gedurende 30 seconden op middelhoog vuur.
- Voeg de tomaat, paprika, tomatenblokjes en de bonen toe. Verkruimel het bouillonblokje erover en roer goed door. Laat afgedekt 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd ondertussen de koriander grof en verkruimel de feta.
- Maak vier kuiltjes in de pan voor de eieren en breek de eieren hierin. Dek de pan af en laat de eieren 10-15 minuten stollen. Haal de laatste 4 minuten de deksel van de pan en zet het vuur hoger om overtollig vocht te laten verdampen.
- Snijd ondertussen de tortilla’s in pizzapunten (zodat je grote tortillachips krijgt). Besprenkel ze met de overige olijfolie en Mexicaanse kruidenmix. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de tortillachips over de bakplaat met bakpapier. Bak deze in 4-5 minuten knapperig en lichtbruin. Houdt de laatste paar minuten de oven goed in de gaten, want het kan ineens hard gaan.
- Serveer de Shakshuka in de pan en garneer met koriander en feta. Serveer de tortillachips ernaast om mee te dippen.
Eet smakelijk!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op één van jouw Pinterest borden.