REVIEW: Shampoo bars, een duurzaam alternatief om je haar te wassen5 min leestijd
Ik ben dol op bars. Chocolade bars, muesli bars en bars in de sportschool, die ik met liefde krom trek. En daar komt dus sinds kort ook de shampoo bar bij. Niet dat je deze kunt eten. Al zien ze er misschien wel zo uit. Naar de sportschool meenemen kan overigens wel. Wat ook echt ideaal is. Want klein, maar fijn en geen gedoe met lekkende flessen. Maar de shampoo bar heeft meer voordelen.
Wat is het verschil tussen een shampoo bar en shampoo uit de fles?
Eigenlijk is het heel simpel. Een shampoo bar of blok is shampoo in vaste vorm. Dus eigenlijk is het haarzeep. Shampoo uit een fles is vloeibaar. Het voor de hand liggende verschil is dan natuurlijk ook de substantie. Dit verschil ontstaat door de ingrediënten. Een shampoo bar bevat bijvoorbeeld geen water meer en naar verhouding meer natuurlijke oliën. Deze laatste, vooral kokosolie en shea butter, zorgen ervoor dat de shampoo bar ook echt een zeepblok blijft.
True op de ingrediëntenlijst van shampoo blokken staat Aqua, oftewel Water. Dit water verdampt tijdens het kookproces van de haarzeep. Maar binnen de EU moet je nou eenmaal alle ingrediënten die je gebruikt benoemen. Daarom staat water nog steeds op de ingrediëntenlijst, ondanks dat het er eigenlijk niet meer inzit.
Waarom kies je voor een shampoo bar?
Een shampoo bar is over het algemeen milieuvriendelijker dan een vloeibare shampoo, het is makkelijker mee te nemen op reis én je kunt er vaak ook nog wat geld mee besparen.
Ten eerste de verpakking. Die van de Shampoo Bars die ik gekocht heb, is volledig biologisch afbreekbaar. De zakjes en kartonnen doos waarin ze geleverd worden is recyclebaar. De productie is een duurzaam proces, waarbij veel wordt hergebruikt. Het papier van naaldhout heeft een zuivere samenstelling, dit maakt het geschikt om na gebruik te recyclen.
De groene ‘opvulchipjes’ zijn samengesteld uit 100% natuurlijke grondstoffen: lucht, water en plantaardig zetmeel. Het wordt binnen zeer korte tijd biologisch afgebroken en is onschadelijk voor het milieu. Deze opvulchips kunnen worden hergebruikt, weggegooid of gecomposteerd en zijn 100% oplosbaar in water.
Alles is dus sowieso al beter te recyclen dan een plastic fles. Daarnaast is de trend dat er vooral natuurlijke ingrediënten in haarzeep zitten. Hierdoor komen er minder chemicaliën in het waternetwerk en dat is weer beter voor onszelf en andere organismen.
Ten tweede omdat een blok shampoo vast is (en dus niet vloeibaar), kun je dit makkelijker meenemen op reis. Bijvoorbeeld in je handbagage, zodat je niet zit te hannesen met flesjes van maximaal 100 ml. Ook hoef je niet bang te zijn dat er iets gaat lekken.
En ja, je kunt dus ook geld besparen met zeep voor je haar. Voor mij overigens niet de doorslaggevende factor geweest om op de bars over te stappen. Je ‘voordeel’ hangt ook grotendeels af van hoe je een fles shampoo en/of haarzeep gebruikt. Even voor je beeldvorming een shampoo bar staat gelijk aan ongeveer 3 plastic flessen en zou je er tussen de 80 en 100 wasbeurten mee moeten kunnen doen. Mike en ik wassen ons haar gemiddeld 1x per week. Met één bar zouden wij dus ongeveer 1 jaar kunnen doen en dat voor €9,95.
Hoe gebruik je een shampoo bar?
Je kunt je voorstellen dat een shampoo bar een iets andere gebruiksaanwijzing heeft dan de shampoo uit een fles.
Een shampoo bar gebruiken doe je zo:
- Maak je haar vochtig met warm (en niet heel heet) water en knijp daarna het overtollige water uit je haar.
- Zorg dat je handen nat zijn.
- Wrijf de Bar tussen je handen. Je kunt ook rechtstreeks met de Bar over je natte haar wrijven.
- Masseer het schuim zorgvuldig door je haren.
- Spoel de zeep uit je haren.
- Leg de shampoo bar op een droge, goed geventileerde plek (ik hang hem zelf in een netje op aan de kraan in de douche en dat werkt perfect).
Kun je een shampoo bar ook voor je baard of lichaam gebruiken?
Shampoo bars zijn speciaal ontworpen om je haar en de hoofdhuid te reinigen. Deze functie vervult het ook bij een baard. Hoewel een haarzeep niet is ontwikkeld om het lichaam te reinigen, kun je hem er wel voor gebruiken. Of je echt het gewenste resultaat behaalt: geen idee. Maar er zal in ieder geval niets slechts gebeuren. Al blijf ik mijn lichaam liever gewoon met alleen water wassen. Want beter voor de huidbarrière en het sop van je haar spoelt er toch ook al langs.
Mijn conclusie
Het is echt een bijzonder fenomeen hoor, die shampoo bars. Ik moet zeggen in het begin was ik vrij sceptisch. Want schuimt het wel? Wordt je haar er wel goed schoon van? Veroorzaakt het geen onnodig haaruitval? Etc. Maar vanuit het duurzame aspect en omdat mijn huidige shampoo flessen op waren, moest ik het toch een kans geven. Op de website van Shampoo Bars zag ik allerlei verschillende bars voorbij komen en ben ik even goed gaan kijken naar welke het beste bij mijn haar passen. Hier heb ik onder andere de zoekfunctie op de website zelf “Ik ben opzoek naar een Shampoo Bar… ” voor gebruikt. Op basis hiervan heb ik gekozen voor de bar met Kamille en Houtskool.
Houtskool is geschikt voor droog/pluizig haar, werkt als anti-roos en verzorgt en reinigt het haar. De kamille bar is geschikt voor normaal tot droog haar en heb ik eigenlijk puur gekozen voor haar geur. En oké ook omdat ze goed voed en het haar soepel en veerkrachtig maakt. Maar man wat ruikt Kamille lekker! Verder is het ook echt heerlijk wassen. De bars liggen lekker in je hand dankzij hun ronde formaat.
Ook qua schuim had ik niet te klagen. Ik bracht het direct op mijn haar aan, maar had de indruk dat het niet genoeg was. Echter als je even wacht, dan begint het al snel heel erg te schuimen. Ik had dus in mijn enthousiasme eigenlijk al teveel gebruikt en had echt een kop vol schuim haha. Een grote plus vind ik ook dat het bij het vliegen/reizen niet telt als vloeistof in je koffer.
En dan nu de ham vraag: Hoe schoon wordt je haar? Met de juiste bar voor jouw haar schoon. Er zijn veel verschillende soorten. Afhankelijk van je haartype kies je er één die daar het beste bij aansluit.
Shampoo zonder palmolie
Beide bars zijn overigens ook zonder palmolie. Waarom dat mijn voorkeur heeft? Palmolie wordt in ontzettend veel producten verwerkt. Het is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de oliepalm, veganistisch zelfs. De olie bevat een hoog percentage verzadigde vetten en antioxidanten. Binnen de shampoobars speelt palmolie een belangrijke rol. Het is de grondstof voor de zeepvervanger natriumlaurylsulfaat. Een oliepalm levert bijna tien keer meer olie op dan soja, raapzaad of zonnebloemen. Dat maakt de productie relatief goedkoop. Niet alleen wordt palmolie gebruikt voor levensmiddelen, maar wat dacht je van biobrandstof? Dit zorgde voor een flinke boost bij de grote producenten. Inmiddels zorgt deze enorme groei voor grote problemen.
Palmolie komt voornamelijk uit Azië. De vraag naar palmolie is de afgelopen jaren enorm gestegen. Daardoor worden er steeds grotere stukken regenwoud gekapt. Zo wordt er meer ruimte gemaakt voor palmolieplantages. Deze regenwouden bieden juist een leefomgeving en bescherming voor veel dieren, zoals tijgers en oerang-oetans. Op de plaatsen waar er gekapt wordt, moeten deze dieren dus vluchten. Ook geldt voor de inheemse bevolking dat ze worden gedwongen om te vluchten als ze in dezelfde omgeving wonen. Landroof gaat daarom vaak gepaard met conflicten. Dat maakt dat palmolie niet in alle gevallen een verantwoord ingrediënt is. Tenzij het duurzaam geproduceerd wordt.
Ik was mijn haar al een half jaar zo niet langer maar 1 keer per week. En daar is mijn haar echt van opgeknapt. Ook met de overstap naar de shampoo bars kan ik die frequentie blijven voortzetten. Geen probleem. Eigenlijk doet het precies hetzelfde als shampoo in plastic flessen. Alleen dan zonder de milieuvervuilende geldverslindende plastic verpakking.
Heeft het ook nadelen?
Wat mij betreft geen. Het enige dat je als nadeel kan zien maar dat geldt eigenlijk ook wel voor gewone shampoos is dat het wat speur- en leeswerk kost om voor jou de juiste shampoo te vinden. En je moet de bar goed laten drogen, dan doe je er langer mee.
Heb jij ervaring met shampoo bar?
Of ben je geïnteresseerd in het gebruik ervan? Laat het me weten.