REVIEW: NUUD een 100% natuurlijke, vegan deodorant10 min leestijd
Ik werd onlangs echt helemaal gek getarget op Instagram en Facebook. Geen idee waarom, maar het zal wel te maken hebben met dat ik een vrouw ben en tussen de 25 en 34 jaar. Dus zo leerde ik Nuud kennen. De makers beloven een zeer natuurlijk geurloos en effectief product zonder vage toevoegingen zoals aluminium! Bovendien ook nog eens dierproefvrij én duurzaam geproduceerd. Mijn interesse was gewekt! En nu – een half jaar later – staat het bovenaan mijn lijstje.
Voor de mensen die niet weten wat Nuud is. Het is een deodorant op basis van crème die je onder je oksels smeert in plaats van spuit of rolt. De basis is volledig plantaardig en daardoor zeer geschikt voor veganisten. Nuud richt zich daarnaast ook sterk op het milieuvriendelijke aspect. Zij geloven vooral in het verminderen van de plastic afvalberg (plastic soep) en besteden erg veel aandacht aan de verpakking. De tube is gemaakt uit suikerriet en de verpakking zelf waarin de tube komt is gemaakt van ongebleekt FSC karton. Ook zegt Nuud dat je per smeerbeurt zeker 2-3 dagen vooruit kunt, en dat je daarvoor zo onwijs weinig nodig hebt dat je met de minimale 15 ml zeker 6 weken!! kunt doen. Mooie beloftes, dat is zeker waar, maar werkt het ook echt?
NUUD in een kwaad daglicht
Er worden sinds jaar en dag berichten verspreid in de media en daarbuiten over de vraag of deodorant borstkanker kan veroorzaken. Het gaat hierbij om berichten naar aanleiding van onderzoeken van onder andere Philippa Darbre (vanaf 2004*). In deze onderzoeken wordt gezegd dat bestandsdelen, zoals parabenen en aluminium chloorhydraat, schadelijk kunnen zijn en zelfs borstkanker kunnen veroorzaken. De onderzoeker concludeerde dat het gebruik van deze stoffen de verklaring vormde voor de grote hoeveelheden tumoren die worden gevonden in het gebied van de borst waar mensen deodorant gebruiken.
Het is dan ook niet heel vreemd dat Nuud in haar reclame-uitingen dit verband tussen deodorantgebruik en borstkanker gebruikte. Om zo haar eigen deodorant – eentje ‘zonder troep’ – in de markt te zetten. Alleen bleek dat bij een aantal mensen in het verkeerde keelgat te zijn geschoten. Mensen vonden Nuud maar een commerciële partij die haar geld probeerde te verdienen aan het bang maken van mensen. En dat mocht toch niet de bedoeling zijn. Dus zo kwam het dat na aandacht van diverse media zoals Radar, Kassa en de Reclame Code Commissie Nuud de reclame-uitingen op haar website en Facebookpagina heeft aangepast.
En wat zegt NUUD nu?
Uitspraak doen over de veiligheidseffecten van alumunium in deodorant is niet aan ons, aldus Nuud. Maar tegelijkertijd stellen zij zich ook de vraag of het verstandig is iedere dag, jaar in jaar uit deodorant met aluminium onder je oksels te rollen of te spuiten zonder dat daar echt uitsluitsel over bestaat. Ze onderschrijven dan ook dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de effecten daarvan. Er is nu gewoon nog onvoldoende bewijs om echt harde conclusies te kunnen trekken. I couldn’t agree more.
Er mag sinds de publicatie van Darbe dan wel ongelooflijk veel onderzoek gedaan zijn naar de vermeende (cor)relatie tussen het gebruik van deodorant en borstkanker. Onder meer door de American Cancer Society en het Amerikaanse National Cancer Institute. In deze studies werd dan uiteindelijk geen relatie gevonden tussen het gebruik van deodorant en borstkanker, zelfs niet bij onthaarde oksels. En zowel de Borstkankervereniging als het KWF mogen dit als standpunt hebben overgenomen, want volgens hen zijn deodoranten met parabenen en aluminium veilig voor cosmetica gebruik.
Maar ik ben er nog steeds niet echt gerust op. Want wat nu (nog) niet is, wil niet zeggen wat dat over een aantal jaar gaat doen. En omdat er in mijn ogen inderdaad nog onvoldoende bewijs is, kies ik liever voor een product zonder aluminium en parabenen om zo ‘het zekere voor het onzekere’ te nemen.
Deo en antiperspiranten. Het verschil.
Overigens bevatten ‘gewone’ deodoranten vaak geen aluminiumzouten. Alleen de zogeheten antiperspiranten (of antitranspiranten) bevatten dit ingrediënt. Dat zijn producten die de uitgangen van de zweetklieren langdurig blokkeren. De toegevoegde metaalzouten (aluminium of zirconium) lossen op in het vocht op je huidoppervlak. Hierdoor vormt het een gel die de zweetklier tijdelijk afdekt, zodat er minder zweet kan worden vrijgegeven. Hierdoor blijf je droger en heb je minder last van transpiratiegeur. Sommige antitranspiranten hebben een hele hoge concentratie actieve stoffen, deze hoef je dus maar eens in de paar dagen aan te brengen. Zoals 48 uur antitranspirant.
Een ‘gewone’ deodorant verricht eigenlijk een ander klusje. Dit product pakt de bacteriën op de huid aan en verhult de geur. Deze producten bevatten meestal alcohol en flink wat geurstoffen. In Nederland worden de termen deodorant en antiperspiranten overigens nog weleens door elkaar gebruikt, of wordt alleen de naam deodorant gevoerd. Kijk dus altijd eerst even op de ingrediëntenlijst om te achterhalen wat je precies koopt en gaat gebruiken.
Wat doet NUUD
Nuud zet je oksels niet dicht en voorkomt dus niet dat je transpireert. Wat Nuud wel doet, is allereerst zorgen dat je niet stinkt als je transpireert. De microzilver in Nuud neutraliseert de bacteriën die de geur veroorzaken en de natuurlijke klei in Nuud absorbeert een deel van het transpiratievocht. Dus als je Nuud gebruikt en je transpireert veel, zorg dan ook dat je luchtige, katoenen kleding draagt waardoor je sowieso minder transpireert.
Wat kan helpen om langer met Nuud te doen is om elke avond even met een washandje met lauwwarm water je oksels te wassen. En om te zorgen voor schone, droge kleding. Wanneer je voor het eerst start met de smeerbare deo is het aan te raden te zorgen voor schone kleding. Je kunt je kleding bijvoorbeeld wassen met azijn of alcohol, om deze vrij te maken van achtergebleven geurtjes/bacteriën. Ook al is de huid onder je oksel bacterievrij door het gebruik van Nuud, als er bacteriën op je kleding zitten, dan kunnen deze er alsnog voor zorgen dat je gaat stinken.
Waarom je liever niet zweet
Ik heb echt een haat-liefde verhouding met zweet. Ten eerste is daar de geur. Op zich niet erg als je allemaal op je eigen onbewoonde eiland zou wonen maar helaas jij en ik bevinden ons vooral in drukke bussen, kantoortuinen en winkelcentra. Kortom, midden tussen de soortgenoten. Waarmee het eerste probleem van zweet ontstaat: schaamte! Immers, niets is zo erg voor een mens als zichzelf ‘ruiken’ of de kans ‘geroken’ te worden.
Veel mensen zouden dan ook liever helemaal niet zweten. Ik stiekem ook. Alleen weet ik helaas ook dat je dat niet moet willen. Zweet heeft namelijk een hele belangrijke functie die direct verband houdt met je interne temperatuurhuishouding. Wordt je lichaam te warm, dan krijgen je poriën te horen dat ze vloeistof moeten afscheiden. Dit dunne laagje water verdampt en zo blijft je lichaam op een gezonde temperatuur. Daarnaast zorgt transpiratie voor het afvoeren van de afvalstoffen uit je lijf. Ook super belangrijk!
Niet alle dermatologen zijn dan ook even enthousiast over het dagelijks gebruik van een antitranspirant. Deze blokkeren de zweetkliertjes continu. Het is dan ook aan te raden om je oksels af en toe ook een dagje ‘vrij’ te geven. Want wist je dat transpiratie die niet onder je oksels het lichaam kan verlaten op zoek gaat naar andere plekken voor een uitweg (zweetvoeten!). Enfin, transpireren is dus goed voor je maar stinken wil natuurlijk niemand.
Meerdaags gebruik
Een antitranspirant of deodorant heeft vaak een lekkere geur. En dat willen we: lekker ruiken! Toch heeft het geen zin om dagelijks meerdere keren te rollen of sprayen. Voor de beste werking dien je een deodorant namelijk altijd op de schone huid aan te brengen. Ook tijdens het sporten heeft het geen zin om voor extra frisheid te zorgen. Breng de deodorant altijd aan voordat je begint. Als je al zweet wordt de deodorant namelijk gesaboteerd door het al aanwezige vocht op de huid.
En dat is waar het vaak ook mis gaat. We spuiten en rollen wat af. Per jaar vliegen er miljarden bussen en rollers doorheen. Miljarden! Die stuk voor stuk moeten worden gemaakt, getransporteerd en… weggegooid. Je kunt je misschien wel voorstellen wat voor impact dat op de wereld heeft. Natuurlijk kun je ook overstappen naar een duurzamer alternatief.
Hoe werkt NUUD?
Allereerst zit meerdaags gebruik er bij Nuud niet in. Zij beloven instant (gemiddeld drie dagen geurvrij) ondanks het feit dat je wel blijft zweten. En daarvoor heb je maar een klein druppeltje crème per keer nodig. Lekker zuinig dus! Ik smeer altijd op zondag na het douchen en af en toe nog één keer tussendoor op de woensdag. En dat is voor mij echt voldoende. Mocht je de detox periode hebben gedaan, dan zul je merken dat je op den duur ook minder gaat transpireren.
De detox periode gaat als volgt: in het begin smeer je met een korte interval (bijvoorbeeld om de dag) om dat vervolgens na een week of twee uit te breiden naar smeerfrequentie die voor jou ideaal is. Een beetje vergelijkbaar met het uitstellen van wassen van je haar. Eerst doe je het elke dag, een week later om de dag, nog een week later om de twee dagen… enzovoorts. De lengte van een detox periode verschilt per persoon en hangt logischerwijze samen met de intensiteit van je voormalige deo gebruik. Voor sommige vergt dat dus wat doorzettingsvermogen.
Geurloos
Een andere eigenschap van Nuud is dat het geurloos is. Ik moet je eerlijk zeggen dat dat zeker in het begin erg wennen was. In mijn hoofd had ik het idee dat wanneer ik mijn vertrouwde deo lucht rook ik wist dat het goed zat onder mijn oksels. Het koste dan ook wat tijd om deze mindset switch te maken en het gevoel van zekerheid terug te winnen bij een geurloze deo. En nu, nu wil ik niet meer terug. Ondanks dat mijn voorgaande deo’s altijd lekker roken, lieten zij mij ook altijd vrij snel (na een paar uur, halve dag) weer in de steek.
Het fijne aan Nuud is dan ook dat je het probleem van zweten (de geur) bij de bron aan pakt. Mocht het dus na een aantal dagen uitgewerkt zijn, dan is het niet meteen dat je neusgaten drie keer zo groot worden. De geur die je produceert onder je armen wordt veel en veel minder, waardoor je feromonen (je unieke eigen geur) veel beter tot zijn recht komen. Blijf je toch moeite houden met de geur (of het gebrek daaraan)? Dan kun je natuurlijk ook een beetje geurende olie, een goed parfum of een goede aftershave gebruiken om een ‘lekkere’ geur te verspreiden.
Wist je dat uit onderzoek blijkt dat jouw eigen unieke lichaamsgeur vele malen aantrekkelijker is dan die kunstmatige walm uit een deo roller of spuitbus.
Geen gele vlekken
Zweet geeft op den duur verkleuring van je kleding onder de oksels. Door het zout in het zweet en de werking van allerlei huidbacteriën eventueel in combinatie met een deodorant, ontstaan allerlei chemische reacties die kunnen inwerken op de kleding. Vooral antitranspirantzouten veroorzaken vlekken. Laat je deo dus altijd goed drogen voor je je aankleedt. Er worden ook deodorants verkocht die geen vlekken geven op de kleding, zoals Nuud. Maar daar heb ik nog niet echt goed op kunnen testen. Aangezien de meeste witte shirts die ik heb nog een beetje gele verkleuring hebben van de voorgaande reguliere deo’s die ik toen nog gebruikte. Ik kan wel zeggen dat de plekken in ieder geval niet erger worden.
Is Nuud gevaarlijk?
Waarschijnlijk niet. In ieder geval niet in de hoeveelheden die je moet gebruiken. Maar zoals met alles, dosis is key. Alles is giftig, mits je er maar genoeg van binnen krijgt of gebruikt. Zelfs zuurstof en water zijn in hoge doses schadelijk. Gelukkig hoef je van Nuud echt maar heel heel héél weinig te gebruiken. Je smeert, na goed wassen en drogen van je oksels, een hoeveelheid ter grootte van een erwt gelijkmatig uit. Meer is echt niet nodig! En alleen maar zonde!
Ingrediënten
Er zitten vooral heel veel dingen NIET in. Denk aan stoffen waarvan de bijwerkingen een twijfelachtige reputatie hebben. Waar ze de oorsprong niet van kennen of waarvan de gevolgen voor je lijf niet 100% zeker zijn. Of stoffen die schadelijk zouden kunnen zijn voor de planeet, voor dieren of voor de mensen die ze moeten delven. Stoffen zoals aluminium, parabenen, laureth 4, palmolie en petrolaten…
Wat zit er in de meeste reguliere antritranspiranten of deodoranten:
- Parfum en geurstoffen: lichaamsgeur maskeren en fris gevoel.
- Olie: huid kalmeren en verzachten. Bijvoorbeeld glycerine of plantaardige olie zoals Helianthus Annuus (zonnebloemolie).
- Alcohol: droogt snel en koelt.
- Silica: absorberen van vettig zweet op de huid.
- PEG-8 distearaat: maakt het afwassen van het product gemakkelijk.
- Zouten: verminderen zweetafscheiding. Bijvoorbeeld aluminiumchloorhydraat (in deodorant) of alumuniumzirkonium tetracholohydrex gly (in antitranspirant).
- Drijfgas: nodig bij spuitbussen. Bijvoorbeeld butaan, isobutaan en propaan.
- Dragers: vloeibaarheid, verspreiden over de huid. Bijvoorbeeld water, cyclomethicoon en disteardimonium hectoriet.
- Structuurmiddelen: ingrediënten bij elkaar houden. Bijvoorbeeld ricinusolie, 18-36 triglyceridezuur, stearaat en stearylalcohol.
En wat zit er in Nuud?
- Silver VI 77820 (Micro zilver): Zilver heeft een natuurlijke anti-bacteriële werking. Vaak wordt om kosten te besparen gebruik gemaakt van zilveroplossingen of zilver deeltjes zo klein dat ze door het huidoppervlak kunnen dringen (nano zilver). Nuud gebruikt 99,9% puur zilver (geen oplossing) en grotere deeltjes (micro zilver) die niet door de huid kunnen dringen. Als zilver wordt opgenomen in het menselijk lichaam, worden de ionen in de maag direct neergeslagen door het daar aanwezige zoutzuur, waarbij zilverchloride ontstaat. Ook zilver-ionen die wel in de bloedbaan terecht komen, worden neergeslagen, ditmaal door kalium- of natriumchloride dat aanwezig is in het serum. Het gevormde zilverchloride wordt uitgescheiden via urine en feces. Voor mensen is zilver niet erg giftig. Bij opname van lage hoeveelheden, wordt het zilver niet opgehoopt in het lichaam. Individuen die echter grote doses zilver binnen krijgen, lopen het risico om argyria te ontwikkelen, dit is een ophoping van
zilver in de huid onder de epidermis (opperhuid) waarna onder invloed van zonlicht het zilver gereduceerd wordt. Hoewel dit niet direct schadelijk is, kleurt de huid permanent grijs/blauw en dit is
cosmetisch gezien ongewenst. - Caprillic/capryc trygliceride (kokosolie): Voorkomt dat Nuud oplost in (douche)water en transpiratievocht en helpt de huid zacht en soepel te houden.
- Ricinus communis seed oil (wonder olie): zelfde werking als kokosolie en klikt leuk. Ingrediënt komt van de Ricinus communis, wonderboom. Wonderbonen, waaruit wonderolie gemaakt wordt, is al eeuwen oud en werd in Egyptische tomben uit 4000 v. Chr. al aangetroffen.
- Hydrogenated castor oil (wonder olie extract): zelfde werking als kokosolie en klikt leuk. Ingrediënt komt van de Ricinus communis, wonderboom. Wonderbonen, waaruit wonderolie gemaakt wordt, is al eeuwen oud en in Egyptische tomben uit 4000 v. Chr. al aangetroffen.
- Zinc oxide: reinigt de huid en heeft een beschermende werking (wordt ook veel toegepast in babyzalf) en wordt verkregen door zink te verhitten waarna een wit poeder overblijft. De werkzame ingredienten zijn het meeste effectief op een schone huid.
- Prunus amygdalus dulcis oil (amandel olie): Zelfde werking als kokosolie en wonderolie. Verhoogt smeerbaarheid van Nuud en is rijk aan onverzadigde vetzuren die een droge of gevoelige huid extra verzorgen.
- Stearalkonium bentonite (natuurlijke minerale klei): Deze klei ontstaat wanneer vulkanische as in aanraking komt met water en verbetert de smeerbaarheid en viscositeit (stroperigheid).
- Propylene carbonate (plantaardige mengverbeteraar): Geur- en reukloze organische verbinding dat de oplosbaarheid van stoffen verbeterd. Zorgt er voor dat alle ingrediënten goed mengen.
- Polyglyceryl-3 diisostearate (plantaardige emulgator): Natuurlijke emulgator verkregen uit glycerine en stearinezuur. Zorgt er voor dat alle ingrediënten goed mengen zodat de crème bij alle temperaturen fijn smeerbaar blijft.
- Copernicia cerifera cera (Carnauba was): Geelbruine was uit bladeren van de carnaubapalm. Geeft extra stevigheid en is niet oplosbaar in water. Het zorgt ervoor dat Nuud niet te vloeibaar wordt bij hogere temperaturen (handig in de zomer).
Nuud duur?
Alles heeft een prijs. Dat staat vast. De prijs (*) van Nuud is gebaseerd op de kosten die ze maken om het te produceren, te verkopen en te distribueren. Daarin maken ze keuzes. Keuzes met betrekking tot de werking van het product, de gezondheid van mensen en de effecten op het milieu. Zo kiezen ze er voor om ‘ecocert’ natuurlijk microzilver te gebruiken. Dat schijnt de werkzaamheid ten goede te komen en is niet schadelijk voor het milieu maar… wel 1000! keer duurder dan reguliere ingrediënten.
Ook in de verpakking en distributie kiezen ze voor de duurdere optie. Daarom is de tube van suikerriet, zijn de doosjes van 100% afbreekbaar karton en distribueren ze CO2-neutraal.
Daarbij hebben ze besloten een supergeconcentreerd product te maken. Want hoe geconcentreerder het product hoe minder er van gebruikt hoeft te worden, des te minder er uiteindelijk van gemaakt hoeft te worden, verpakt hoeft te worden en vervoerd hoeft te worden.
Tot slot beloven ze dat ze er naar streven om goedkoper te worden door te groeien. Nu is het nog een ieniemienie deo bedrijf (start: september 2017) dus alles is (nog) relatief duur maar als ze straks groter zijn en meer Nuud kunnen maken, worden ze ook steeds voordeliger. Beloven ze… Ik denk dat de tijd ons dat zal leren.
*Prijs augustus 2018: Smarter Pack (2 x 20 ml) €24,95
Conclusie
Ik kan eerlijk zeggen (zonder aandelen te hebben in Nuud of gesponserd te worden) dat het voor mij werkt. En ik ben blij. Ik hoef maar 1 tot hooguit 2 x in de week Nuud op te smeren. En het fijne is, hoe vaak ik ook sport of douche het doet niet af aan de werking van Nuud (zoals ze ook zeggen). Het pakt de bacteriën onder je arm echt aan in plaats van het te verbloemen zoals veel andere deo’s doen.
Volgens Nuud zou je gemiddeld 6-7 weken met een 15ml tube doen. Ik heb begin augustus 2018 mijn eerste tubetje van 20 ml gekocht en pas bijna een half jaar later (januari 2019) was deze op. En dat bij 1-2 keer smeren per week. Voor nog geen €12,50 heb ik een half jaar reukvrij rond gelopen. En dat ik daarmee ook nog eens mijn steentje bijdraag aan de gezondheid van het milieu, is alleen maar een extra dikke vette plus.
Mijn (gevoelige) oksels blij, mijn neus blij, de planeet blij, iedereen blij. Dus ik ook heel blij.