REVIEW: Magisch Make-up Remover Doekje3 min leestijd
Nieuwe producten ontdekken die het leven net een beetje beter en groener maken, wie houdt daar nou niet van? Toen ik een half jaar geleden de Etos in liep en de AfterSpa Magic make-up remover cloth (€8,95) zag hangen maakte mijn hart een sprongetje. Ik hou van dit soort doekjes. Hoe fijn en makkelijk is het om je make-up te verwijderen met alleen zo’n doekje en een beetje water. Maar nu komt de grote vraag! Werkt het?
Voor het reinigen van mijn gezicht gebruikte ik altijd een watje of vochtig make-up doekje. Per maand zijn dat toch al snel 30 watjes en doekjes, die na vaak één keer gebruik zo hoppa in de prullenbak belanden. Tel daar alle make-up removers, micellair waters en peelings bij op. En voila: een shitload aan afval. En dan ben ik nog niet eens iemand die zich verschuilt onder 10 lagen plamuur.
De Magic Make-Up Remover van Afterspa
Er zijn verschillende soorten handdoekjes op de markt die je make-up kunnen verwijderen. Een daarvan is de Magic Towel van Afterspa. Dit stukje stof is mega zacht en bestaat uit een polyester blend.
Het magische doekje verwijderd je make-up, waterproof of niet, 100% en in tegenstelling tot veel andere manieren van make-up verwijderen heb je slechts een klein beetje warm water nodig. Water is overal, een pré dus voor de nomaden onder ons.
Doordat je geen andere reinigingsproducten gebruikt is de kans op een allergische reactie erg klein. Dat maakt de Towel geschikt voor alle huidtypen, including de gevoelige huid.
Ook zal je nieuwe furry friend je veel kosten besparen, want geen watjes meer, geen flesjes make-up remover meer, geen wegwerpdoekjes meer… Wat extra eco is, is dat je de doek zo in de wasmachine doet! Hierdoor kun je de Afterspa tot wel 1000 keer gebruiken. Ik herhaal, 1000 keer! Tot slot is het product niet op dieren getest en ook dat is natuurlijk een groot pluspunt!
De doek heeft twee kanten met twee verschillende texturen. De voorkant is om je make-up mee af te halen en de achterkant licht exfoliërend.
Hoe gebruik je de Magic make-up remover?
Het gebruiken van de Magic make-up remover is eigenlijk heel simpel. Voor het eerste gebruik eerst even wassen in de wasmachine, anders heb je allemaal roze pluisje aan je gezicht hangen! Gewassen? Tijd om je make-up te verwijderen.
- Maak de doek nat met warm water (knijp hem voor gebruik wel een beetje uit, want je wil geen zwembad toch?).
- Masseer de doek met ronddraaiende bewegingen over je gezicht. Hoeveel druk je nodig hebt, ligt een beetje aan hoeveel make-up je op hebt en wat je zelf fijn vind.
- Herhaal waar nodig.
- Na gebruik de doek schoonspoelen in warm water (eventueel met een beetje zeep).
- Of gooi hem aan het einde van de week bij de andere was in de wasmachine en koop nog een exemplaar zodat je er altijd een bij de hand hebt.
- En dat is eigenlijk alles!
De nadelen
Nadelen in gebruik zie ik eigenlijk niet. De doek is lekker groot, waardoor er altijd wel een plekje over is om ook de laatste restjes make-up te verwijderen. Verder doet de doek wat ie moet doen. Het enige nadeel vind ik persoonlijk is de manier waarop er gebruik gemaakt wordt van materialen. Zo wel in de verpakking (plastic) als in de doek (polyester) zelf. Dat vind mijn groene hart nou jammer!
Vergeleken met de niet-duurzame natuurlijke stoffen, hebben synthetische stoffen, zoals dus polylester, maar ook acryl en elastaan een groot nadeel: ze dragen ook bij aan de plastic soep. Bij het wassen van de stof komen er namelijk vezels los, die via het riool in zee belanden. Synthetische vezels zijn niet biologisch afbreekbaar, en daarom heel slecht voor het leven in de oceaan. Toch valt er voor synthetische materialen ook wel wat positiefs te zeggen. Er hoeft namelijk geen land voor gebruikt te worden, en ook de CO2-uitstoot en het waterverbruik zijn relatief laag.
En katoen? Op internet lees ik ook veel over uitwasbare katoenen wattenschijfjes. Nee, helaas, ook katoen blijkt niet duurzaam. Al zou je dat misschien wel denken. Relatief is de CO2-uitstoot die voor de productie van katoen nodig is, niet zo hoog. Maar om katoen te verbouwen, is bijvoorbeeld wel heel veel water, mest en landgebruik nodig. Wist je dat er tot wel 10.000 liter water nodig is om katoen te verbouwen voor één spijkerbroek? Daar kun je maar liefst 200 dagen van douchen!! Say what!! Bovendien worden er veel pesticiden gebruikt bij de verbouwing van het gewas. Biokatoen klinkt een stuk beter, maar is dat niet: de pesticiden verdwijnen weliswaar uit het zicht, maar er is wel meer land voor nodig.
Kortom: voor nieuwe stoffen (of dit nu kleding betreft of een magisch make-up doekje) moeten nu eenmaal nieuwe materialen worden geproduceerd, en dat heeft veel impact. Om het milieu zo min mogelijk te belasten, kun je daarom beter reusen, reducen en refusen. In het geval van make-updoekjes kun je wegwerpdoekjes dus weigeren te gebruiken. In plaats daarvan kun je kiezen voor herbruikbare doekjes. Helaas heb ik nog geen herbruikbare doekjes van gerecycled katoen of gerecycled polyester gevonden. Anders was daar zeker mijn keuze op gevallen. Dus tot die tijd (en eigenlijk bij gebrek aan beter) ben ik blij met mijn Magic Towel. Het scheelt een hoop geld en een shitload aan afval. En daar is zeker ook wat voor te zeggen.
Hoe verwijder jij je make-up?