REVIEW: Het nieuwe afval scheiden met BinBang3 min leestijd
Ik wil het even hebben over duurzaamheid. I know zo niet sexy, maar wel belangrijk en echt niet makkelijk, dat zeg ik er meteen even bij. Neem bijvoorbeeld het scheiden (en minderen) van afval. Tot nu toe werd bij ons in de buurt rest- en gft-afval op één hoop ingezameld. Maar daar is sinds kort verandering ingekomen. We hebben er deze maand na veel commotie namelijk eindelijk een groene bak bijgekregen!
In de gemeente Westland (waar ik geboren ben) wordt het afval overigens al jaren gescheiden opgehaald. Blijkbaar is het kwartje bij Rotterdam nu ook gevallen. Anyways, afval scheiden betekent dus ook meer verschillende afvalstromen. Te beginnen met de overgebleven pizzadozen, stapels papier en karton, lege flessen, plastic verpakkingen en gesneuvelde glazen. En nu moet ik eerlijk bekennen: ik vind het milieu belangrijk, maar word af en toe ook wel een beetje gek van al die bakkies en tassies met weg te breng afval! Daar moet toch iets voor te vinden zijn?
De BinBang
En dat is er! De BinBang. Een stapelbare afvaltoren, gemaakt van gerecycled PP (plastic). Ik heb hem inmiddels iets meer dan 4 maanden in gebruik. De hoogte van de BinBang is afhankelijk van hoeveel Bin’s jij op elkaar stapelt. Eén Bin is 37 cm hoog, 39 cm breed en 32 cm diep. De inhoud van de binnenbak is 29 liter (dat is de max). Maar dat zijn wel 22 kranten. Zelfs met elke dag een krant hoef je dus maar 1x per 3 weken de bak te leggen! Kun je nog niet alle afvalstromen kwijt, dan kun je de binnenbak ook opdelen in twee compartimenten. Hiervoor kun je in de binnenbak twee zakken hangen. Je spant de zakken dan tussen de inkepingen van de binnenbak. Of je kunt er voor kiezen de toren uit te breiden met een extra bin. Houdt er wel rekening mee dat de toren niet hoger opgestapeld kan worden dan 4, dus wanneer je er meer wilt moet er een nieuwe toren opgebouwd worden.
Top service!
Wij hebben in eerste instantie gekozen voor een toffe set van 3 Bins. Maar door omstandigheden met de levering (lees: een kapotte witte hendel en krassen op één van de bakken) hebben wij nog een snelle gratis tweede levering gehad van een nieuwe bak incl. groene hendel en nog een losse witte hendel. Als ik wilde, mocht ik die ene ‘gebruike’ bin houden. Wilde ik dat niet dan moest ik het even laten weten, dan konden ze hem nog opnieuw inzetbaar maken. Maar je begrijpt dat ik gekozen heb om hem te houden. Wat achteraf gezien wel goed pas is gekomen. Want een BinBang voor papier, glas en plastic? Easy! Dat kan in 2 of 3 bakken. Maar ook rest en GFT erbij? Dan is een vierde bakkie toch wel erg handig. Verder heb ik ervoor gekozen de bin toren af te maken met een vurenhouten plankje. Gemaakt van resthout uit een Nederlandse kaasplankenfabriek.
Driedubbel duurzaam
- Want gemaakt van gerecycled plastic.
- Geproduceerd in Nederland (Emmen) en in elkaar gezet in een sociale werkplaats.
- Gemakkelijk afval scheiden (impact, yeah!)
Voor de echte die-hard afvalverzamelaars kun je de bin customizen met een speciale krijtstift. Ook heel leuk voor kinderen! Maar omdat de verschillende gekleurde hendels ook al veel duidelijk maken en je ook prima met een gewoon krijtje erop kunt schrijven, hebben wij hier niet voor gekozen. Bovendien vond ik alles al met al nog behoorlijk prijzig (lees: €179,90). Maar wel een investering waard. Het enige minpuntje met vier hoog vind ik wel dat hij niet meer zo heel stabiel is. Normaal gesproken krijg je bij vier bakken twee contragewichten. Aangezien wij eerst voor drie bakken gingen hebben wij er maar één. En dat merk je wel. Niet dat hij zo omvalt. Maar het vergt wel wat handigheid om de bak goed gesloten te krijgen. Natuurlijk kun je de bakken ook met de meegeleverde muurbeugels vastzetten. Problem solved.
Ook is het heel fijn dat de meeste gangbare zakken uit de supermarkt of Action in de bakken passen. Ik kies eigenlijk altijd voor 60L zakken voor één hele bin en 25-30L zakken voor een opgesplitste (dus halve) bin. Ongeacht van welk merk, past dat tot nu toe altijd. Kortom: ik ben heel blij met deze nieuwe investering. Met name het wegbrengen van afval is een verademing. Je pakt de bak (of bakken) uit de toren en tilt ze aan de hendel naar de dichtstbijzijnde container. Of je zet ze in de achterbak van je auto en leegt ze bij de supermarkt. Waar na je de bak met hetzelfde gemak als winkelmandje of boodschappenkratje kunt gebruiken.
Hoe fanatiek ben jij in het scheiden van je afval? Heb je daar nog leuke/handige tips voor? Please share.