[RECEPT] Zoete aardappel paprika soep met kikkererwten en feta2 min leestijd

Vandaag een maaltijdsoep met in de hoofdrol zoete aardappel ook wel bataat genoemd. Je hebt zoete aardappel in verschillende kleuren en maten, maar de meest bekende is de oranje variant. En zoals de naam doet vermoeden smaakt hij inderdaad lekker zoet. Je kunt er van alles mee. Je kunt er heerlijke puree van maken of ovenchips, maar je kunt het ook bakken of koken. Eigenlijk kun je er alles mee, wat je ook met een gewone aardappel kan. En omdat de bataat super gezond is, sommige zien het zelfs als een superfood, is de gewone aardappel een beetje in het verdomt hoekje geraakt.
Als we alleen de voedingswaarden van de zoete en normale aardappel met elkaar vergelijken, zijn de verschillen minimaal. Vooral de verschillen in eiwit, vitamine B1, B2 en vezels zijn verhoudingsgewijs minimaal. Hooguit voor vitamine B6 ben je met normale aardappelen iets beter af (0,09 mg vs 0,3 mg). En voor vitamine C (23 mg vs 14 mg) en calcium (24 mg vs 6 mg) ben je daarentegen weer iets beter af met bataat.
Daarnaast bevat bataat dankzij zijn oranje kleur behoorlijk wat betacaroteen. Betacaroteen wordt ook wel provitamine A genoemd, omdat deze stof wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A zit ook nog in dierlijke producten zoals lever, vlees, vis, zuivel en eigeel. In mijn ogen valt voor beide aardappels wat te zeggen. Wederom komt ook hier weer de kracht van variatie om de hoek kijken. Gebruik beide aardappels dus als een mooie afwisseling op elkaar en krijg zo het beste van beide binnen.
Wat heb je nodig
Voor 4 flinke kommen
200 g kikkererwten
2 el Cajunkruiden
2 rode ui (gesnipperd)
4 tenen knoflook (geperst)
400 g zoete aardappels (schild en in blokjes)
2 rode paprika (gewassen en in blokjes)
1 tl verse gember (geraspt)
200 ml kokosmelk
0.5 blokje groentebouillon
75 g vega fetakaas
1 el olijfolie
400 ml water
zout en peper naar smaak
Wat doe je
- Verwarm de oven op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Spoel de kikkererwten in een zeef af onder de kraan en dep droog. Doe ze in een kom en druppel wat olijfolie erover. Breng op smaak met cajunkruiden, zout en peper. Rooster de erwten 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.
- Verhit olie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en gember 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de zoete aardappels en paprika toe en bak even mee. Blus af met de kokosmelk en het water. Verkruimel het groentebouillonblokje erboven en kook in 15-20 minuten gaar. Breng eventueel verder op smaak met cajunkruiden.
- Pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel nog wat water toe als je de soep te stevig vindt.
- Verbrokkel de fetakaas. Doe de soep in mooie kommen en verdeel de feta en geroosterde kikkererwten erover.
Eet smakelijk!