[RECEPT] Vegan Chinese Kool Kerrie Stamppot1 min leestijd
Ik hoor je denk: stamppot in de zomer? Are you crazy? No! And yes. Crazy on chinese kool I mean. In eerste instantie lijkt het niet zo heel boeiende groente. Maar chinese kool of spitskool in combinatie met kerriepoeder blijkt gewoon heel goed te werken. Ook in de zomer. En ja ook als het zo warm is dat de mussen buiten dood van het dak vallen. Beetje rare woordspeling misschien voor dit vegan recept, maar je snapt wat ik bedoel. Gewoon een keer proberen dus.
Niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst en winter kun je genieten van Chinese kool uit Nederland. Eigenlijk is het het hele jaar door een duurzame koop. Hoewel Chinese kool niet in de top 10 van meest gegeten groentes staat (ui, tomaat, bloemkool, sperziebonen, worteltjes, broccoli, komkommer, ijsbergsla, witlof en groene sla) is het wel heel gezond. Maar dat is eigenlijk met zo’n beetje alle groentes het geval.
Dat groente eten goed is voor je gezondheid zal je niet ontgaan zijn. Toch is er niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien. Ook chinese kool doet dat niet. Sterker nog, chinese kool is zelfs geen recordhouder als het om voedingsstoffen gaat. Het bevat weinig calorieën (maar dat is met vrijwel alle groentes het geval), een bescheiden hoeveelheid voedingsvezels en veel water (95%).
Ook voor de vitamines hoef je het niet per se te eten. Qua mineralen en spoorelementen kan het daarentegen wel degelijk een toegevoegde waarde hebben. Zeker in een vegan gerecht. Zo bevat het behoorlijk wat ijzer, calcium en kalium. En daarom verdient chinese kool zo nu en dan zeker een plekje op je bord. Bijvoorbeeld in de vorm van deze overheerlijke vegan kerrie chinese kool stamppot.
Wat heb je nodig:
Voor 2 personen
- 1 chinese kool of spitskool (gesneden)
- 400 á 500 gram aardappelen
- 50 gram gerapste (vega) kaas
- 1 handje cashewnoten
- 2 el kerriepoeder
Wat doe je:
- Breng een pan met water aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook tot ze gaar zijn. Dit zijn ze zodra ze makkelijk van je vork vallen als je in ze prikt. Meestal is dit in zo’n 20 minuten.
- Voeg de laatste 10 minuten de kool toe.
- Giet af op een klein beetje vocht na en stamp de aardappel en kool met het restje vocht tot een smeuïg stamppotje.
- Voeg de kerriepoeder en kaas toe en roer goed door.
- Schep de stamppot in diepe borden en strooi er de cashewnoten over.
Eet smakelijk!