[RECEPT] Sandwichspread kikkererwten en dille1 min leestijd
Zoek je een snel en vullend lunchrecept? Dan heb je die met dit broodje geprakte kikkererwten en dille sandwichspread gevonden. De zonnebloempitten, augurken en paprika voegen een geweldige crunch toe aan deze pittige puree. Ook lekker als dip voor crackers of rauwkost. En ideaal als avondmaaltijd op warme zomerdagen waarbij je even geen zin hebt om te koken.
Zoals velen weten, ben ik minder vlees gaan eten en vegetarische alternatieven aan het uitproberen. Ook qua broodbeleg. Alleen veel verder dan hummus, groentespread, pindakaas, jam en chocopasta kom ik vaak niet. Gelukkig kan ik daar nu ook deze zelfgemaakte sandwichspread van kikkererwten aan toe voegen. Kikkererwten vallen onder de peulvruchten en zijn erg voedzaam én lekker. Ze zitten boordevol eiwitten en vezels. Maar waar ze werkelijk in uitblinken zijn mineralen. Kortom: kikkererwten (en peulvruchten in het algemeen) zijn ontzettend gezond.
Daar kikkererwt je gezond echt van op!
In Nederland loopt men alleen nog niet echt warm voor kikkererwten. Sterker nog, veel mensen kennen het enkel als ingrediënt in populaire gerechten als hummus en falafel. Hummus , ook wel hoemoes, is een puree met als basis kikkererwten. In het originele recept zit verder tahin ( sesampasta) olijfolie, citroensap, knoflook, peper en zout. Falafel is in de vegetarische wereld zeer populair. Oorspronkelijk worden ze gefrituurd, maar daar doe ik niet aan. Je kunt ze ook perfect in de airfryer bakken.
Lekker, natuurlijk. Maar kikkererwten zijn een stuk veelzijdiger dan alleen maar hummus en falafel. Als groente bij een warme maaltijd, als basis in een salade, koud of warm uit het vuistje, kortom, kikkererwten kunnen altijd en overal. Neem bijvoorbeeld deze zelfgemaakte kikkererwten en dillen spread.
Wat heb je nodig?
Voor 2 personen
- 4 sneetjes volkoren brood (geroosterd)
- 1,5 cup gekookte kikkererwten (250 gram)
- 4 el vegan mayo (60 ml)
- Halve paprika (in kleine blokjes)
- Kleine rode ui (gesnipperd)
- 2-3 augurken (35 gram, fijn gesneden)
- 30 gram zonnebloempitten (geroosterd)
- 2 eetlepels verse dille (grof gehakt) of 1 eetlepel gedroogde dille
- 1 eetlepel verse bieslook (gehakt)
- 2 blaadjes verse sla
Wat doe je:
- In een grote kom prak je de kikkererwten fijn met een pureestamper of simpelweg met een vork.
- Voeg de augurken, paprika, zonnebloempitten, uit, mayo, dille en bieslook toe en roer door elkaar.
- Beleg geroosterd brood met de spread en een blaadje sla. Of gebruik wraps of crackers. Of schep het mengsel door een salade. Ook heel lekker.
TIP: Serveer met een handje tortillachips voor een extra vullende maaltijd.
Duik jij de keuken in om deze Sandwichspread te maken?
Laat je creatie zien op social media via #femmefitaal of tag @femmefitaal.
Eet smakelijk!