[RECEPT] Rode Biet & Zoete Aardappel Soep2 min leestijd
Soup warms the soul. Nou als dat inderdaad het geval is, dan krijgt deze soep het hart van elke ijskoning(in) aan het smelten. Mijn vriend houdt niet van rode bietjes, maar vond deze soep wel het topje van de ijsberg. Hij blij, ik blij. Want nu heb ik een prachtig roodroze excuus om bietjes eens wat vaker op het menu te zetten.
Bietjes zijn super gezond. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals vezels, vitamine A en C, kalium, magnesium en foliumzuur en relatief weinig calorieën. Maar ook nitraat. Nitraat vind je ook in andere groenten zoals spinazie, sla, selderij en andijvie.
Je lichaam zet nitraat om in nitriet en dit stofje maakt je bloedvaten iets wijder. Doordat je bloedvaten verwijden, stroomt er meer bloed naar je hersenen en naar je spieren. Dit bevordert allerlei prestaties, vandaar dat rode bietjes (sappen) onder duursporters zo populair zijn. Maar het nitraat zorgt er ook voor dat het je bloeddruk verlaagt. Wat het risico op hart- en vaatziekten zoals een hartaanval of beroerte (’s werelds belangrijkste doodoorzaak) aanzienlijk kan verminderen.
Kortom bietjes zijn super gezond!! En geven de gerechten waarin je ze verwerkt een mooie kleur. Schrik overigens niet als je na het eten van bietjes na het toilet gaat. Je urine of ontlasting kan dan een beetje roze of rood gekleurd zijn. Normaal gesproken is rood in je ontlasting vaak een teken van bloed en dat is niet goed. Maar in het geval van bietjes is dat volkomen normaal en niks om je zorgen over te maken. De kleur komt van het felrode pigment (bètacyanine) dat in bietjes zit. Dit pigment is volledig onschuldig en verlaat het lichaam via de ontlasting. Na een dag of twee hebben je urine en ontlasting als het goed is weer hun normale kleur.
Tot slot nog een laatste opmerking. Nitraat en het daaruit gevormde nitriet is lang als een toxische stof beschouwd. Er werd ook altijd gezegd dat je het niet mocht combineren met vis (zoals spinazie met vis). Maar volgens het Voedingscentrum laat onderzoek uit 2014 zien dat, bij consumptie van nitraatrijke groente, de risico’s voor de gezondheid verwaarloosbaar klein zijn. Er gelden daarom dus geen beperkende adviezen meer voor de consumptie van nitraatrijke groente. Toch zou ik zeggen: overdrijf het gebruik van nitraatrijke groenten zoals bieten niet. Want het is juist de hoeveelheid dat vaak iets giftig kan maken.
Wat heb je nodig:
Voor 2 flinke kommen
- 1 el olie
- 4 tenen knoflook (in stukjes)
- 2 witte uien (gesnipperd)
- 3 medium rode bieten (15 min. voorgekookt, gepeld en in blokjes gesneden)
- 3 medium zoete aardappelen (in blokjes)
- 1 el komijn
- 1/2 el paprikapoeder
- Bouillonblokje
- 500 ml water (2 cups)
- 400 ml kokosmelk
Wat doe je:
- Verhit olie in een pan en fruit de ui en knoflook.
- Voeg de groenten, kruiden, verkuimeld bouillonblokje en 2 cups water toe.
- Kook 15 minuten of tot de biet en zoete aardappel zacht is.
- Purreer met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde massa.
- Voeg 2/3 van de kokosolie toe en bewaar de rest voor garnering.
- Verwarm nog een minuut of 2.
- Haal van het vuur. Schep in grote kommen en garneer met kokosmelk, pijnboompitten en evt. wat verse of gedroogde tijm.
TIP: Serveer met geroosterd (oer)brood en je hebt een flinke vullende maaltijd.
Ook koud is hij erg lekker. Dus meenemen naar je werk, waar je geen optie hebt om hem op te warmen, no problem.
Duik jij de keuken in om deze Rode Biet & Zoete Aardappel Soep te maken?
Laat je creatie zien op social media via #femmefitaal of tag @femmefitaal.