[RECEPT] Pesto risotto met zalm en sperzieboontjes1 min leestijd
Krokante zalm, smeuïge risotto en knapperige sperziebonen. Een ware smaaksensatie in je mond. Oei, hier ga je als visliefhebber zo blij van worden. En voor de niet visliefhebbers, eigenlijk zou je dit gerecht gewoon eens moeten proberen… wie weet sla je wel helemaal om en ga je net zo van zalm houden als ik dat doe.
Zalm is een vette vis en bevat gezonde vetten, zoals omega 3 en in vet-oplosbare vitaminen zoals vitamine A en D.
Omega 3 heeft een ontstekingsremmende werking op het lichaam en is goed voor je hart- en bloedvaten. Daarnaast kan het helpen tegen een depressie en sommige onderzoekers beweren zelfs tegen dementie. Helaas gaan de gezondheidseffecten van vette vis alleen op als je het met regelmaat eet.
Wat heb je nodig:
Voor 2 personen
- 300 gram sperziebonen
- 150 gram risotto
- 2 zalmmooten
- 1 rode ui
- 1 liter water
- 1/2 tablet voor bouillon
- olie (om in te bakken)
- 1 el pesto
- Basilicum en limoensap (optioneel)
Wat doe je:
- Je begint wederom met het voorwerk. Sperziebonen doppen (topjes van boven- en onderkant halen). Ui pellen en snipperen. Waterkoken voor de bouillon en de boontjes.
- Zalm droog deppen met keukenpapier en bestrooien met peper.
- Risotto en ui in olie aan fruiten voor 2 minuten.
- Bouillonblokje (1/2 tablet) erover verkruimelen.
- Scheut voor scheut giet je er het kokende water bij (in totaal ongeveer 500 ml). Elke volgende scheut gaat erbij zodra de vorige door de risotto is opgenomen. Tussendoor goed blijven roeren.
- Ondertussen kook je de sperziebonen in een aparte pan in zo’n 8 minuten beetgaar.
- Zodra de boontjes koken, verwarm je een scheutje olie in de pan voor de zalm.
- Laat de pan eerst goed heet worden op middelmatig vuur. Leg dan pas de zalm erin. Eerst op de normale kant voor ongeveer 1 minuut. Daarna draai je de zalm om en bak je hem nog 5 minuten op de huid.
- Zodra de risotto zacht en smeuiig is, mag de pesto erdoor.
- En dan is het nu tijd om het bord op te maken. Je kunt alles apart doen of er voor kiezen om de boontjes en de zalm (in vlokken) samen voorzichtig door de risotto te scheppen, ook heel lekker.
- Tot slot kun je er ook nog een beetje limoensap over druppelen of garneren met wat basilicum.
Eet smakelijk!