[RECEPT] Paksoiwok met ‘runderreepjes’, mango en notenrijst1 min leestijd
Dit recept uit de Vegabijbel van Isabel Boerdam aka @dehippevegetarier heeft mij echt, maar dan ook echt verrast. Nu kook ik de laatste tijd wel vaker recepten uit het boek en heb ik al meerdere recepten favoriet gemaakt. Maar dit gerecht springt daar zo met kop en schouders bovenuit dat ik het wel moet delen. En dat alles te danken aan de zelfgemaakte marinade! Die is zo tasty dat moet je gewoon een keer geproefd hebben.
En het mooie is dit oosters wokgerecht met frisse paksoi, knapperige ‘runderreepjes’, paprika, mango en rijst is in no time klaar. Oorspronkelijk is het met ‘kipreepjes’ alleen wilde mijn supermarkt die gister niet op voorraad hebben. Dus met vegetarische runderreepjes it is. Oja en vriendlief had de pinda’s opgegeten, dus in plaatsen van grof gehakte pinda’s als garnering en zilvervliesrijst heb ik notenrijst gebruikt. What can I say. Soms moet je gewoon een beetje improviseren.
Wat heb je nodig?
Voor twee personen
- 3 el sojasaus
- 1 el agavesiroop
- 2 tl sesamolie
- 2 cm gember (geschild en geraspt)
- 4 teentjes knoflook (oorspronkelijk recept 1)
- 1 tl sambal
- 350 gr vegetarische runder/kipreepjes
- 275 gr notenrijst/zilvervliesrijst
- 1 ui (in halve ringen)
- 2 punt paprika’s (in blokjes)
- 1 paksoi (in reepjes)
- 1 mango (in blokjes)
- Olijfolie
Wat doe je:
- Meng in een kom de sojasaus, 1 el olijfolie, agavesiroop, sesamolie, gember, knoflook en sambal. Roer goed door en voeg de vega reepjes toe. Laat zo lang mogelijk staan, zodat de smaken goed opgenomen kunnen worden.
- Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Zet het vuur uit en laat de rijst nog even goed nastomen.
- Verhit ondertussen olie in de wok en fruit de ui 5 minuten glazig. Voeg de paprika toe en bak 2 minuten. Voeg de reepjes toe en bak op hoog vuur 2 minuten mee. Voeg tot slot de paksoi toe en bak nog 3 minuten. Zet het vuur uit.
- Verdeel de rijst over diepe kommen of borden. Schep de gewokte groente en de reepjes erop. Verdeel de mango erover en geniet.
Eet smakelijk!