[RECEPT] Homemade lijnzaad crackers en mayo1 min leestijd
Appeltje-eitje. Met dit recept heb je binnen 1 minuut een super lekkere mayo op tafel staan, die ook nog is vrij is van toegevoegde suikers. Evenals de crackers die je net zo goed ook zelf kunt maken. Ben je al nieuwsgierig geworden? Aan de slag.
Wat heb je nodig:
Voor ongeveer 10 crackers
- 100 gram gebroken lijnzaad
- 50 gram zonnebloempitten
- 50 gram pompoenpitten
- 20 gram sesamzaad
- 1 el olie (geschikt voor bakken)
- 125 ml water
- kruiden naar keuze (zoals rozemarijn of tijm)
- snufje zout (bij voorkeur met toegevoegd jodium)
Wat heb je nodig:
Voor 1 potje mayo
- 1 ei
- 200 ml neutrale olie
- 1 tl mosterd
- 1 el citroensap
- snufje zout
Wat doe je voor de crackers:
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Pak een kom en voeg de lijnzaad, pitten, zaden, kruiden en zout toe.
- Voeg de olie toe en het water.
- Roer even goed door en laat het mengsel 20 minuten zo staan, zodat de lijnzaad goed het vocht kan opnemen.
- Plaats ondertussen bakpapier op een ovenplaat, druppel een scheut olie op het papier en smeer deze uit met een stuk keukenpapier.
- Zodra je oven goed voorverwarmd is en de 20 minuten om zijn, schep je het mengsel op de bakplaat.
- Smeer dit goed uit over de plaat. Zorg ervoor dat het mengsel overal even dun is. Pak eventueel nog een vel bakpapier en leg dit over het mengsel en druk over even plat met je handen of ga er met een deegroller overheen. Door het extra vel papier voorkom je dat het mengsel aan je handen of roller blijft plakken.
- Bak de crackers 20 minuten in de oven.
- Haal de plaat er na 20 minuten uit en snijd het alvast in ongeveer 10 stukken (afhankelijk van hoe groot jij je crackers wilt).
- Draai ze voorzichtig om, zodat ze aan beide kanten knapperig worden.
- Zet de plaat terug in de oven en bak nog 20 minuten.
- Haal ze na de 2e keer 20 minuten uit de oven en laat ze goed afkoelen.
- Wil je nog wat crackers bewaren voor later? Leg deze dan in een afgesloten bakje, zo blijven ze ook na een paar dagen nog lekker knapperig.
Wat doe je voor de mayo:
- Doe alle ingrediƫnten bij elkaar in een (wreck) pot of beker.
- Zet de staafmixer er op en meng voor 20 seconden tot het goedje in een mooie, gladde mayo veranderd.
- Bewaar de mayo in een afgesloten (wreck) pot of beker in de koelkast en geniet ervan! Lekker bij zelfgemaakte friet of als smeersel op een cracker of boterham in plaats van boter.
Eet smakelijk!