[RECEPT] Granola basis recept1 min leestijd
Ik heb 3 favoriete ontbijtjes. In het weekend met stip op 1: pannenkoeken en ontbijtmuffins. Doordeweeks houd ik het liever zo simpel mogelijk en dan is een bak yoghurt met granola favoriet. Bij voorkeur zelfgemaakt, want die blaast alle kant-en-klare (waar overigens ook best lekkere tussen zitten) volledig van tafel qua smaak.
Granola is een mengsel van onder andere granen, zaden, pitten en gedroogd fruit. Het wordt in dezelfde ontbijtfamilie geplaatst als muesli. Granola onderscheidt zich van de rest van zijn ontbijtfamilie doordat het geroosterd wordt met onder andere olie en honing.
Ik maak van granola altijd een flinke basis hoeveelheid en deze gebruik ik vervolgens om eindeloos te variëren. Zo voeg ik na het afkoelen vaak nog wat gedroogd fruit (zoals cranberries of rozijnen) toe of kokossnippers of waar ik dan ook maar trek ik heb. Soms houd ik het gewoon bij de basis, maar voeg ik er vaak wel wat vers fruit of stukjes chocola aan toe.
Wat heb je nodig
Voor een flinke pot
- 200 gram havervlokken
- 150 gram gemengde ongezouten noten
- 30 gram pompoenpitten
- 30 gram zonnebloempitten
- kaneel (zoveel als je lekker vind)
- 4 el honing
- 3 el olie
Wat doe je
- Heel simpel: verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
- Doe alles in een kom en roer door elkaar. Stort het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de granola 12-15 minuten op 150 graden, schep halverwege even om.
- Houdt de granola de laatste 6 minuten goed in de gaten zodat ze niet verbrand. Want het kan opeens heel hard gaan.
- Laat de granola afkoelen voordat je het in een pot doet.
NB. Afgesloten in een pot blijft de granola wel een paar weken goed. Dus als je toch bezig bent, kun je net zo goed gelijk een flinke hoeveelheid maken.
That’s it. Eet smakelijk!