[RECEPT] Gezonde Chocolade Pindakaas Truffels1 min leestijd
Snel koolhydraten nodig? Vlak voor of tijdens het sporten? Probeer dan eens deze truffels. Een koolhydraat-, eiwit- en vezelrijke snack die het overigens ook uitermate goed doet als traktatie voor als je visite over de vloer hebt of als snack voor mee naar je werk of school.
Van oorsprong zijn chocolade truffels gemaakt van chocolade en “ganache”. Ganache is een chocolade mengsel van room en soms ook boter. Je kunt ze extra op smaak brengen door toevoeging van een likeur of essences. Tot slot worden de balletjes gecoat met pure cacaopoeder. Echte chocoladetruffels worden nog steeds met de hand gemaakt en zijn dan vaak ook wat duurder.
Chocolade truffels danken hun naam aan de truffels (een paddenstoel soort) die je in de grond vindt. Nou ja “vindt”… Ze groeien inderdaad onder de grond en worden gezien als een echte delicatesse, maar zijn bijzonder zeldzaam. En daardoor ook behoorlijk duur! De meeste truffels uit de grond zijn donker van kleur en hebben een ruw oppervlak. Net als chocolade truffels. En deze chocolade pindakaas truffels zijn zeker ook een delicatesse, maar gelukkig een stuk betaalbaarder dan de echte wilde truffels.
Wat heb je nodig:
Voor 15 balletjes
- 250 gram medjoul dadels
- 75 gram ongezouten noten (mix)
- 2 eetlepels honing
- 25 gram rauwe cacaopoeder
Wat doe je:
- Mix in een keukenmachine de dadels, noten en honing tot een stevige massa.
- Draai van deze massa ongeveer 15 bolletjes.
- Strooi cacaopoeder in een lage schaal en rol de bolletjes er één voor één doorheen, zodat ze niet meer plakkerig aanvoelen.
Variatie: Gebruik eens in plaats van dadels, vijgen, rozijnen, gezoete cranberries of abrikozen. Ook in de noten kun je volop variëren. Ik vind vrijwel alle noten lekker, dus ik heb een mix gebruikt, maar je kunt ook kiezen voor één enkele soort.
Bewaartip: Deze balletjes kun je het beste op kamertemperatuur bewaren. Zo blijven ze minstens nog één week goed! Pas wel op voor je kleding of de bank, want de cacao kan wel een beetje kruimelen.
Eet smakelijk!