[RECEPT] Gegrilde halloumi met kruidige parelcouscous2 min leestijd
Heb jij al weleens gekookt met halloumi? Nee. Dan zou ik er maar eens snel mee aan de slag gaan. Tenminste als je supermarkt het nog verkoopt. Misschien is het iets tijdelijks, misschien ook niet. Maar bij mij in de buurt heeft geen één suoermarkt het meern Anyways bij gebrek aan halloumi ben ik verder gaan kijken. Feta leek mij ook wel wat. Kom ik mij daar toch een vegetarische variant van tegen. Nomnomnom. Wat mij betreft kan die halloumi gestolen worden, ik kook dit gerecht voortaan gewoon met de vega feta van Violife.
Halloumi is een kaas gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenkaas, en soms wordt er nog koeienmelk aan toegevoegd. Deze van oorsprong Cypriotische kaas lijkt een beetje op een mix van feta en mozzarella én is ideaal om te verwarmen. De kaas is van nature erg zout en kent hierdoor veel overeenkomsten met feta. Een groot verschil is echter de structuur, die wat meer gelaagd is en vrij elastisch net als de geliefde mozzarella. Alleen helemaal vegan verantwoord is het niet.
Maar gelukkig zijn er ook steeds meer supermarkten die vegan kaas in hun assortiment hebben, zoals van het merk Violife. Zij hebben vijf soorten: plakjes jonge 30+ kaas, mozzarella rasp, roomkaas en sinds kort ook feta en parmezaan!
Er is B12 aan toegevoegd, wat ik helemaal top vind. Violife is één van mijn favoriete vegan kaasmerken. De kazen zijn zowel koud als warm lekker, smelten goed en hebben een fijne textuur. De plakjes gebruik ik graag voor tosti’s, de rasp is lekker op een pizza of pasta, of door de stamppot en de roomkaas is fijn op een toastje (evt. met wat kruiden erdoor), in gebak of gesmolten in sauzen. En de feta is dus erg lekker door deze kruidige couscous salade.
Wat heb je nodig?
Voor 2 personen
- 200 gram parelcouscous
- 125 ml water
- 1 courgette (in blokjes)
- 1 paprika (in blokjes)
- 3 el ras el hanout
- 1 blok halloumi of vegan feta (in blokjes)
- 8 gedroogde abrikozen (in reepjes)
- 10 cherrytomaatjes (gehalveerd)
- 50 gram noten (grof gehakt)
- olie
- peper en zout (naar smaak)
Voor de kruidendressing (optioneel):
- 5 gram peterselie
- 5 gram basilicum
- 8 el olijfolie
- 3 el witte wijnazijn
- citroensap
- 1 teentje knoflook
Wat doe je:
- Maar de dressing door alle ingrediënten in een blender of keukenmachine te doen en te mixen. Is de dressing te dik? Voeg dan wat olie toe.
- Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de couscous los met een vork zodat hij mooi rul blijft.
- Verhit wat olie in de koekenpan en bak de courgette en paprika in 3 minuten gaar en goudbruin. Houd de groente in beweging.
- Meng in een kom de halloumi met olie en ras el hanout. Verhit een koekenpan en bak de halloumi in 2 minuten goudbruin. Gebruik je feta dan mag deze er rauw doorheen en bak je de ras el hanout even mee met de courgette en paprika.
- Meng de couscous, groenten, abrikoos, tomaatjes en noten. Voeg de kruidendressing toe en hussel goed. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel over de borden en garneer met de warme halloumi.
Eet smakelijk!