[RECEPT] Erwtensoep a la oma1 min leestijd
Erwtensoep a la oma betekent lekkere dikke erwtensoep. Zo’n soep waarbij je je lepel er rechtop in kan zetten. Want dat is hoe oma hem altijd maakte en dat is hoe echte erwtensoep naar mijn idee hoort te zijn. Heerlijk!
Net als met zoveel gerechten gaan er vele recepten de ronde maar mijn oma (en later mijn moeder) maakte erwtensoep altijd op onderstaande manier. Als ik nu zelf Oma’s erwtensoep maak dan denk ik weer aan vroeger hoe we met zijn allen op zondag aan tafel zaten met een grote kom erwtensoep voor ons neus en als toetje griesmeelpap met rode bessen saus. Echt genieten was dat.
Gelukkig kunnen wij die herinnering inleven houden door met regelmaat een lekkere grote pan van deze soep op tafel te zetten.
Wat heb je nodig
Voor één grote pan
- 400 gram spliterwten (een dag van tevoren in een pan met ruim water in de koelkast voorgeweekt)
- 1 blok pekelspek of zuurkoolspek
- 2 winterwortels (geschild en in kleine blokjes gesneden)
- 2 aardappelen (in blokjes gesneden)
- 1 kleine knolselderij (geschild en in kleine blokjes gesneden)
- 1 grote witte ui (gesnipperd)
- bos selderij
- 1 groentebouillon blokje (verkuimeld)
- 2 laurierblaadjes
- 1 prei (gewassen en in ringen gesneden)
Wat doe je
- Giet de erwten af en spoel om met koud water.
- Zet de erwten met 1,5 liter water op het vuur.
- Voeg het spek, de laurier en het bouillon blokje toe en breng de soep aan de kook.
- Schep geregeld het schuim met een schuimspaan van de soep.
- Laat de soep zachtjes 40-50 minuten koken
- Was, schil en snijd in de tussentijd de groente (als je dat nog niet gedaan had).
- Haal het vlees en de laurierblaadjes uit de soep. Snijd het vlees in blokjes en gooi de laurier weg.
- Doe het vlees samen met alle gesneden groenten terug in de pan en kook nogmaals 45-50 minuten.
- Hak de selderij fijn en voeg toe aan de soep.
- Breng eventueel nog op smaak met zout en peper (pas op het bouillonblokje en de spek geven ook behoorlijk wat smaak af).
Eet smakelijk!