[RECEPT] Cacaoballetjes met kokos en dadels2 min leestijd
Hmmm, chocolade-kokos-dadelballetjes! Mijn drie favoriete ingrediënten in een snack. Chocolade, tja welke vrouw houdt daar nu niet van. Kokos, I Love It! Mensen die mijn blog volgen, hebben hier al uitgebreid kunnen lezen wat ik van kokos vind, namelijk vet lekker. En tot slot de dadels… ooh dadels zijn zo lekker, gezond en voedzaam en je kunt er zoveel kanten mee op. Ik ben er dol op. Maar hoe gezond zijn dadels nu eigenlijk echt?
Wat zit er allemaal in dadels?
Dadels zijn vetarm en zitten bomvol vezels: 5g per 100gr. Ze zijn een bron van veel vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, verschillende B-vitamines, fosfos, ijzer, magnesium, koper en kalium. Maar ook tanninen die ontstekingsremmend zouden werken en anti-oxidanten die het lichaam helpen te zuiveren. Klinkt vrij gezond toch?
Het enige nadeel van dadels (met name de gedroogde variant) is dat ze relatief veel suiker bevatten. 100g gedroogde dadels bevat ongeveer 60g suiker! Bij de verse variant ligt deze hoeveelheid een stuk lager, namelijk op ongeveer 30g. Een gedroogde dadel bevat daarmee ongeveer 16 calorieën. Suiker is suiker, het maakt voor je lichaam niet uit of een suiker bewerkt of natuurlijk is. Het beïnvloedt je suikerspiegel op dezelfde manier. Voordeel van dadels ten opzichte van gebak of snoep is wel dat ze niet puur en alleen uit suiker bestaan, maar ook andere relevante voedingsstoffen leveren, zoals vezels.
Ik vind dadels heerlijk en ideaal om een gerecht heerlijk zoet mee te maken. Ik ben me bewust van het feit dat dadels beste wel wat calorieën en suiker bevatten, maar ook goede voedingsstoffen leveren. Daarom behandel ik dadels als een natuurlijk vorm van snoep. Hoe lekker ik deze chocolade-kokos-dadelballetjes ook vind, ik eet het met mate, als een ware traktatie op momenten dat ik mezelf eens lekker wil verwennen met een heerlijke snack of tussendoortje.
Wat heb je nodig:
Voor ongeveer 25 balletjes
- 250 gram medjoul dadels
- 150 gram gemengde ongebrande noten
- 2 ½ el rauwe cacao
- bakje met laagje geraspte kokos (om de balletjes in te rollen)
- 1 el chia- of lijnzaad (optioneel)
Wat doe je:
- Indien nodig ontpit de dadels.
- Doe de dadels, gemengde noten, rauwe cacao en eventueel het chia- of lijnzaad in de keukenmachine en mix het geheel tot een smeuïge massa.
- Doe alles in een kom en laat voor ongeveer 10 minuten rusten. Draai er vervolgens balletjes van en rol deze door de geraspte kokos.
- Plaats de balletjes nu voor minimaal een uur in de koelkast.
Wil je er wat langer dan een dag van genieten, dan kun je ze het beste in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Zelf vind ik ze het lekkerst als ze een beetje op kamertemperatuur zijn. Dan zijn ze lekker smeuïg en proef je de cacao beter.
Ben je inmiddels benieuwd geworden hoe deze chocolade-kokos-dadelballetjes smaken? Ik zou zeggen duik de keuken in en aan de slag!
Eet smakelijk!