Probiotica bij opgeblazen buik na zwangerschap/miskraam16 min leestijd
Ben ik zwanger? Nee, helaas. Al is dit iets wat mij de afgelopen maanden wel bezig heeft gehouden. Nee waar ik het over ga hebben, is iets waar veel mensen, maar met name vrouwen, regelmatig last van hebben. Namelijk een opgeblazen buik. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. En het is ook zeker zaak dit te achterhalen. Maar wat de reden ook is, een opgeblazen buik kan behoorlijk in de weg zitten. Vooral als je er elke dag mee te maken hebt, je instant 5 maanden zwanger lijkt en je je broeken niet meer dicht krijgt.
VIJF MAANDEN ZWANGER?
Mijn buik is altijd redelijk plat geweest, dus toen mijn zusjes en mijn vriend vroegen of ik zeker wist dat ik niet (meer) zwanger was, ging ik toch twijfelen. Sinds de zwangerschap/miskraam heb ik last van een opgeblazen buik. Ik dacht dat als alle hormonen in mijn lijf uiteindelijk weer tot rust waren gekomen, dit ook vanzelf wel zou verdwijnen. Maar toen we 5 maanden verder waren en ik nog steeds elke ochtend opstond met een bolle buik, ging ik mij toch wel een beetje zorgen maken.
Ik herkende mijn eigen lichaam niet meer en dus toen mijn zusjes en mijn vriend aan mij vroegen of ik zeker wist dat ik niet (meer) zwanger was, ben ik toch maar een test gaan doen. Negatief. Niet zwanger dus. Direct de verloskundige gebeld om te vragen of dit nog een nasleep van de miskraam kon zijn. Zij stelde mij gerust en gaf aan dat als mijn cyclus normaal is (en dat was het) en ik geen tussentijds bloedverlies of krampen had, ik er vanuit mocht gaan dat mijn baarmoeder schoon was. En dat het dus aan iets anders moest liggen.
Aangekomen?
Misschien was ik wel gewoon dikker geworden… Direct de volgende ochtend op de weegschaal gestapt, nee, nog steeds 76 kg schoon aan de haak. Iets in mijn voeding dan? Ik at nog steeds gezond, veel groenten, fruit en volkoren producten. Dronk minimaal 2 liter water per dag. Ging ook gewoon elke dag naar het toilet voor de grote boodschap en had hier geen moeite mee. Kortom: in mijn stoelgang was niks bijzonders op te merken ten opzichte van vóór de zwangerschap/miskraam. Ik had ook geen pijn/krampen in mijn buik. Het deed niet zeer als ik er op drukte. Buiten dat mijn buik bol stond en ik 5 maanden zwanger leek terwijl ik dat niet was, had ik er dus eigenlijk niet zoveel last van. Gelukkig maar. Al betekende dat niet dat ik het daarbij maar moest laten. Dus heb ik verder onderzoek gedaan.
Wat houdt een opgeblazen buik in?
Een opgeblazen buik is een veelvoorkomend symptoom dat ontstaat door verstoring van de spijsvertering of hogere aanwezigheid van gas in het maag- en darmstelsel. In het maag-darmkanaal is een bepaalde hoeveelheid gas aanwezig. Door lucht die je inslikt of vanwege gasvorming door darmbacteriën kan er soms meer gas in je maag- en darmstelsel aanwezig zijn dan normaliter het geval is. Dat zorgt voor het opgeblazen gevoel in de buik. Hierbij horen bepaalde verschijnselen, zoals:
- Het gevoel dat je buik zich opzet
- Gerommel in de buik
- Een harde buik
Een opgezette buik kan soms ook samengaan met misselijkheid, winderigheid of overmatig boeren. Gelukkig heb ik van deze laatste symptomen geen last gehad.
Hoe ontstaat een opgeblazen buik?
Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag kan verschillende oorzaken hebben:
- Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel of te veel eet -> Nou kan ik soms best wel snel eten, maar dat doe ik al jaren, dus waarom dan nu pas opeens een opgeblazen buik? Denk daarom niet dat dit bij mij de oorzaak is geweest.
- De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming, bijvoorbeeld bij het eten van bepaald soort voedsel of vanwege een bepaalde leefstijl -> Mijn leefstijl en eetpatroon zijn niet drastisch veranderd. Eigenlijk eet ik nog steeds hetzelfde als een jaar geleden.
- Gewichtstoename -> Nee, zoals gezegd nog steeds 76 kg.
- Voedselintoleranties, bijvoorbeeld voor lactose -> Nu eet ik altijd al vrijwel geen lactose. Af en toe kaas, alleen dat is vooral harde kaas en daar zit geen lactose in. Dit komt doordat de lactose tijdens de rijping van de kaas volledig wordt afgebroken. Het beetje lactose dat ik binnen krijg, zou dan zijn via crème fraîche of hüttenkäse. Maar ook dit eet ik altijd al, lijkt mij sterk dat ik daar nu opeens intolerant voor ben geworden…
Andere factoren
Andere factoren die een rol kunnen spelen bij een opgeblazen buikgevoel:
- Alcohol -> Nee.
- Roken -> Nee.
- Verdovende middelen en medicijnen -> Nee.
- Ouderdom -> Ben net 30 geworden, dus nee.
Een opgeblazen gevoel in de buik kan bij serieuze gevallen ook het symptoom zijn van een bepaalde ziekte, zoals prikkelbare darmsyndroom, verstoring in de spijsvertering (dyspepsie), de ziekte van Crohn of verstoppingen in het maag-darmkanaal. Denk niet dat het bij mij één van deze ziektes is geweest. Aangezien ik verder geen klachten had, geen buikpijn, geen krampen, geen diarree/obstipatie, geen koorts, niet misselijk, geen maagzuur, tussentijds bloedverlies etc. Zoals al eerder gezegd, had ik puur en alleen last van een opgeblazen buik.
Schijnzwanger?
Daarnaast bestaat er nog zoiets als een schijnzwangerschap. Hierbij geloof je dat je zwanger bent, terwijl je dat in werkelijkheid niet bent. Dit kan puur psychisch zijn, maar kan zich ook fysiek uiten. Vrouwen die schijnzwanger zijn, vertonen veel zwangerschapsverschijnselen. Zo kun je last hebben van ochtendmisselijkheid, gevoelige/grotere borsten, vermoeidheid, eetbuien, gewichtstoename (vooral bij buik) en niet meer ongesteld worden. Eigenlijk kun je alle zwangerschapskwaaltjes hebben, alleen het enige dat ontbreekt is een baby. Het klinkt onwerkelijk, maar het komt voor.
De meeste schijnzwangerschappen eindigen na 2 weken. Zodra een vrouw weer ongesteld wordt, beseft ze dat ze niet zwanger is en verdwijnen de kwaaltjes vanzelf. Mocht een ongesteldheid uitblijven, maar blijkt er uit een zwangerschapstest of echo dat een vrouw niet zwanger is, dan overtuigd dit bijna alle vrouwen ervan dat ze niet zwanger is.
In zeldzame gevallen blijft de vrouw geloven dat ze zwanger is en verdwijnen de zwangerschapsverschijnselen niet. Dit is zo zeldzaam dat er geen algemene behandeling is. Bij deze vrouwen wordt geprobeerd om de onderliggende emotionele en psychische oorzaken te vinden. Denk aan eerdere miskramen of een intense nog onvervulde kinderwens. Gelijktijdig worden ook de fysieke ongemakken gemonitord en waar mogelijk behandeld.
Hoe zat dat bij mij? Was ik schijnzwanger? Nee, ik denk het niet. Ik leek misschien wel zwanger, maar voelde me niet zwanger. Had nog geen enkel zwangerschapskwaaltje kunnen constateren. Bovendien werd ik al maanden weer gewoon en regelmatig ongesteld en heb ik twee negatieve testen gehad.
Maar ja wat dan? Die buik bleef wel een dingetje. Dus dan toch maar even bij de huisarts aangeklopt. Want hoewel in veel gevallen een opgeblazen buik vaak iets onschuldigs is, is het wel raadzaam om contact te zoeken met een arts als het erg lang aanhoudt. Uiteraard ook altijd contact opnemen met je huisarts als er andere klachten bij komen kijken of als je twijfelt.
Wat zei de huisarts?
Op 3 augustus 2020 kon ik bij de huisarts terecht. Bovenstaande in een notendop uitgelegd, waarop de huisarts naar mijn buik nader onderzocht. Ze gaf aan geen afwijkingen of rare dingen te voelen en te horen. Niks zorgwekkends dus. Haar conclusie: door alle hormoonwisselingen gedurende de zwangerschap/miskraam is mijn darmflora mogelijk uit balans geraakt (dysbiose) waardoor er nu overmatig lucht in mijn darmen zit en mijn buik opblaast. Wat probiotica zou kunnen helpen. Die kan de darmflora een boost geven en dan zal uiteindelijk ook het opgeblazen gevoel verdwijnen. Bij pijn/krampen, tussentijds bloedverlies of bloed bij ontlasting moest ik uiteraard weer aan de bel trekken.
Dat darmproblemen, met name obstipatie vaker voorkomt bij zwangerschappen wist ik wel. Maar dat je darmflora er ook van uit balans kan raken, wist ik niet. Maar het klinkt wel logisch en verklaard een hoop. Als ik bijvoorbeeld vocht vast zou houden in mijn buik, zouden ten eerste ook mijn voeten opgezet zijn, maar zou je dit ook terug zien op de weegschaal. Lucht daarentegen weegt in principe niks, vandaar dat mijn gewicht ook redelijk stabiel is gebleven ondanks dat mijn buik opgezet was.
Wat is dysbiose?
In je darm wemelt het van de micro-organismen. Bacteriën zijn als hoofdbewoners veruit in de meerderheid. Er leven zo’n 2 kg aan bacteriën oftewel darmflora in je darmen. Je kan bacteriën onderscheiden in bacteriën die goed voor je zijn en bacteriën waar je last van kan krijgen. Het gaat om de aantallen; je hebt altijd wel wat van de minder goede bacteriën in je darm waar je pas bij grote aantallen last van kan krijgen. Maar zolang hun aantallen binnen de perken blijven, is er niets aan de hand.
Verder leven er in je darm naast de bacteriën ook schimmels en gisten. Ook hier gaat het weer om het evenwicht. Zolang er ruimschoots goede bacteriën in je darm leven zal je geen last krijgen van een overvloed aan schimmels en gisten.
Wat gebeurd er als de ‘bad guys’ de overhand krijgen?
Als je bijvoorbeeld last hebt van een schimmelverstoring dan kun je last hebben van een opgezette buik. Verder kun je ook laag in je energie zitten. Schimmels produceren namelijk afvalstoffen waar je lever van moet ontgiften. Maar schimmels beroven je ook van vitamine B6. En laat dat juist één van de vitamines zijn die je lever nodig heeft om te ontgiften. Kortom: een neerwaartse spiraal die je lichaam ongelooflijk veel energie kost.
Andere symptomen
Ook kun je bij tijden lasten hebben van een brijachtige ontlasting, geen dagelijkse ontlasting, last van verstopping (obstipatie), allergieën, slecht slapen en zin in snelle suikers. Bij onvoldoende goede darmflora gaan de slechte jongens woekeren en die doen het dus heel goed op gisten en suikers. Brood, snoep, pasta en zoetigheden zijn hun favo maaltijd. Wat dus ook die trek in snelle suikers verklaard. En dat terwijl de goede bacteriën snelle suikers juist niet zo fijn vinden.
Hoe kom je aan een verstoring in je darmflora?
Problemen kunnen dus ontstaan als er een overmaat aan verkeerde bewoners in de darm aanwezig is in verhouding tot de goede bacteriën. De oorzaak is soms groei van de slechteriken, maar soms ook puur alleen afsterving van de goeieriken en vaak is het een combinatie van de twee. Zodra de balans de verkeerde kant op geslagen is (en dysbiose een feit is), is het lastig om de boel weer terug te draaien.
De invloed van de bad guys is vaak zo groot dat de goede darmbacteriën niet voldoende voet aan de grond krijgen om de balans weer terug te duwen. Sterker nog; de omgeving in de darm wordt steeds ongunstiger en je bacterievrienden nemen over de tijd alleen maar verder in aantal af met meer klachten tot gevolg. Als je wilt weten hoe de balans er bij jou voor staat dan kan dat met een ontlastingsonderzoek. Daarmee kan je vrij eenvoudig laten bepalen hoeveel bacterievrienden je nog hebt en hoe het met de ongunstige factoren staat.
De cellen van je darmwand krijgen te weinig voedsel
- De voeding voor de cellen van de darmwand komt vanuit het bloed zoals ook alle andere spieren en cellen van voedsel voorzien worden. Daarbij is een goede bloedtoevoer erg belangrijk. En die is ook afhankelijk van hoe ontspannen c.q. gestresst je bent. Maar ook in beweging zijn met sport, fietsen, wandelen, traplopen etc. is gunstig voor je darm omdat het de hele bloedsomloop stimuleert en dus ook die naar je darm.
- Een belangrijke tweede voedingsbron voor de darmwand komt van de goede darmbacteriën. Zij zetten de vezels uit groenten en fruit namelijk om in kleine vetzuren. Die zijn zo klein dat ze direct door de darmcel opgenomen kunnen worden en gebruikt kunnen worden als energiebron. Dit is essentieel voor een gezonde darm. Zo zie je dat de darmwand en de goede darmbacteriën afhankelijk zijn van elkaar!
Het immuunsysteem in de darm staat te veel onder druk
Zo’n beetje een kwart van je darm bestaat uit cellen van het immuunsysteem. Die zorgen er voor dat je niet ziek wordt van wat je eet én ze bestrijden parasieten, gisten en schimmels die per ongeluk mee naar binnen komen. Het eerste stofje wat hierbij komt kijken is het secretoire IgA, ofwel sIgA. Dit stofje kijkt wat er aan rommel in de darm zit en maakt dit onschadelijk nog voordat het goed en wel de darmwand bereikt heeft.
Als er over langere tijd veel rommel aanwezig is in de darm, maakt dit stofje overuren en kan het op termijn uitgeput raken. Met minder tot heel weinig sIgA maken vervelende bacteriën, gisten, schimmels, parasieten en virussen meer kans, waardoor je in een vicieuze cirkel kan komen met op den duur toenemende darmklachten tot gevolg.
Los daarvan komt, zodra de eerste afweer van sIgA niet meer goed werkt, de tweedelijns afweer in actie. Dit is een stofje dat beta-defensine heet. Beta-defensine werkt als een soort zelfgemaakt antibiotica. Een grof geschut in een poging om parasieten, schimmels, gisten etc. te doden. Alleen neemt hij en passant de goede darmflora ook mee… en we hebben hierboven gezien dat dát nou net niet is wat je wilt.
Nu snap je waarom je darmen soms gewoon een handje nodig hebben!
Je ziet het; alles in de darm is van elkaar afhankelijk én een aantal zaken die onze darmgezondheid onder druk zetten zijn wijdverspreid aanwezig in onze maatschappij. Dat is waarom darmklachten relatief vaak voorkomen en meestal niet van zelf beter worden als je er eenmaal last van hebt.
Gelukkig betekent dat niet dat je er niks aan kan doen! Wat je nodig hebt is inzicht in waar het bij jou uit balans gaat in je darm en dit kan je krijgen met behulp van ontlastingsonderzoek. Daarna kan je met gerichte voeding en voedingssupplementen de balans weer de goede kant op helpen.
Dit kun je er zelf aan doen
Voor een gezonde darmflora is zo gevarieerd en vezelrijk mogelijk eten en voldoende drinken belangrijk. Daarnaast is het zaak de weerstand op peil te houden door voldoende te slapen en de juiste hygiëne in acht te nemen. Was je handen na elk toiletbezoek en voordat je voedsel gaat bereiden. Op die manier verklein je de kans op infectie met schadelijke bacteriën.
1. Drink ondersteunende thee
Behalve bepaalde voeding te vermijden, kun je je spijsvertering ook een handje helpen met voeding die de vertering ondersteunt. Een simpele beker heet water kan de darmen al helpen ontspannen. Wanneer je hier nog wat verse gember aan toevoegt heb je helemaal een winnaar. Gember bevat namelijk bepaalde enzymen die de spijsvertering bevorderen. Heb je vaak last van een opgeblazen buik? Dan kan gember verlichting geven. Je kunt gember ook toevoegen aan je maaltijd of maak een homemade gember shotje!
Kamille(thee) werkt ook. Het is licht ontstekingsremmend, ontsmettend en heeft daarnaast een ontspannend effect op maag en darmen. Pepermunt(thee) schijnt de spanning van het gladde spierweefsel van de darmen te verminderen waardoor gasvorming en een opgezwollen gevoel verminderd worden. Ook venkel(thee) zorgt ervoor dat de darmen ontspannen en dat de gassen makkelijk doorgelaten kunnen worden.
2. Pas op met galactanen
Galactanen – ook wel galacto-oligosachariden (GOS) – komen meestal in de vorm van raffinose en stachyose voor in voedsel. Ze zitten in peulvruchten zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. Sommige mensen hebben een tekort aan een bepaald enzym in de dunne darm dat nodig is om deze stoffen af te breken, waardoor ze als ware als voedingsbodem dienen voor ‘’slechte’’ bacteriën. Met gevolg dat je lichaam vele gassen produceert, wat dus weer leidt tot een opgeblazen gevoel. Als je hier last van hebt, kijk dan eens of het helpt om minder van deze producten te eten.
3. Beperk de inname van zoetstoffen en suikers
Schimmels en slechte bacteriën houden van suikers. Hierdoor worden ze immers gevoed en kunnen ze groeien. Daarom is het belangrijk om enkel natuurlijke suikers uit groenten en fruit te eten. Suikerrijke drankjes, snoep en koeken kan je dus maar beter vermijden.
Fructose is een natuurlijke suiker die voorkomt in producten als honing en fruit. Ook wordt het gebruikt als zoetstof in bewerkte voedingsmiddelen. Onderzoeken laten zien dat fructose niet zo goed is voor het lichaam: het is voor veel mensen moeilijk te verteren en kan daardoor zorgen voor een opgeblazen gevoel. Hetzelfde geldt voor de kunstmatige zoetstof sorbitol. Probeer de inname van deze zoetstoffen te beperken.
4. Eet langzamer en kauw goed
Door snel te eten of te drinken komt er gemiddeld meer lucht in de buik dan wanneer je rustig eet en goed kauwt. Je spijsvertering verbetert enorm door goed te kauwen. Niet alleen geniet je meer van je eten, het voedsel wordt ook makkelijker afgebroken en je voorkomt gasvorming. Als bonus krijg je door goed te kauwen ook eerder het signaal van je lichaam dat je vol zit. En draagt het daardoor indirect bij aan gewichtscontrole. Verder is het raadzaam om geen maaltijden over te slaan. Lege darmen leiden namelijk ook tot gasvorming.
5. Eet fruit apart
Als je gevoelig bent voor een opgeblazen gevoel is het beter om geen fruit bij ander voedsel te eten. Fruit verteert snel en als je fruit opsluit met bijvoorbeeld je avondeten, dan gaat het fruit gisten. Fruit verteert binnen 15 minuten en dan moet het naar de darmen. Het avondeten heeft veel meer tijd nodig voor het de maag verlaat en zo ontstaat een gistingsproces.
6. Beweeg!
Bewegen is onmisbaar voor een goede spijsvertering. Voldoende lichaamsbeweging stimuleert je darmen en verbetert hierdoor je stoelgang. Meer bewegen betekent simpelweg een betere stofwisseling. En daarnaast werkt bewegen ook ontspannend. Need I say more?
7. Eet vezelrijke voeding
Eet voeding met vezels! Klinkt als een open deur, ware het niet dat veel mensen niet weten dat peulvruchten, groente en fruit een belangrijke bron van die vezels zijn. Maar ook lijnzaad en havermout zijn een rijke bron van vezels. Wanneer je meer vezels gaat eten, is het belangrijk om tegelijkertijd ook voldoende water te blijven drinken. Vezels houden namelijk vocht vast, waardoor je ontlasting meer volume krijgt. En dit stimuleert een gezonde darmwerking. Nice to know: door het gebruik van extra vezels kan de gasvorming ook tijdelijk weer toenemen. Dan weet je dat vast.
8. Ga naar het toilet wanneer je moet
In het kader van luisteren naar je lichaam: ga wanneer je aandrang hebt meteen naar het toilet. Hoe langer de ontlasting in de darm blijft zitten, des te groter de kans is dat de ontlasting uitdroogt en je last krijgt van een opgeblazen buik. En dat dit geen pretje is, dat hoef ik natuurlijk niet te vertellen. Let ook eens op je houding wanneer je een bezoekje aan het toilet brengt. Een simpele regel is: Als je moet poepen maak je een bolle rug, bij het plassen maak je een holle rug. Een laag krukje waar je je voeten op kunt zetten zorgt ervoor dat je makkelijker een bolle rug kunt maken.
9. Vermijd (chronische) stress
De laatste tip is voor velen gelijk ook de lastigste. Vermijd langdurige stress. Stress zorgt ervoor dat je bijnieren de stresshormonen cortisol aanmaken en die hebben allerlei negatieve effecten op je spijsvertering. Er zijn talloze stressfactoren. Zorg dat je er achter komt wat bij jou de grote veroorzakers van stress zijn en kijk of je deze kan elimineren. Als je geen invloed hebt op deze factoren, kijk dan wat hetgeen is wat je hierin kan accepteren. Ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen helpen om de hoeveelheid cortisol in jouw lichaam omlaag te brengen.
Bij een normale stressreactie gebeurt er het volgende. Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk stijgt, je gaat sneller ademen, je gaat zweten en je bent alerter. Bovendien gaat de energie in je lichaam naar je spieren om of hard weg te rennen (flight) of te vechten (fight). Dit wordt veroorzaakt door de adrenaline die vrijkomt. Dit fight-flight systeem is dus een prima systeem om te kunnen overleven. Alleen…ons lichaam kent het verschil niet tussen ‘schoonmoederstress’, ‘help ik sta oog in oog met een tijger stress’ en ‘te weinig tijd stress’. Het herkent simpelweg het fenomeen chronische stress niet.
Een van de symptomen van chronische stress zijn dan ook spijsverteringsklachten. Je lichaam krijgt het signaal om aan te vallen of te vluchten en zet je spijsvertering in dit geval op hold. Want naar het toilet moeten, wanneer je op de vlucht bent, dat zou niet handig zijn. Daarnaast zorgt spanning en stress er bij sommige mensen voor dat ze meer lucht inslikken.
10. Houdt een eetdagboekje bij
Nog een tip van mijn kant: houd eens een dagboekje bij waarin je opschrijft wat je eet en drinkt, hoeveel je beweegt en geef je stresslevel een cijfer op de schaal van 1 tot 10. Kijk ook eens achterom hoe jouw poep eruit ziet en schrijf dit ook op. Wellicht geeft dit al wat meer inside information!
Stress, voedselintoleranties of histamine gevoeligheid kunnen dezelfde symptomen geven als een schimmelverstoring. Om uit te sluiten wat het is kun je het beste eerst de voedingstips hierboven voor een week of 3-4 toepassen. Treedt er geen verbetering op, dan kun je probiotica proberen voor 2 maanden. Dan nog steeds last, dan kun je altijd nog contact opnemen met een darmtherapeut. Probiotica nemen heeft namelijk alleen effect als je darmslijmvlies op orde is. Werkt probiotica niet dan moet er verder gaand onderzoek plaats vinden en is er mogelijk iets mis met je darmslijmvlies.
Wat doet probiotica?
Probiotica zijn producten die grote hoeveelheden goede bacteriën bevatten, die kunnen helpen om de samenstelling van je darmflora te optimaliseren. Een evenwichtige flora helpt om voedsel af te breken en voorkomt gasvorming – en dus die opgezette buik. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de mogelijk gunstige effecten van probiotica op verschillende klachten en aandoeningen.
Niet alle goede bacteriën kunnen zomaar probiotica worden genoemd. Hiervoor moeten ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze zorgen voor een zure darminhoud, de darmen levend bereiken en niet onderweg worden uitgeschakeld door maagzuur en galsap. Omdat veel bacteriën toch niet overleven in de maag, zijn er flinke aantallen van nodig: minimaal 1 miljard per dagdosis. Koop bij voorkeur een probioticum dat ongeveer 15 tot 100 miljard bacteriën van dezelfde stam (KVE) bevat. Lang niet alle producten voldoen aan deze eis. Gewone yoghurt en kwark bevatten ook goede bacteriën. Deze bacteriën overleven het maagzuur niet en behoren daarom NIET tot de probiotica.
Welke bacteriestammen zijn er?
- Bifidobacterium bifidum: De meest dominante probiotica die aanwezig is in de dikke darm bij zuigelingen, het ondersteunt de productie van vitaminen in de darm, remt schadelijke bacteriën, ondersteunt het immuunsysteem en voorkomt diarree.
- Bifidobacterium longum: Ondersteunt de leverfunctie, vermindert ontsteking en verwijdert lood en zware metalen.
- Bifidobacterium breve: Helpt bij het koloniseren van goede bacteriën in een gezonde darm en het verdringen van slechte bacteriën.
- Bifidobacterium infantis: Verlicht symptomen van inflammatoire darmziekten, diarree en constipatie.
- Lactobacillus casei: Ondersteunt het immuunsysteem, remt de Helicobacter Pylori bacterie en helpt bij het bestrijden van infecties.
- Lactobacillus acidophilus: Verlicht gasvorming, een opgeblazen gevoel en het verbetert lactose-intolerantie. Aangetoond is dat het de hoeveelheid Escherichia coli bacteriën (E.coli) in de dikke darm met 61% vermindert, het cholesterolgehalte verlaagt en vitamine K aanmaakt. Het versterkt eveneens het specifieke immuunsysteem het GALT (Gut Associated Lymphoid Tissue).
- Lactobacillus bulgaricus: Een krachtige probiotica stam waarvan is aangetoond dat hij schadelijke bacteriën die het spijsverteringsstelsel binnendringen, bestrijdt en stabiel genoeg is om de zure spijsverteringssappen van de maag te weerstaan. Het neutraliseert ook giftige stoffen en produceert haar eigen natuurlijke antibiotica.
- Lactobacillus brevis: Hiervan is aangetoond dat deze overleeft in het maag-darmkanaal, de cellulaire immuniteit stimuleert, de T-cellen (afweercellen) versterkt en Helicobacter Pylori bacteriën doodt.
- Lactobacillus rhamnosus: Ondersteunt de bacteriële balans en een gezonde huid, helpt bij het bestrijden van urineweginfecties, infecties aan de luchtwegen en het verminderen van angst door het verminderen van stresshormonen en GABA neurotransmitter receptoren. Deze bacterie overleeft in het spijsverteringskanaal.
- Bacillus subtilis: Een endospore probiotica (waarbij de spore inwendig is gevormd) die hittebestendig is. Het lokt een krachtige immuunrespons uit en ondersteunt GALT; het specifieke immuunsysteem. Verder onderdrukt het de groei van slechte bacteriën zoals salmonella en andere pathogenen.
- Bacillus coagulans: Een endospore probiotica die hittebestendig is en de opname verbetert van voedingsstoffen. Ook is aangetoond dat het de ontsteking en symptomen bij artritis vermindert.
- Saccharomyces boulardii: Een probiotische giststam die de natuurlijke flora in de dikke en de dunne darm herstelt en de intestinale celgroei verbetert. Het is effectief gebleken bij het behandelen van inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn. Het is aangetoond dat deze bacterie een anti-toxisch effect heeft, antimicrobieel werkt en ontstekingen vermindert.
Van Bifidobacterium infantis 35624, Lactobacillus plantarum 299v, Bifidobacterium bifidum MIMBb75, Lactobacillus rhamnosus GG, LGG®, Lactobacillus acidophilus, LA-5®; Bifidobacterium, BB-12® (B. lactis) is aangetoond dat ze helpen bij het reguleren van de stoelgang, het verlichten van een opgeblazen gevoel, pijn en gasvorming.
Je moet dus goed weten welke probiotica je nodig hebt EN je darmslijmvlies moet op orde zijn.Mijn ervaring
Mijn keuze qua probiotica is uiteindelijk gevallen op de capsules Orthiflor Fem van Orthica. Dit omdat deze als een van de weinig probiotica de stammen bevat die ik nodig had tegen mijn een opgeblazen buik en waarvan ook voldoende stammen levend in de darm aankomen.
De capsules van Orthica Orthiflor Fem bevatten 4 bacteriestammen:
- Lactobacillus rhamnosus
- Lactobacillus acidophilus
- Bifidobacterium lactis
- Lactobacillus plantarum
Om precies te zijn was ik eind augustus (na 2 maanden gebruik van dit probioticum) van mijn opgeblazen buik af. Of het er ook mee te maken had dat dit precies rond de uitgerekende datum van de oorspronkelijke zwangerschap was of dat het een combi van beide is geweest, vind ik moeilijk te zeggen. Ik kan dus niet met 100% zekerheid zeggen dat het aan de probiotica te danken is dat ik nu van mijn opgeblazen buik af ben. Maar hé ik ben al lang blij dat ik ervan af ben en baat het niet dan schaadt het niet.
De ‘bijwerkingen’ van probiotica
Probiotica kunnen soms ook juist klachten veroorzaken (bijvoorbeeld opgeblazen gevoel, krampen of diarree). Vooral wanneer er te snel teveel van ingenomen wordt. Het is aan te raden om altijd te beginnen met een kleine hoeveelheid, zoals 1 probiotica capsule per dag en het vanuit daaruit evt. op te bouwen.
Probiotica kunnen ook veilig worden ingenomen tijdens de hele zwangerschap. Tijdens zwangerschap kan er een verstoring ontstaan in de darmflora (o.a. constipatie, bacteriële vaginose). Daar komt nog bij dat de baby de darmflora van zijn of haar moeder mee krijgt en daar dus al de basis wordt gevormd voor de rest van zijn of haar leven.
Er zijn slechts twee situaties waarbij probiotica wordt afgeraden. Dit is wanneer iemand op de Intensive Care ligt van het ziekenhuis en wanneer iemand niet oraal gevoed kan worden wat het geval is bij een PEG-sonde (een ballonkatheter) of enterale voeding.
Werken probiotica voor iedereen?
Probiotica is niet bij iedereen meteen werkzaam. De werkzaamheid is afhankelijk van een aantal factoren: het type probiotica, de gastheer en de omgevingsfactoren. Belangrijk is te kiezen voor een goed product met de juiste bacteriën en de juiste hoeveelheid in een goede dosering. Wanneer het lichaam niet reageert, nadat het product ongeveer 2 maanden achter elkaar is gebruikt, dan kan worden geconcludeerd dat het betreffende product niet werkt.
Er kan overgestapt worden op een ander merk en/of product. Soms is het echter ook zo dat probiotica maar even helpt, namelijk zolang het gebruikt wordt, omdat de bacteriën die geslikt worden positief effect hebben in de darmen. Ze doen gedeeltelijk hun werk en verbeteren de darmflora door het zuurder te maken en de strijd aan te gaan met schadelijke bacteriën en schimmels. Ze kunnen echter geen blijvende koloniën vormen, omdat het milieu (bijv. de hoogte van de pH) niet geschikt voor ze is. Dus zodra het potje leeg is, keert alles weer terug naar het oude.
Hoe kom je er nu achter of dit bij jou ook het geval is? Dat is vrij simpel. Bij klachten gebruik probiotica. Helpt het en ben je daarna van je klachten af, dan ben je klaar. Helpt het niet voldoende of komen de klachten weer terug, dan kun je overstappen op een ander merk en eventueel een andere samenstelling.
Volgt er wederom geen reactie dan werkt probiotica niet bij jou. Dan is het verstandig om een ontlastingsonderzoek te doen. Via zo’n ontlastingsonderzoek is na te gaan wat er aan de hand is met jouw darmmilieu, o.a. met de aërobe en anaërobe stammen enz. Het is namelijk niet de bedoeling dat je de rest van je leven probiotica blijft slikken, maar dat de darmen uiteindelijk hun werk zelf weer gaan doen.
Hoe sta jij tegenover het gebruik van probiotica?
In hoeverre waren jouw darmen uit balans na je zwangerschap/miskraam?