Pasen, eieren en cholesterol3 min leestijd
Pasen staat voor de deur. Daarom leek het me een goed idee om het hardnekkige misverstand van eieren en cholesterol onder de aandacht te brengen. Eieren hebben een slechte reputatie gekregen omdat ze veel cholesterol bevatten. Vooral de dooier bevat cholesterol. Een gemiddeld formaat ei bevat 186 mg cholesterol. Dit is zo’n 62% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid om binnen te krijgen.
Veel mensen geloven dat als je cholesterol eet, het de waarden van cholesterol in je bloed doet stijgen en bijdraagt aan hart- en vaatziekten. Dat is ook de reden dat het vroeger werd afgeraden om elke dag een ei te eten. Het Voedingscentrum adviseert nog steeds om maximaal drie eieren per week te eten. Maar in hoeverre is dat juist?
Vet maakt meer verschil
Voor een gezond cholesterolgehalte van het bloed is het vooral belangrijk om het verzadigd vet in de voeding zo laag mogelijk te houden. De hoeveelheid verzadigd vet in je voeding heeft namelijk een groter effect op het bloedcholesterolgehalte dan het cholesterol in voedingsmiddelen. Daarom wordt in voedingsadviezen de nadruk gelegd op het verminderen van de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding.
Hoe houd ik het cholesterolgehalte in mijn bloed laag?
Verzadigd vet zit bijvoorbeeld in volvette kaas (48+), worst, vet vlees, volle melkproducten, koek, gebak, snacks en zoutjes. Zorg in ieder geval voor voldoende variatie in je eetpatroon en wissel eieren af met vis, vlees, zuivel en vleesvervangers. Kies bij zuivel en vlees voor magere varianten.
Maak het niet te bont
Focus je niet suf op het cholesterol in je voeding. Want feit is dat voor een goede gezondheid het lichaam cholesterol nodig heeft. De lever is zelfs in staat om het grootste deel zelf te maken. Maar 2% van het cholesterol haalt het lichaam uit de voeding. Het is zelfs zo dat als je meer cholesterol eet, je lichaam vanzelf minder cholesterol aanmaakt. Het cholesterol in een ei heeft dus nauwelijks invloed op het cholesterolgehalte in het bloed, dus dat is geen reden om eieren te laten staan. Eieren zijn gezond. In tegenstelling tot andere producten waar veel cholesterol in zit (zoals vette vleeswaren, kazen, harde boters, zoete snacks en tussendoortjes), zijn eieren juist rijk aan goede voedingsstoffen. Zo bevatten ze veel eiwitten, goede vetten, vitaminen en mineralen (zoals ijzer en zink).
Eieren zijn gezond
Het idee dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte, is dus niet helemaal waar. Zolang je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnen krijgt en weinig andere producten eet met verzadigde vetten, zit je goed. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 200 mg.
Of een ei dus gezond of ongezond is, is afhankelijk van wat je de rest van de dag nog meer eet. Wil je iedere dag een eitje, dan moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. Dat zijn bijvoorbeeld vette vleeswaren en kazen, boter en margarines die hard worden in de koelkast, zoete snacks en tussendoortjes. Daarnaast bevat een gemiddeld gekookt ei maar 75 kcal en bevat het antioxidanten en is het een bron van eiwit. Eieren zijn bovendien rijk aan alle essentiële aminozuren en andere nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D.
Wie wil mag dus gerust elke dag een ei eten,
maar eet dan minder vet vlees, kaas en leverproducten.
Beter is het om 2-3 eieren per week te eten (en max. 4 als je vegetarisch bent) en dit af te wisselen met vis, vlees en/of vleesvervangers.
Versheid
Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, hoef je deze alleen maar in koud water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Dat komt door de luchtkamer van het ei. Deze wordt groter, naarmate het ei ouder wordt.
Na zes weken is de luchtkamer zo groot, dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het ei weg te gooien. Als je een vers ei openbreekt, zie je een ronde, stevige dooier en doorzichtig eiwit dat weinig uitloopt. Uiteraard wordt de versheid van een ei ook gecontroleerd voordat het in de winkel terechtkomt.
Pasen
Eet je met Pasen wat meer eieren dan normaal? Dat is geen probleem. Op het cholesterolgehalte in je bloed heeft dit nauwelijks effect. Een eitje dat is beschilderd met eierverf of viltstiften, kun je zorgeloos opeten. Kook eieren wel hard, tenminste negen minuten. Zo voorkom je een salmonellabesmetting.
Ik zeg Ei love you!