Hoe vind ik mijn passie?12 min leestijd
Ik zou zo graag een passie/hobby willen hebben, waar ik echt plezier in heb en voldoening uit haal. Ik merk dat ik veel bevestiging nodig heb en haal dat nu veel uit mijn vriend. Maar hij heeft zijn hobby’s en kan prima genieten zonder mij. Dat wil ik alleen maar stimuleren.
Mijn werk is aardig, maar ik haal er niet echt voldoening uit, zoals ik bij sommige mensen zie. Ik heb geprobeerd te bedenken wat voor baan dat me wel zal geven, maar ik kan er geen bedenken. Ik sport, maar ik doe dit alleen omdat het moet voor mijn lichaam.
Mijn vrije tijd besteed ik daardoor aan nutteloze dingen, zoals tv kijken. Soms doe ik wat creatieve dingen, maar ik ben daar dan snel op uitgekeken, misschien omdat ik snel verveeld ben, misschien niet kan doorzetten of snel afgeleid ben. Hoe vind ik mijn “ding”, of moet dat je aan komen waaien en weet je het dan pas?
Herkenbaar? Voor mij was dit zo’n beetje een jaar geleden de situatie. En nu heb ik mijn droombaan als medisch secretaresse gevonden en heb ik mijn passie voor schrijven nieuw leven in geblazen door middel van dit blog. Ook sport ik niet langer omdat het moet, maar omdat ik het lekker vind. En nu is het aan jou om daarin ook je weg te vinden.
Wat vind jij leuk?
Maar een lijstje met dingen die je leuk vindt. Zo simpel als het klinkt is het ook! Schrijf gewoon op wat je leuk vindt om te doen, dingen waardoor jij de tijd vergeet en die misschien wel eens jouw passies zouden kunnen zijn!
De dingen die je schrijft hoeven niet in handbereik te liggen. Probeer tijdens het opschrijven jezelf niet te beperken door regeltjes of gedachten zoals: ‘dit kan toch nooit’ of ‘dit is stom’.
Vind je het moeilijk om dingen te bedenken? Stel jezelf dan vragen zoals:
- Wat doe ik het liefst?
- Waar ben ik echt goed in?
- Wat zou ik doen als ik niet meer hoefde te werken?
- Wat geeft je een voldaan gevoel?
- Als mijn leven perfect was dan…?
Interesse of passie?
Bedenk vervolgens of de dingen die je als ‘leuk’ typeert, interesses zijn of een passie. Interesses zijn namelijk dingen die je leuk vindt, maar wat je niet perse moet doen in je leven. Bijvoorbeeld: ik vind koken leuk maar ik heb niet de behoefte om elke dag in de keuken te staan. En ik sport een aantal keer per week omdat ik het leuk vindt. Maar ik heb geen enkele interesse om me hier verder in te verdiepen.
Een passie is dus iets wat je niet los kunt laten en wat steeds terug keert in je leven (je diepste behoeften dus). Of dat nu dansen, schrijven, mensen helpen, je eigen praktijk beginnen of gitaar spelen is. Als je er gelukkig van wordt als je het doet en het geeft je een gevoel van betekenis, dan heb je je passie gevonden.
Of je je passie vervolgens wilt uiten, in je hobby of in je beroep of door van je hobby je beroep te maken, dat is volledig aan jou!
Waarom doen mensen wat ze doen?
Om te achterhalen wat je diepste behoeften zijn en waar dus je passie ligt, is het belangrijk inzicht te hebben in wat jouw drijft om te doen wat je doet. In totaal zijn er zestien verschillende drijfveren: macht, teamgerichtheid, nieuwsgierigheid, erkenning, orde, sparen en verzamelen, resultaatgerichtheid, idealisme, relaties, familie, status, wraak en strijd, schoonheid, eten, lichamelijke activiteit en emotionele rust. Iedereen heeft alle drijfveren is zich. Alleen de mate en combinatie waarin ze tot uiting komen, bepaald waarom je doet wat je doet. En dat is weer een maatstaf voor de wijze waarop je jouw innerlijke zoektocht naar geluk ervaart.
Je individuele drijfverenprofiel
Je kunt op de drijfveren hoog, laag of gemiddeld scoren. Hieronder geef ik aan wat deze drijfveren inhouden en zal ik vertellen hoe ik daar op scoor. De drijfveren waar je hoog op scoort zijn je meest kenmerkende drijfveren. Voor mij is dat behoefte aan erkenning, orde en familie. Alles wat ik doe komt dus vanuit deze drijfveren. Zij zijn mijn schop onder mijn kont, mijn grootste motivatie om te doen wat ik doe en daarin gelukkig te zijn. Benieuwd naar wat jouw drijfveren zijn, ga je dan naar psychologiemagazine.nl/test
Macht
Zo scoor ik op macht laag. Macht staat voor de behoefte om invloed en controle uit te oefenen. Personen met lage scores willen er voor anderen zijn en hen ondersteuning bieden. Daarom past een baan in de zorg mij ook beter dan bijvoorbeeld een baan in de commerciële wereld. Hoogscoorders voelen de behoefte om hun stempel te drukken, om invloed uit te oefenen en hun eigen richting te bepalen. Als ze genoeg sociale vaardigheden hebben, kunnen ze mensen op een prettige manier beïnvloeden; zo niet, dan kunnen ze erg dominant worden.
De hoge behoefte aan macht stimuleert mensen om uitdagingen aan te gaan en uit te blinken. Ze nemen graag de leiding, ook in gesprekken. Ik ben dus totaal niet iemand die graag de leiding neemt. Ik ben meer iemand die afwacht, observeert en luistert en alleen inhaakt in het gesprek als ik weet dat ik nog iets zinnigs kan toevoegen. Bijvoorbeeld als het naar mijn mening niet de goede kant op gaat of als er dingen over het hoofd gezien worden.
TEAMGERICHTHEID
Teamgerichtheid staat voor de behoefte om onderdeel uit te maken van een groep, om samen te werken.
Laagscoorders willen het liefst onafhankelijk zijn van anderen en streven individuele vrijheid na. Ze hebben er een hekel aan als anderen zich te veel met hen bemoeien, willen niet op anderen hoeven vertrouwen, en hulp en advies slaan ze meestal af. Degenen met hoge scores voelen de drang om een emotionele band met anderen aan te gaan.
Mijn score op teamgerichtheid is gemiddeld, omdat ik het beide ben. Aan de ene kant ben ik het liefst onafhankelijk van anderen en doe ik graag mijn eigen ding en op mijn manier. Ik ben dan ook iemand die alles het liefst eerst zelf uitzoekt en pas als ik er zelf echt niet uitkom om hulp of advies vraag. Maar aan de andere kant kan ik ook niet zonder de bevestiging en steun van anderen. Ik heb anderen om mij heen nodig om te kunnen toetsen of ik goed bezig ben of niet.
NIEUWSGIERIGHEID
Nieuwsgierigheid bepaalt in hoeverre iemand belang hecht aan ‘kennis’ in zijn leven, en waarom hij kennis wil verwerven. Personen die laag op deze drijfveer scoren zijn het liefst praktisch bezig, en leren het fijnst door toepassing in de praktijk. Hoogscoorders echter willen graag leren, ze willen zoveel mogelijk inhoudelijke kennis en inzichten vergaren. Ze houden van lezen, schrijven, denken en nieuwe plaatsen verkennen. Ze hebben een grote drang om dingen te analyseren en zullen over alle mogelijke thema’s nadenken.
Hoe gek het ook klinkt maar ik ben gemiddeld nieuwsgierig. Al zullen mijn ouders daar vast en zeker anders over denken. Zij hebben altijd gezegd dat ik een nieuwsgierig Aagje ben. True, ik leer graag, doe graag kennis en nieuwe inzichten op, ik hou van lezen en schrijven en denk graag over dingen na. Maar in het verlengde daarvan ben ik ook graag praktisch bezig. Zodat de dingen die ik gelezen heb of nieuwe inzichten ook kan toetsen in de praktijk en zo nodig bijstellen.
ERKENNING
Erkenning verklaart welke factoren of welke personen bijdragen aan een positief zelfbeeld. Laagscoorders vinden het vooral belangrijk om op zichzelf te kunnen vertrouwen. Hoogscoorders verlangen ernaar om sociaal aanvaard te worden en gewaardeerd te worden voor wie ze zijn of wat ze doen. Lange tijd en vooral ook het jaar waarin ik niet lekker in me vel zat, miste ik het gevoel van erkenning. Ik kreeg wel erkenning, maar omdat ik iets deed waarvan ik wist dat het niet helemaal mijn ding was, kwam het, ondanks dat het echt gemeend was, niet binnen.
Erkenning doet blijkbaar pas echt iets met mij als mensen mij waarderen voor iets wat ik doe waar ik zelf volledig achter sta en in geloof. Het mag wel duidelijk zijn dat ik hoog scoor op deze categorie. Al ben ik sinds kort wel op een punt gekomen, waarbij ik ook steeds meer in mezelf ben gaan geloven. Waarschijnlijk omdat ik nu werk heb waar ik volledig achter sta en waarbij leidinggevende en collega’s hun waardering openlijk naar mij uitspreken. Wat uiteraard mijn zelfvertrouwen behoorlijk goed doet. Maar feit blijft wel dat zodra die sociale aanvaarding en waardering wegvalt, mijn zelfvertrouwen ook daalt.
ORDE
Bij deze drijfveer draait het om de mate van gestructureerdheid, of juist flexibiliteit, die je in je leven nodig hebt. Personen met lage scores worden gedreven door een behoefte om spontaan en flexibel te leven. Hoogscoorders hechten juist sterk aan structuur, orde en duidelijkheid. That’s me! Ze zijn veel bezig met organiseren, plannen, schema’s en takenlijstjes opstellen, regels naleven, opruimen en schoonmaken. Yes please! Ordelijkheid geeft ze een gevoel van stabiliteit en controle, van onvoorspelbaarheid houden ze niet. True, als je me van slag wilt brengen, dan moet je nu zeggen dat ik alles moet laten vallen, mijn koffer moet pakken en met jou in de auto moet stappen naar een onbekende bestemming.
SPAREN EN VERZAMELEN
Sparen is de behoefte om dingen te verzamelen, zowel geld als objecten. Deze drijfveer geeft aan wat het in emotioneel opzicht voor je betekent, om dingen te bezitten. Personen die laag scoren op deze drijfveer zijn het liefst vrij van materiële bezittingen, en niet gebonden aan overtuigingen of oude opvattingen en gewoontes en vrijgevig naar anderen toe. Hoogscoorders daarentegen voelen sterk de behoefte om te verzamelen en te bewaren, en te streven naar bezit. Ze willen liefst niets verspillen en houden er niet van dingen weg te gooien. Spaarders zijn meestal zuinig, alhoewel ze wel geld kunnen uitgeven aan hun collectie.
Ik ben een gemiddelde spaarder en verzamelaar. Ik kan veel waarde hechten aan spullen of overtuigingen met een emotionele lading. Zoals foto’s, boeken, tekeningen, knutselwerkjes van vroeger. Daarnaast houd ik ook niet van verspilling met het oog op het milieu. Maar kan ik wel heel goed afstand doen van spullen die ik heel weinig (of eigenlijk) te weinig gebruik. Deze breng ik dan naar de kringloop, familie of vrienden voor een tweede leven, probeer ik op internet te verkopen of ze gaan naar de milieustraat. Verder hecht ook vrij weinig waarde aan merken of het hebben van de nieuwste iPhone.
RESULTAATGERICHTHEID
Bij deze drijfveer gaat het erom of iemand ernaar streeft om trouw te zijn aan zijn principes, of eerder doelgericht handelt. Laagscoorders hechten er sterk aan om integer te zijn en oprecht te handelen. Ze voelen de drang om loyaal te zijn aan hun familie, cultuur, religie, etnische groep of land. Personen die hoog scoren op deze drijfveer handelen eerder doelgericht en vrij van verplichtingen en voelen zich niet gebonden aan overtuigingen of oude opvattingen en gewoontes.
Met cultuur, religie of etnische groep heb ik niet veel. Maar met familie daarentegen. Familie is alles voor mij. Voor hen zou ik dan ook alles doen. In die zin ben ik een typische laagscoorder. Maar ik kan me ook wel herkennen in het feit niet gebonden te zijn aan overtuigingen of oude opvattingen en gewoontes. Ik ben best open minded en sta altijd open voor nieuwe ideeën, ervaringen, theorieën, mensen en levenswijzen. Ik geloof dan ook dat je nooit klaar bent met leren en jezelf ontwikkelen.
IDEALISME
Idealisme is de behoefte aan gerechtigheid en sociale rechtvaardigheid. Personen met een lage score op deze drijfveer streven er vooral naar om een sociaal rechtvaardige situatie voor henzelf te realiseren. Hoogscoorders is er veel aan gelegen om een sociaal rechtvaardige wereld voor anderen te creëren. Ze zetten zich meer dan gemiddeld in voor hun medemens. Mijn score op idealisme is gemiddeld. Aan de ene kant zet ik alles op alles zodat ik me zelf niets te kort doe en aan de andere kant kan ik ook helemaal uit mijn panty schieten als ik merk dat iemand anders onrecht wordt aangedaan.
RELATIES
Bij de drijfveer relaties draait het om de behoefte om tijd door te brengen met andere mensen. Personen die laag hierop scoren voelen weliswaar de behoefte om een beperkt aantal diepgaande contacten te ervaren; ze brengen echter ook graag tijd alleen door. Personen met hoge scores op deze drijfveer zoeken graag gezellige contacten op en onderhouden deze ook goed. Ze hebben mensen om zich heen nodig om gelukkig te kunnen zijn.
Het zal je misschien verbazen en misschien ook wel niet, maar ik ben iemand die niet veel relaties heeft. Ik heb ook geen mensen om me heen nodig om gelukkig te kunnen zijn. Ik kan op z’n tijd goed alleen zijn. En ik moet ook eerlijk bekennen dat ik erg slecht ben in het onderhouden van vriendschappen. Daarom hecht ik veel waarden aan een beperkt aantal diepgaande contacten (zoals mijn vriend, mijn familie en een paar goede vrienden).
FAMILIE
Deze drijfveer staat voor de behoefte om de eigen kinderen groot te brengen en van ze te houden. Laagscoorders op deze drijfveer hechten er sterk aan om onafhankelijk te zijn van de eigen kinderen. Hoogscoorders vinden het belangrijk om hun kinderen op te voeden en te beschermen. Ze doen waarschijnlijk meer opofferingen voor hen dan gemiddeld. Mijn score op familie is hoog. Doesn’t need an explanation, right?
STATUS
De drijfveer status staat voor het belang dat men eraan hecht zich te onderscheiden of juist net als de anderen te zijn. Personen met lage scores hierop zijn graag ingetogen en streven gelijkwaardigheid na. Degenen met een hoge score vinden het belangrijk om zich te onderscheiden van anderen en hiervoor ook opgemerkt te worden. Ze willen graag hogerop komen in de maatschappij, en vinden het belangrijk wat anderen over hen denken.
Status boeit me echt niets. Niet op sociale media en al helemaal niet in real life. Ten eerste ben ik iemand die niet in de picture hoeft te staan, ik ben bescheiden in wat ik doe en het kan me geen reet schelen wat anderen daarvan vinden. Dit lijkt misschien in tegenstrijd met mijn behoefte aan erkenning. Dat ik het belangrijk vind dat mensen mij waarderen voor wat ik doe, maakt nog niet dat ik het ook belangrijk vind of ik boven of onder aan de maatschappelijke ladder sta. Zolang ik maar iets doe, waar ik gelukkig van word. Dat is wat voor mij telt.
WRAAK/STRIJD
Bij deze drijfveer draait het vooral om het aspect van vergelijking met anderen – om de behoefte een vergelding of juist harmonie. Laagscoorders op deze drijfveer doen hun best om vrede te ervaren en harmonie te bewaken. Hoogscoorders daarentegen zijn snel geneigd om met anderen te concurreren en hun krachten te meten, of dat nu op het sportveld, op zakelijk of op sociaal gebied is. Als ze worden bedreigd of beledigd, hebben ze de behoefte aan een vergelding.
Mijn score op wraak en strijd is laag. Of het komt omdat ik weegschaal ben of omdat ik gewoon niet van geweld, ruzie en schreeuwen houd, weet ik niet. Maar als ik word bedreigd of beledigd, schiet ik nooit meteen in de verdediging. Ik zie het vaak meer als een zwakte, wanhoop of onmacht van de persoon die bedreigd of beledigd, dan dat ik mezelf als het slachtoffer zie. Hoewel een uitspatting van iemand naar mij me vaak niet in de koude kleren gaat zitten, probeer ik wel altijd rustig te blijven en het op een diplomatieke manier af te handelen (zonder stemverheffing of fysiek geweld). Maar als dat niet lukt, dan kunnen er twee dingen gebeuren: of ik neem afstand van de situatie en laat die persoon achter met zijn probleem of ik laat me meeslepen in het gevecht en spring ook op de kade.
SCHOONHEID
Deze drijfveer gaat om het belang dat wordt gehecht aan zinnelijkheid. Daar horen naast seksualiteit ook aspecten als kunst en schoonheid bij. Personen die laag scoren op deze drijfveer zijn vooral bezig met het creëren van een functionele omgeving. Hoogscoorders hebben juist een drang om te genieten van een mooie omgeving. Ook besteden ze meer tijd dan gemiddeld aan flirten, zichzelf aantrekkelijk maken, seks of fantaseren over seks en romantiek.
Om deze moet ik best wel lachen. Vooral het deel “bezig zijn met het creëren van een functionele omgeving”. Dat is namelijk zo herkenbaar. In mijn huis houd ik van gezelligheid en warmte, maar ik houd niet van allerlei tierelantijntjes. Deze zul je er dan ook niet vinden. Ik heb wel wat decoratie, maar niet veel en dat wat er staat, heeft dan vaak ook nog een praktisch nut. Verder ben ik ook niet het type dat uren voor de spiegel staat en bezig is met haar en make-up. Een beetje eyeliner en mascara en een borstel door mijn haar en ik ben klaar. Neemt overigens niet weg dat ik het wel fijn vind om mezelf goed en lekker te verzorgen. Denk aan gezichtsverzorging of een goede voedende olie voor me haar.
ETEN
Bij deze drijfveer gaat het om de betekenis van voeding en eten. Laagscoorders hechten geen bijzonder belang aan eten; voor hen is het biologische noodzaak. Personen met hoge scores voelen de behoefte om veel, vaak en verrukkelijk te eten. Ze zijn dan ook meer dan gemiddeld bezig met het kopen, bereiden en consumeren van voedsel. Mogelijk hebben ze een lange geschiedenis van overgewicht en diëten.
Deze score had ik wel hoger verwacht. Omdat ik echt leef voor lekker eten. Als ik niet op tijd eet, dan verander ik van een lief meisje in een waar duiveltje. Maar aan de andere kant mag ik ook heel blij zijn met een gemiddelde score. Want dat betekent dat ik gewoon een gezonde relatie heb met eten. Iets waarvan, al had je het me een paar jaar geleden gevraagd, wel anders was. Toen was eten en voeding nog een ware obsessie voor me.
LICHAMELIJKE ACTIVITEIT
Deze drijfveer geeft aan welke rol lichamelijke activiteit speelt voor je levenstevredenheid. Personen met lage scores hechten niet aan lichaamsbeweging, ze vinden het belangrijk om zich te ontspannen. Hoogscoorders voelen de drang om fysieke inspanning te leveren en fysiek fit te zijn. Ze houden meer dan gemiddeld van sporten, wandelen of fysiek inspannend werk – voor hun plezier, met geen ander doel dan de lol van het bewegen.
Net als met de categorie eten, ben ik ook hier blij met een gemiddelde score. Ik ben niet obsessief aan het sporten en bewegen, maar ik ben ook niet de a-sportieve persoon. Er zijn dagen waarop ik met plezier de ene naar de andere workout eruit knal en waarop ik echt even lekker actief wil zijn, maar er zijn ook dagen waarop ik het heerlijk vind om lekker op de bank te hangen en te ontspannen. En daar heb ik vrede mee.
EMOTIONELE RUST
Bij deze drijfveer draait het om emotionele stabiliteit, en de betekenis die dit heeft voor je levensgeluk. Laagscoorders hebben spanning nodig; ze zoeken naar uitdagingen. Personen met hoge scores zijn het liefst voorzichtig. Ze hebben grote behoefte aan rust en ontspanning, en richten hun leven zo in dat ze weinig stress hebben.
Achteraf gezien verbaasd het me niet dat ik op emotionele rust gemiddeld scoor. In eerste instantie zou ik zeggen dat ik een voorzichtig type ben. Ik zal ook niet snel risico’s nemen of mezelf in gevaar brengen. Maar doordat ik zo voorzichtig ben en de rust en ontspanning opzoek, wordt het soms ook wel een beetje eentonig en gaat de lol er een beetje van af. Daarom zoek ik op zijn tijd ook wel naar uitdagingen. Of dat nu een nieuwe uitdaging is op het gebied van sporten door het uitproberen van een nieuw soort workout of op het gebied van voeding, door een nieuwe product te testen of een nieuw recept of op het gebied van kleding, een leren broek of een ander item dat ik normaal nooit zo snel zou dragen, maar wat me wel leuk lijkt, dat verschilt per moment.
Druk, druk, druk
En als je nu denkt, ja leuk en aardig al die testjes Femme Fitaal, maar daar heb ik geen tijd voor, ik heb nu al bijna geen tijd voor leuke dingen. Vraag jezelf dan eens af of je vrije tijd wel echt zo schaars is? Denk eens aan hoeveel tijd per dag of week je besteedt aan nutteloos tv kijken, zappen en facebook scrollen.
Dat is vrije tijd die jij zo kostbaar acht die je gewoon weggooit. Je kan deze activiteiten zien als ontspanning en tot een bepaalde hoogte is dat het ook. Maar na een half uurtje ben je in plaats van aan het ontspannen aan het vegeteren. Als je dan doorgaat, op een gegeven moment op de klok kijkt en dan toch maar naar bed gaat, je afvragend waarom je in een sleur zit tja… Dan zou ik het ook echt niet weten.