Hoe houdt je Health & Fitness Effectief, Goedkoop en Leuk – Tips to Get Fit for Life5 min leestijd
Vandaag een artikel over hoe je echt goede doelen stelt voor een gezond en fit lijf. Mochten je doelen en goede voornemens van januari nu al gesneuveld zijn, dan is dit het moment om het nog eens voor een allerlaatste keer goed aan te pakken. Want laat ik één belangrijk ding voorop stellen: Een fitte en healthy lifestyle hoeft niet duur, saai of uitputtend te zijn.
Ik hoor mensen nog wel eens zeggen: “Ik eet zo gezond mogelijk, maar natuurlijk mag ik ook wel eens genieten”. Mijn haren gaan hier echt van overeind staan. Waarom zou je alleen van ongezonde dingen mogen/kunnen genieten? Alsof gezond eten, afzien is, niet lekker. Alsof genieten dan onmogelijk is.
Genieten en je eigen geluk staan bij mij echt als twee pijlers boven water. Ik vind een gezonde leefstijl nastreven iets moois, maar mag nooit ten kosten gaan van je eigen geluk. Je eet omdat je je lichaam wilt voeden, je wilt je namelijk goed voelen. Als een gezonde leefstijl niets voor jou is, dan is dat prima. Vind jij het niet belangrijk om gezond te leven, en eet je liever elke dag fastfood, be my gast. If you’re happy, I’m happy.
Maar als jij je zorgen maakt over je gezondheid, je niet lekker in je vel voelt, je weinig energie hebt om dingen te kunnen doen die je leuk vind, dan is het zeker de moeite waard om daar eens wat aan te doen. Als je overstapt van een fastfood eetstijl naar een meer gezondere leefstijl dan kan ik me voorstellen dat dat best een grote stap is, wat je niet van de een op de andere dag doet. Dus hoe pak je dat aan?
1. In feite heb je helemaal niets nodig
De ene hype of trend na de andere zegt je dat je altijd ‘iets’ nodig hebt om gezond en fit te worden. Maar weet je, eigenlijk heb je helemaal niets nodig. In feite heb je mijn blog niet eens nodig. Het enige dat je nodig hebt, is de WIL om het te doen. Dat gezegd hebbende: ik vind het natuurlijk ontzettend leuk als je me blog wel blijft volgen. Bovendien kan het nooit kwaad om je te laten inspireren en kennis op te doen.
2. Maak afvallen niet moeilijker dan het is
Kies voor echt eten, zo min mogelijk bewerkt en echt zweet door gewoon goede workouts. Je hoeft jezelf niet te killen in de sportschool, je hoeft niet uren te sporten, je hebt niet eens een sportschoolabonnement nodig. In feite heb je niet eens spullen nodig. Ik gebruik zelf wel vaak dumbbells, maar ook die heb je niet per se nodig. Je kunt gewoon altijd en overal heel effectief sporten met je puur en alleen je eigen lichaamsgewicht. En het mooie is dat kost je niets, behalve wat zweetdruppels.
Heb je dus familie of vrienden, of fitgirls en bedrijven die je pushen om naar de sportschool te gaan of om een of ander duur apparaat aan te schaffen, die zweren bij tarwegras of superfoods of je andere bepaalde producten of shakes aanraden? Negeer het. Het enige dat die dingen doen, is je tijd en geld verspillen. Trust me, i’ve been there.
Ook al hoeft het niet, is dit iets wat je de rest van je leven wilt en kunt blijven doen?
Natuurlijk zijn de ‘snelle’ methodes waar je nu naar grijpt aantrekkelijk. Ze beloven je op kort termijn resultaat. En het liefst wilde je gisteren al die killerbody hebben, dus waarom niet. Hoewel de meeste ‘snelle’ methodes je ook op korte termijn resultaat kunnen geven, is dit vaak geen garantie voor langer termijn. Omdat de veranderingen vaak haaks staan op dat wat je gewend bent, zal het moeilijk zijn om dit vol te houden. Vaak word ervan je verwacht dat je alleen specifiek uit één voedingsgroep eet of dat je bepaalde voedingsgroepen juist schrapt om af te vallen. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik kan bijvoorbeeld echt niet leven met het idee dat ik nooit meer een lekkere bruine boterham zou kunnen eten of dat ik de rest van me leven aan de groentesapjes zit.
3. Quick fixes bestaan niet
Gewoontes bouw je gewoon niet in één dag op of in een paar weken. Dit kost nu eenmaal flink wat tijd. Dus waarom zou je al je energie en tijd stoppen in iets waarvan je stiekem nu al weet dat het hem niet gaat worden. Niet op de langer termijn in ieder geval. Want wie wil er nou tijdelijk afvallen? Tijdelijk gezonder worden? Of tijdelijk lekkerder in zijn vel zitten.
4. Geef je doelen altijd een gezonde en positieve draai
Praat jezelf niet in een depressie door te zeggen, ik moet echt afvallen, want me benen zijn te dik, me buik is te flubberig, ik ben te zwaar. Focus ook niet op je lichaamsgewicht, maar let vooral goed op hoe jij je voelt. Als je doelen stelt, stel ze dan dus voor meer energie, meer flexibiliteit, uithoudingsvermogen etc. Dingen die goed meetbaar en positief zijn.
5. Go easy on this
Zodra je een doel hebt, breek die dan op in kleine stapjes. Wil je bijvoorbeeld 50 kilo afvallen, dan zul je na een week of wat vaak al geneigd zijn het op te geven, omdat het gewoon best lang duurt voordat je daar bent en resultaat ziet. Onthoud goed dat het niet iets is dat je bereikt zodra je er maar een nachtje over slaapt.
In plaats van dat je zegt ik ga 5 kilo of 100 kilo (of wat je ook wilt) afvallen, zeg je bijvoorbeeld ik ga keuzes maken waarbij ik me goed voel. Ik ga meer groenten en fruit eten. Ik ga ervoor zorgen dat ik minstens 2x per week een workout doe etc. Kortom: dingen waar je controle op kunt uitoefenen, die je echt kunt doen en die positief zijn. Niet dat cijfertje op de weegschaal. Ons lichaam doet namelijk rare dingen. Je kunt jezelf wegen na een periode waarin je super gezond gegeten en lekker gesport hebt en toch kun je geen verschil zien op de weegschaal. Super demotiverend. Wat zeker niet wil zeggen, dat je niet goed je best hebt gedaan. Integendeel, dit kan door van alles komen, hormonale veranderingen, stress, zout of de toename van spieren. Allemaal dingen waar jij niet direct controle over hebt.
It’s totally up to you what you eat and how much you train.
You’re in control. You’ve got this.
De nummer 1 fout van veel beginners en misschien ook wel die van jou, is dat je te enthousiast en te hard van stapel loopt. Met het risico dat je lichaam gaat tegenstribbelen, je kunt geblesseerd raken of in een burnout komen. Ook kun je jezelf gaan haten omdat het maar niet lukt. Je hebt het gevoel dat je faalt. Al is dit laatste eigenlijk helemaal niet waar. Dat je lichaam tegenstribbelt is geen falen, maar juist een teken dat je lichaam je lief is en je wilt behoeden voor verdere schade.
6. Denk altijd aan de langer termijn
Kan en wil ik dit de rest van me leven volhouden? Hetzelfde geldt voor je voeding. Kleine stapjes. Neem vanavond bijvoorbeeld als toetje een bakje fruit in plaats van ijs, snoep of vla. En zodra dat goed gaat, ga je naar het volgende. Maak bijvoorbeeld één maaltijd per dag gezonder door bijvoorbeeld minimaal de helft van je bord uit groente te laten bestaan.
7. Verleg je focus van calorieën naar voedingswaarde
Let op de ingrediënten en kies bij voorkeur voor eten dat volwaardig is en dat je van scratch af aan bereidt in plaats van kant-en-klaar fastfood. Fastfood verdoofd je smaak. Er worden vaak veel smaakversterkers gebruikt, die je doen hunkeren naar meer. Zodra je meer natuurlijker eten gaat eten, dan duurt het even voordat de verdoving van die smaakversterkers is uitgewerkt. In eerste instantie zal het eten juist wat flauw smaken. Maar zodra je smaakpapillen hun natuurlijke kracht terug hebben, zul je ontdekken dat de smaken van de natuur zo lekker en complex zijn. Die zijn met geen smaakversterker na te bootsen. Fruit is dan echt een natuurlijke zoete traktatie, het snoepje van de natuur.
8. No more fastfood, no way
Denk nu niet dat je voorgoed afscheidt moet nemen van je comfort food of dingen waar je mee bent opgegroeid die je super lekker vind. Je kunt alles blijven eten, alleen doe je er goed aan dit soort voeding in gematigde porties te eten. Dat is alles.
9. Vermijd crashdiëten en extreem sporten
Een ander ding waarbij je ver uit de buurt moet blijven, zijn crashdiëten en overmatig sporten. Het zijn stuk voor stuk dingen die je 1. toch niet vol gaat houden en 2. die je lichaam uiteindelijk alleen maar meer kwaad dan goed doen.
Crashdiëten zijn laag in calorieën en extreem beperkend. En eerlijk is eerlijk, zodra je jezelf dingen ontzegt, gaat dat vaak ten koste van je humeur. Tel daarbij op dat je minder energie hebt, omdat je te weinig binnenkrijgt en je hebt je kont al snel weer op de bank. Verder kun je ziek worden, eetbuien en stemmingswisselingen krijgen. Natuurlijk kun je volhouden tot het eind, maar zeg nou eerlijk voel je je dan ook beter dan voordat je startte? En hoe ga je dan verder? Ga je je normale voeding weer oppakken, dan is de kans groot dat je juist weer aankomt. Waarop je uiteindelijk opnieuw iets probeert en het welbekende jojo-effect is een feit. In plaats van dat je dit dus als iets positief ziet, werk je juist een ongezonde relatie met voeding en gezondheid in de hand. En dat lijkt mij toch wel het laatste dat je wilt.