Goede voornemens – Hoe houd je ze vol?3 min leestijd
Happy new year! Met het nieuwe jaar voor de deur en de goede voornemens in onze gedachten, dacht ik laat ik eens wat van mijn favoriete tips bundelen om er dit jaar voor eens en voor altijd een succes van te maken. Want ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik ben er geen ster in.
Mijn goede voornemens sneuvelen al halverwege januari en toch maak ik ze het jaar daarna gewoon weer. Want zeg nou eerlijk, het heeft wel iets magisch, 1 januari. De teller staat weer op nul. Een nieuw begin, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Maar om te voorkomen dat we volgend jaar weer massaal met dezelfde voornemens aan de slag gaan, omdat ze dit jaar alweer vrij snel gesneuveld zijn, volgen hier wat tips.
Weet waarom het zo moeilijk is
Er zit een verschil tussen voornemens bedenken (in je hoofd) en de daadwerkelijke uitvoering ervan (gedrag). En laten die twee nou niet altijd op een lijn zitten. Je hebt sneller in je hoofd een voornemen bedacht, dan dat jij jouw gedrag daarop hebt aangepast. Gedrag veranderen is ontzettend moeilijk. Je kunt wel zeggen: “vanaf nu ga ik niet meer snoepen”, maar op het moment dat je dat denkt, kun je je nog niet voorstellen hoe je je voelt wanneer je op een feestje bent waar iedereen aan het snoepen is en jezelf ook een gebakje aangeboden krijgt. Ai! Lastig hé. Je hebt de beste intenties en weet heel goed wat gezond is, maar toch blijft het lastig om op het moment suprême gezonde keuzes te maken. Het is zo verleidelijk om te kiezen voor iets lekkers wat op de korte termijn een bevredigend gevoel geeft, dan te kiezen voor iets wat op de langer termijn ziektes uitstelt en bijdraagt aan een goede gezondheid of een fit lijf. Waarom wij zo reageren? Dat heeft weer alles te maken met zelfcontrole.
Motivation is the key
Zelfcontrole is het onderdrukken van impulsen. Als je iets moet doen, maar eigenlijk liever iets anders zou willen is daar zelfcontrole voor nodig. Maar die kan opraken. Je kunt het vergelijken met een spier. Als een spier vermoeid raak, is die niet meer zo sterk. En zo is het ook met zelfcontrole. Als je moe bent, is het een stuk lastiger om jezelf te beheersen en sterk te blijven. Ik merk dat altijd goed als ik na een lange dag werken onderweg naar huis ben. De hele dag heb ik er totaal geen moeite mee om gezonde keuzes te maken. Ook al ligt de kantine vol met lekkernijen en snacks, toch eet ik lekker & gezond mijn homemade lunch. Maar zodra ik ‘s avonds op het station aan kom, agrrr, dan lijkt mijn zelfcontrole ineens ver te zoeken. Elke reep chocolade, elk koekje, elke snack staart mij aan en loert naar mij. Op die momenten kost het mij altijd meer moeite om dingen te weerstaan.
En waarom zou je eigenlijk wachten met voornemens tot 1 januari?
De vraag is dus niet of je zelfcontrole hebt. Iedereen heeft zelfcontrole. De een misschien net wat meer dan de ander. Maar iedereen heeft het. Feit is ook dat het bij iedereen op een gegeven moment op kan raken. De vraag die je jezelf dus eigenlijk moet stellen is: hoe gemotiveerd ben je nu echt?
Als je echt gemotiveerd bent, wacht je niet tot 1 januari.
Begrijp me niet verkeerd ik ben niet tegen voornemens maken. Eigenlijk is het best wel een leuke traditie en laat het ons even stil staan bij ons doen en laten. Maar als je het goed bekijkt, is het eigenlijk van de zotte, dat je 1 januari kiest als je startpunt om een goed voornemen te bedenken. Eigenlijk zegt dit zoveel meer over je motivatie (of het gebrek daaraan). Want als dit iets is wat je echt wilt, waarom heb je het dan niet al veel eerder gedaan? Ik zie het dan ook meer als een soort uitstelgedrag, zo van nu moet het er dan maar van komen. Want als het op 1 januari niet gaat lukken, dan lukt het nooit meer.
Uitstelgedrag is als een creditcard:
voor het plezier nu komt de rekening later…
Tips voor gezonde voornemens
- Zorg dat je niet in de verleiding komt. Haal de verleiding niet in huis en ga hem ook niet opzoeken. Tenzij je bewust besloten hebt, dat je nu kiest voor iets lekkers met veel calorieën en daar volop van gaat genieten.
- Stel goede doelen. Veel mensen gaan de fout in doordat ze in het nieuwe jaar alles tegelijk en overhaast willen. En stoppen met roken, en meer bewegen, en gezonder eten en goed zijn voor familie & vrienden… Het is nooit verkeerd om meerdere doelen te hebben, maar loop niet te hard van stapel. Zoals gezegd verandering kost tijd, gun jezelf die tijd ook.
- Formuleer kleine doelen. Doe het stapje voor stapje. Maak je voornemens zo specifiek mogelijk en koppel het aan je dagelijkse leven. Zeg niet: “Vanaf nu ga ik gezonder eten”, maar zeg “ik eet vanaf nu elke dag bij het ontbijt één stuk fruit”. Op die manier maak je jouw doel specifiek en haalbaar en is de kans groot dat het je gaat lukken.
- En tot slot: houdt goed in gedachten waarvoor je het allemaal doet. Want als dit is wat jij wil, dan is er altijd een reden om door te zetten.
Keep up the good work! En tot in het nieuwe jaar!