Geluk – Stop met piekeren (10 tips)4 min leestijd
Zoals eerder gezegd om intens te kunnen genieten zul je je aandacht moeten verleggen en je prioriteiten moeten bij stellen. Je kunt pas volledig van iets genieten, als je daar met je volle aandacht bij bent. Maar hoe doe je dat dan? In deze post de tips en trics.
Know the difference: samen zijn vs. samen dingen doen
Veel mensen denken dan ook samen te zijn en samen tijd door te brengen, maar in werkelijkheid zijn ze niet echt samen, maar doen ze vooral dingen samen. Hoe vaak zie je niet dat mensen samen zijn, maar dat ze met hun gedachten ergens anders zijn, in de meeste gevallen bij hun smartphone of andere media. Gezellig uiteten met vrienden of je partner en het eerste wat vaak op tafel komt, is de telefoon. Gelukkig zitten mijn vriend en ik wat dat betreft wel aardig op een lijn. Want vertel mij eens: hoe kun je nu 100% aandacht voor elkaar hebben en genieten als je om de haverklap op je telefoon wilt kijken of je niet toevallig een berichtje hebt of misschien iets anders leuks op social media hebt gemist.
TIP 1 – Begrijp me niet verkeerd, ook ik kan inmiddels echt niet meer zonder mijn smartphone. Maar af en toe een telefoonvrij uurtje en zeker op de momenten dat je samen bent lijkt me zeker geen gek idee. Leg de telefoon dan wel uit het zicht en zet hem op stil. Want zolang je telefoon binnen handbereik is, wil je toch om de zoveel tijd even kijken.
Clear your mind
Daarnaast is een opgeruimd hoofd erg prettig. Ik merk dat ik ook pas echt volop kan genieten als mijn hoofd leeg is. Maar hoe doe je dat. Zie het als een schaakpartij. Heb je weleens geprobeerd om in je hoofd een schaakpartij te spelen? Dat is zo ontzettend moeilijk, zo niet onmogelijk. Je moet nadenken over de volgende zet, maar ook onthouden waar alle schaakstukken staan. Het is veel makkelijker als je dat niet als beeld in je gedachte hoeft vast te houden, maar gewoon zwart-op-wit voor je ziet. Zo is het ook met de ruis (gedachten en ideeën) in je hoofd.
TIP 2 – Maak je hoofd leeg en creëer ruimte om je aandacht volledig ergens op te focussen door alle gedachten en ideeën die je hebt op te schrijven. Liefst op iets wat je altijd bij de hand hebt (notitieblokje of je smartphone, is die toch nog ergens goed voor) en spreek met jezelf af dat je dit 1x per dag op een vast moment checkt. Bijvoorbeeld s-ochtends voor het ontbijt.
TIP 3 – Soms zijn er dingen die je binnen 2 minuten gedaan kunt hebben. Deze dingen kun je dan ook het beste direct doen. Het afhandelen nu kost vaak minder tijd dan wanneer je het eerst ergens op moet schrijven of moet onthouden voor later.
Think positive: focus on the good
Een derde punt dat helpt om minder te piekeren is dat je het leven voor jezelf niet te zwaar moet maken. Het leven is een rollercoaster. Er gebeuren nu eenmaal dingen die leuk of juist minder leuk zijn. Die dingen gebeuren, daar kun jij niets aan doen. Waar jij wel wat aan kunt doen, is de stempel veranderen die jij er op plakt. De situatie verandert daarmee niet, maar wel de belading die jij er aan geeft. Ben je geneigd om meer naar de negatieve kant uit te slaan, probeer er dan eens wat vaker een positieve draai aan te geven. Het is zonde van je energie om te blijven hangen in dingen die je niet gelukkig maken.
TIP 4 – Sta elke avond voordat je gaat slapen even stil bij drie dingen die die dag goed gingen of waar je blij mee bent. Door positieve dingen te benoemen voorkom je dat je gaat piekeren en blijft malen over problemen, fouten en zorgen. Hierdoor zul je je leven meer waarderen en maak je je gedachten realistischer. Want niets is zo zwart-wit als het lijkt.
TIP 5 – Zorg voor voldoende slaap, zo’n 6-8 uur per nacht. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk om te kunnen dealen met de dagelijkse dingen. Als jij vermoeid bent, kun je dingen nou eenmaal minder handelen en overzien, dan wanneer je dat niet bent.
TIP 6 – Geef je brein de kans om te ontspannen. Je brein werkt namelijk als een spier. Continue spanning op je spieren is niet goed. Op den duur zal je spier gaan verslappen en verliest het zijn kracht. Zo is het ook met je hersenen. Heb je lange tijd achter de pc gewerkt of een ander scherm, dan doe je er goed aan om in je pauze niet ook nog is naar je smartphone te staren. Op die manier blijven je hersenen geprikkeld en kunnen ze niet herstellen. Laat Facebook, Twitter, Whatsapp en Google dus even voor wat ze zijn en ga bij voorkeur bewegen. Maar een wandeling, rek je uit, neem de trap. Het maakt niet uit wat je doet, als je je lichaam maar in beweging brengt en je goed diep ademhaalt. Zo gaat er lekker wat zuurstof naar je hersenen, dat vinden ze fijn.
TIP 7 – Benadruk je gelukkig momenten en sta er bewust even bij stil. Zeg bijvoorbeeld hardop dat je een “happy attack” hebt, wanneer je blij bent, plezier hebt of je gelukkig voelt.
Why so serious?
Tot slot is het belangrijk om de dingen niet te serieus te nemen. Ga soepel en speels met de dingen om. Wordt gemakzuchtiger. Het is niet erg om fouten te maken of eens flink op je bek te gaan. Lach erom. Speel met de imperfectie, doorbreek routines en go with the flow.
Being happy doesn’t mean everything’s perfect.
It means you’ve decided to look beyond the imperfections.
TIP 8 – Laat een deel van je e-mails ongelezen, ruim het huis eens een keer niet op, verscheur je to-do lijst. Probeer het maar eens en zie dat de wereld heus niet zal vergaan.
TIP 9 – Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Vooral als je bang bent dat je niet voldoet, niet goed genoeg bent, is de kans groot dat je je passief gaat opstellen en geen actie onderneemt. Want hoe hoger je komt, hoe moeilijker het wordt om in actie te komen. Vergroot jezelf vertrouwen door klein te beginnen. Een klein succesje kan je zelfvertrouwen al een flinke boost geven. Het is namelijk menseigen om te willen zien dat wat je doet succes heeft, dat je met iets bezig bent dat werkt, dat dat wat jij doet gewaardeerd wordt.
TIP 10 – Wacht niet tot je in de juiste ‘mood’ bent om iets te doen. Als je wacht tot de omstandigheden perfect zijn, kun je wachten tot je een ons weegt. Er komt namelijk altijd wel iets tussendoor waardoor het niet het juist moment is. Heb je moeite om jezelf ergens toe te zetten, bijvoorbeeld om je werk los te laten en even een friend-time of me-time te pakken, pas dan het 5 minuten reddingsplan toe. Ga voor 5 minuten iets doen, als je daarna echt niet mee wilt, kun je altijd nog stoppen. Maar grote kans dat je door gaat omdat je nu toch al bezig bent. Dit is trouwens ook een hele goede tip als je even geen zin hebt om te sporten! Of als je juist een werkgerelateerde opdracht moet doen waar je tegen op ziet.
Heb jij moeite met loslaten of juist niet?