Fijn weekend! Maar het is woensdag? Over parttime werken gesproken.5 min leestijd
Acht uur werken, acht uur vrije tijd en acht uur nachtrust. Deze formule vormde ooit de basis van de standaard werkweek. Inmiddels is het al lang niet meer de enige optie. Een vierdaagse werkweek, parttime werken, of gewoon zelf je uren indelen: het kan allemaal. Ik werk 24-32 uur per week. Voor mij is dat een bewuste keuze en zeker geen onwil. Ik kan ook best veertig uur werken. Maar waarom zou ik? Ik word er alleen maar ongelukkig van.
Nu hoor ik je denken, daar heb je weer zo’n vrouw die parttime werkt. Want ja, feit is dat vrouwen vaker dan mannen parttime werken. Nederlanders werken gemiddeld 40,5 uur per week. Dat het merendeel daarvan man is, wil natuurlijk niet zeggen dat mannen het ook prettig vinden om fulltime te werken. Die van mij vindt het bijvoorbeeld heerlijk om een dag langer weekend te hebben. Nu kan hij natuurlijk een uitzondering zijn en kan het zijn dat zijn seksegenoten het geweldig vinden om 40+ uur te buffelen.
Maar wat het ook is, persoonlijk vind ik het best slim. Want waarom fulltime werken als het niet nodig is? Er zijn zoveel leukere dingen in het leven dan geld verdienen en carrière maken. Denk aan het runnen van een blog 🙂 Vrijwilligerswerk doen. Of wat dacht je van een opleiding volgen of meer tijd met familie en vrienden doorbrengen.
Ik begrijp de verontwaardiging dan ook niet wanneer mensen horen dat ik bewust niet meer dan 32 uur per week werk. Want “parttime werken is toch een stapje terug doen”. En dat is iets waar veel mensen nog wel moeite mee hebben. Want je wilt wel graag lekker op vakantie, en leuke dingen doen op de dagen dat je vrij bent. Natuurlijk kun je leuke dingen verzinnen die geen of weinig geld kosten, maar in het algemeen ben je aan de meeste dingen nou eenmaal geld kwijt. Denk aan lunchen, shoppen, bioscoopje.
Wat is dan het grote voordeel van parttime werken?
Als je dus geen geld hebt om de leuke dingen te doen die je eigenlijk zou willen doen? Wat voor nut heeft het dan om parttime te werken? Nou, dat grote voordeel zit hem in *tromgeroffel* meer tijd. En meer tijd betekent meer rust. En meer rust is wel een dingetje tegenwoordig. Hoe vaak hoor je niet dat het goed gaat, maar wel druk is. De standaard uitspraak van iemand als je vraagt hoe het met hem of haar gaat.
En als het even druk is, is dat natuurlijk niet zo’n probleem. Maar altijd maar druk, druk, druk… dat gaat tenkoste van je kwaliteit van leven. Parttime werken kan daar dus verandering in brengen!
Wat is parttime werken?
Parttime werken staat letterlijk voor deeltijd werken. Bij een parttime baan hoef je niet alle dagen van de week op kantoor te komen. Je hebt naast je werkdagen één of meerdere dagen vrij. Zo werk je parttime als je minimaal 12 uur en maximaal 34 uur werkt. Gemiddeld genomen liggen de uren rond de 24 uur, 28 uur of 32 uur.
De voordelen van een parttimebaan
Er zijn een aantal belangrijke voordelen. Zo is uit onderzoek gebleken dat de productiviteit en de efficiency op het werk verbeteren wanneer je minder uren tot je beschikking hebt en tegelijkertijd geeft het je de ruimte om wat meer afstand te nemen van je werk. Ook het ziekteverzuim zou omlaag gaan.
Meer tijd voor andere dingen
Vrije tijd is schaars. Natuurlijk krijgt iedereen dezelfde 24 uur per dag en 7 dagen per week. Maar als je 8 uur per dag werkt, waarvan je meestal 9 uur op werk bent inclusief pauzes en gemiddeld 1,5 uur reistijd per dag hebt + 1 uur voor opstaan, aankleden, klaarmaken en ontbijten + 1 uur voor avondeten + gemiddeld 8 uur slaapt, maar reken voor het gemak 8,5 uur omdat je je ook nog klaar moet maken voor bed dan houd je (24 uur – 21 uur = ) 3 uur!! over. Op een werkdag is dat 12,5% tegenover bijna 40% dat je aan werk besteedt. I’m just saying.
Natuurlijk heeft iedereen zo zijn prioriteiten. En ja ik kan ook met de auto naar mijn werk wat zo een halfuur per dag scheelt. En ja ik kan ook minder lang slapen. Maar what can I say. Ik vind slaap heerlijk en heb ook gemiddeld 8 uur nodig om goed en productief de dag door te komen. En fietsend naar mijn werk vind ik fijn. Lekker actief in de frisse buitenlucht, goed voor het milieu en met een doel (want ja, naar het werk moet ik toch, bovendien hoef ik me dan ‘s avonds niet meer druk te maken omdat ik nog wil sporten).
Maar goed feit blijft dat vijf dagen werken in de week je tijd opslokt. Tijd die je anders met je familie doorbrengt of de momenten waarop jij even tijd voor jezelf neemt. Als je parttime werkt, kun je deze tijd voor je werk, jezelf en je dierbaren beter verdelen. Huishoudelijke karweien en het halen van boodschappen hoeven niet meer per se in het doorgaans toch al ‘drukke’ weekend. Op die manier heb je het weekend vrij te besteden zoals jij dat wilt.
Het is dan ook niet vreemd dat deeltijdbanen met name populair zijn onder moeders. De zorg voor hun kind(eren) kan op die manier eenvoudiger gecombineerd worden met een baan. Ook kun je, wanneer je jonge kinderen hebt, aardig wat kosten voor de kinderopvang besparen wanneer je deeltijd werkt.
De nadelen van een parttimebaan
Een van de grootste nadelen van deeltijd werken is een lager inkomen en een lagere pensioenopbouw. Ook moet je in de meeste gevallen dezelfde taken uitvoeren dan wanneer je een fulltimebaan hebt. Doordat je minder tijd hebt, kan dit stress, werkdruk en minder sociaal contact met je collega’s veroorzaken. Omdat je niet altijd op je werk bent, zal je minder meekrijgen van wat er zich afspeelt. Dit kan het lastiger maken om op bepaalde situaties in te spelen. Als je iemand bent die graag carrière maakt en wil doorgroeien, dan wordt dit vanuit een parttimebaan wel moeilijker dan wanneer je fulltime werkt.
Minder uren, meer werk
Het klinkt heerlijk. Je hebt minder werkdagen en meer vrije tijd. Toch kan de werkelijkheid iets anders uitpakken. Je kan een parttime functie hebben, maar een fulltime takenpakket op je bordje krijgen. Op je vrije dagen ben je al aan het malen over het bulk aan werk dat je staat te wachten. Of erger: op je vrije dagen klap je toch die computer open en ga je verder met werken. Kortom: stress en onrust.
Wil je een parttime functie, maar geen fulltime functie vervullen? Vraag in je sollicitatiegesprek of gesprek met leidinggevende duidelijk naar de activiteiten die uitgevoerd moeten worden. Zet voor jezelf op een rijtje in hoeverre dit haalbaar is binnen de beoogde uren.
Minder werk, minder inkomsten
Het is algemeen bekend: werken in deeltijd levert minder op dan werken in voltijd. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn als je met het inkomen kan rondkomen. Alleen als je iedere maand je centjes moet tellen of moet bezuinigen op essentiële dingen, dan is het de vraag of een parttime functie verstandig is.
Ga daarom eerst voor jezelf na hoeveel je minimaal moet verdienen om rond te komen. Kijk vervolgens naar het salaris wat je gemiddeld krijgt met jouw functie. Bepaal op basis daarvan of je parttime kunt werken. En blijkt het haalbaar te zijn om parttime te gaan werken, dan moet je het op je werk ook nog geregeld krijgen. Ook dat gaat niet voor iedereen even makkelijk.
Parttime werken is een luxe
Dat niet voor iedereen is weggelegd. De een woont bijvoorbeeld gewoon duurder dan de ander en kan niet zomaar minder werken ook al zou hij dat willen. De reden dat mijn vriend en ik beide parttime kunnen werken, is omdat we andere keuzes maken. Wat overigens niet betekent dat we de deur niet (meer) uitkomen of alleen nog maar witte boterhammen met bruine suiker eten.
Integendeel, we genieten heel wat af. We gaan weliswaar niet elke week uit eten maar dat hoeft ook niet als je zelf de lekkerste dingen op tafel tovert. Ook reizen we niet de halve wereld over (over duurzaamheid gesproken!) maar kunnen we op ons gemak Europa onveilig maken via diverse roadtrips en hikevakanties. En we hebben geen dure hypotheek nodig, omdat we in een leuk huurhuis wonen. Kortom: we voelen niet de behoefte om op grote voet te leven en zijn blij met de kleine dingen. Heel cliché, maar waar, less is in ons geval zeker more.
Heb jij nu naast je werk een gezin waar je de zorg voor draagt? Hecht je veel waarde aan vrije tijd? Ben je naast je baan ook graag met andere (betaalde) hobby’s bezig, zoals bloggen, vloggen of streamen? Dan moet je er misschien ook niet aan denken om dag in dag uit op de werkvloer te staan.
Wat heeft jouw voorkeur? Ben je een echte workaholic of geniet je liever van meer vrije tijd?