Een kijkje in de boodschappen tas van een afgestudeerd diëtist5 min leestijd
Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: ik ben geen fan van boodschappen doen. Klinkt misschien gek uit de mond van een diëtist, maar echt ik haat het. Het begint al met bedenken wat we de komende week willen eten. De mister wil voornamelijk lekker. Ik wil lekker én gezond. En op de dagen dat wij werken, moet het ook nog is niet te veel tijd in beslag nemen. Dus geen ingewikkelde receptuur.
Tegenwoordig heb ik het boodschappenlijstje in een mum van een tijd klaar. In mijn notities op mijn telefoon bewaar ik namelijk een lijstje met allemaal lekkere, gemakkelijke en gezonde recepten. Alle recepten zijn minstens één keer door ons gekookt, geproefd en goedgekeurd. Alles wat het net niet was of mwah, was eens maar liever niet nog een keer.
Maar goed dan heb je je lijstje en dan is het nog een hele kunst om het stressvrij in huis te halen. Ik weet niet of het aan mij ligt maar de laatste tijd lijkt het steeds drukker te worden in de supermarkten (en dan heb ik het niet over de periode waarin mensen aan het hamsteren waren). Dan heb ik het over mensen die paden met hun winkelwagentjes blokkeren en uitgebreid met de buurvrouw de hele week staan door te nemen. Mensen die met het hele gezin (inclusief krijsende kinderen) boodschappen komen doen. Waarom?
Is online boodschappen bestellen, dan misschien een optie?
Anyways, iets meer dan anderhalf jaar geleden, leek ons het online boodschappen doen toendertijd ideaal. Iets met onregelmatig werken en geen auto tot je beschikking hebben. En met de fiets je weekboodschappen halen, is weliswaar een goede workout, maar omdat ik zowel bij de Lidl als de Albert Heijn moest zijn niet echt handig. Want je fiets met tassen vol boodschappen achterlaten terwijl je nog even een andere winkel in hopt doe je nou ook niet bepaald met een gerust hart. En eerst naar huis en vervolgens teruggaan voor de tweede lading zag ik ook niet zo zitten, omdat ik daar simpel weg de tijd niet voor had.
Dus besloten we de online boodschappenservice van de Jumbo maar eens uit te proberen. De eerste bezorgingen waren een enorm succes. Maar toen er eenmaal een paar rondes geweest waren, waren er ineens best wel regelmatig producten niet leverbaar, voor mijn gevoel vaker dan dat er iets in de fysieke winkel niet zou zijn. Er zat helaas ook nooit een alternatief bij. En dat vond ik nogal irritant, want ik ben nogal gehecht aan mijn vaste producten (ook omdat ik vooraf precies weet wat ik die week wil gaan eten!). Dus moest ik vaak alsnog naar de supermarkt om dat ene cruciale ingrediënt te halen.
En dan die producten die je er ‘zomaar’ bij kreeg. Dat is iets wat voor mij niet hoefde. Het waren namelijk toch vaak producten die ik helemaal niet wou, zoals ongezonde blikjes frisdrank, tussendoortjes, (ongezonde) pakjes en sauzen etc. Ook kregen we er vaak flyers van meerdere producten bij. Zonde, want die verdwenen 9 van de 10 keer in de prullen-/papierbak.
Een ander nadeel vond ik altijd dat je redelijk op tijd moest zijn met bestellen. Anders kon het voorkomen dat je favoriete bezorgtijdvak er niet meer tussen zat. En als je te ver vooruit bestelde, moest je ook goed in de gaten houden wat je in de tussenliggende dagen nog op zou maken. Hier ben ik dus wel eens de fout mee ingegaan.
Over bezorgen gesproken: ik vond het ook wel onhandig om binnen dat tijdvak thuis te moeten zijn. Ik kon bijvoorbeeld niet spontaan bedenken om naar de kapper te gaan of buiten een frisse neus te halen. Natuurlijk kun je dan wel dingetjes in huis doen, maar je kunt ook weer niet te hard de muziek opzetten (of met muziek in je oren) gaan schoonmaken omdat je anders mogelijk de deurbel niet hoort.
De bezorgkosten vond ik daarom ook vrij prijzig. Al bieden/boden sommige supermarkten bezorgbundels voor de daluren of gratis bezorgen aan bij aanschaf van… En wat dat… was, wisselde per week of per maand.
Al met al denk ik dat online boodschappen doen in totaal toch wat duurder is dan fysiek naar de winkel gaan. Vooral voor een één- of tweepersoonshuishouden vind ik. Misschien dat het voor een groot gezin meer loont.
Tot slot vond ik het ook jammer dat de boodschappen vaak in zoveel verschillende kratjes en tassen geleverd werd (waar je ook statiegeld over betaalde). Sommige kratten zaten niet eens vol. Dat kon in mijn ogen beter. Tijdens de levering ging ik dus altijd als een speer die kratten legen om ze direct weer mee terug te kunnen geven. Anders kon het zomaar gebeuren dat ik met drie kratjes zat die ik ergens een hele week moest opslaan en waar ik ook niet direct het statiegeld (4 euro per kratje of 0,01 per tasje) van terug kreeg. Kijk zo kunnen de kosten ook flink oplopen.
Wat haal ik in huis?
Tegenwoordig doe ik onze boodschappen gewoon weer old school en fysiek bij de Jumbo. Vaak op zondag. Het boodschappenlijstje maak in diezelfde ochtend of de avond ervoor. Ik kijk nooit wat er in de aanbieding is. Wel kijk ik wat ik nog in huis heb. Ik krijg bijvoorbeeld ook regelmatig groenten of producten aangeleverd van bekenden. Die krijgen het weer van anderen, maar kunnen het zelf op dat moment niet gebruiken of vinden het zelf niet lekker. Ik gooi niks weg (tenzij het niet meer veilig te eten is). Voor de spullen die ik krijg probeer ik dus altijd een lekker receptje te bedenken.
Vervolgens ga ik door de-producten-die-ik-altijd-in-huis-wil-hebben-lijst. De meeste producten zijn producten die ik wekelijks vers in huis haal (zoals vers fruit, groente, eieren en zuivel), andere voeg ik toe wanneer ze (bijna) op of in de aanbieding zijn, zoals pasta en rijst. Voor de impulsieve kopers kan zo’n lijst echt een uitkomst zijn om het bij de standaard boodschappen te houden (tip!).
Wat ik verder zoal koop? Naast gezond, heb ik ook een grote voorkeur voor gemak (waarom moeilijk doen als het makkelijk kan, haha). Ik probeer zelf maak sauzen en soepen (zoals pastasaus en zoeteaardappelpaprikasoep) af te wisselen met een enkel pakje (zoals indiase curry pasta) en vers (o.a. groente en fruit) met diepvries (ook groente en fruit) en blik (peulvruchten). Uiteraard kan iedereen hier zelf keuzes in maken.
Mijn boodschappen voor een week bestaan meestal uit:
- Verse groenten, voor de eerste paar dagen. Meestal zijn dit tomaten, courgettes, paprika’s, champignons, aubergine, spinazie en vaak nog iets anders waar ik op dat moment trek in heb of wat in het seizoen is. In de zomermaanden haal ik deze groente zoveel mogelijk uit mijn eigen moestuin.
- Diepvriesgroenten, voor de dagen daarna. Diepvriesgroenten zijn eveneens een gezonde keuze en zeer geschikt voor de dagen nadat de verse groente op zijn. Daarnaast zorgen ze voor de variatie, want qua diepvriesgroenten kies ik vaak voor andere groenten, zoals pompoen, sperziebonen, spruitjes, broccoli, rode kool en bloemkool (toevallig net de groenten die meer tijd kosten om te schillen en snijden, hehe)
- Qua peulvruchten kies ik voor pot of blik: meestal kies ik voor linzen, kikkererwten, bruine bonen, maar ook wel eens voor cannellini bonen of edamame.
- Fruit: standaard banaan, kiwi en handsinaasappel of mandarijn en vaak nog een doosje klein fruit (zoals blauwe bessen, frambozen, aardbeien of druiven) voor door de yoghurt of overnight oats. Ook zorg ik er altijd voor dat ik een zak gemixt diepvriesfruit in mijn vriezer heb liggen. En een doosje mangoblokjes.
- Een heel volkoren brood (meer voor hem, maar ook een beetje voor mij ter afwisseling van crackers en salade).
- Een zak zoete aardappelen, een pak zilvervliesrijst, noedels en volkorenpasta, (shoarma)broodjes en naanbrood (alleen wanneer het bijna op is).
- Vegetarisch gehakt, burgers, gyrosreepjes, groenteballetjes en een vette vissoort. Hiervan koop ik alleen datgene dat past bij de recepten van die week.
- Voor de smaakmakers: indiase curry pasta, kokosmelk, basilicum, pijnboompitten, knoflook, gedroogde kruiden, en o.a. een blikje tomatenpuree, tomatenblokjes en een potje zongedroogde tomaatjes en gegrilde paprika (maar alleen als de voorraad bijna op is).
- Broodbeleg: Maza spreads, groente spreads, vegetarische filet american en 100% pindakaas.
- Alpro soja yoghurt (naturel ongezoet), ongezoete haver of amandelmelk, een doos eieren, (plantaardige) kaas en 100% plantaardige boter.
- Qua drinken zorg ik dat ik altijd voldoende lekkere thee in huis heb en dit neem ik alleen mee als het bijna op is. En kies ik af en toe voor Alpro chocolademelk (echte aanrader trouwens!!).
- Dan hebben we nog de tussendoortjes: een bak snoeptomaatjes, een zak wortelen, komkommer, dadels, rozijntjes en een zak ongezouten notenmix staat standaard op het lijstje.
- Op de houdbare afdeling koop ik volkorenmeel, amandelmeel en kokosmeel. Maar alleen als het thuis bijna op is.
- Oja en op verzoek van de mister ook altijd een zak airfryer patat, doosje frikandellen, vegetarische kroketten en voor mij wat kaassoufflés. Scheelt aanzienlijk in kosten, dan wanneer je het op een zwak moment besluit af te halen bij de lokale patatboer.
Tot slot kijken we altijd nog of we wat extra’s lekkers voor het weekend meenemen (reep chocolade, zak chips, een lekker koekje of luxe broodje). De huishoudelijke artikelen of lichaamsverzorging koop ik eigenlijk nooit in de supermarkt. Toiletpapier koop ik altijd online bij The Good Roll, hetzelfde geldt voor de meeste lichaamsverzorging (parfum, Nuud deo, shampoobar, dr. Jetske Ultee lichaamsverzorging) bestel ik ook allemaal online. Schoonmaakmiddelen maak ik zelf, maar daarvoor neem ik wel azijn en citroen(sap) mee uit de supermarkt. De rest (wasnoten, soda en vlekkenzout) bestel ik in bulk online.
Hoe doe jij het liefst boodschappen?
P.s.: Deze blog is puur uit eigen ervaring geschreven en wordt op geen enkele manier gesponsord door een merk.