DE 10 DO NOT GEBODEN4 min leestijd
Tien do nots waarmee jij je fit goals haalt. Waardoor je straks zelfverzekerd door het leven gaat, maar die je ook houvast geven bij tegenslagen. Lees ze, leer ze uit je hoofd of hang ze uitgeprint op de koelkast, maar houd je eraan. Extra duidelijk (en lekker streng).
1. Gij zult niet bunkeren
Gedraag je. Stop niet een hele doos donuts in je giecheltje, omdat het zo lekker is of omdat het 10 halen 2 betalen was. Een donut is prima. Net als een stukje chocolade. Ook een hamburger is meer dan oké. Maar eet niet het hele keukenkastje leeg. #gedraagje
2. Gij zult niet dieten
Schrap het woord dieten voor eens en voor altijd uit je vocabulaire. Een dieet is tijdelijk en werkt dan ook maar voor even. Je wilt resultaten die een leven lang meegaan, toch? En die je zelf kunt onderhouden? Een leefstijl en lijf zonder houdbaarheidsdatum. Geen 8-wekenprogramma’s met een zeker-te-weten-resultaat-voor-heel-even, maar een permanente verandering van je manier van eten, trainen en mindset. Een megastreng dieet waarbij je 1200 of minder calorieën per dag eet, urenlang op de loopband moet staan of complete voedingsgroepen weglaat, is niet gezond en niet houdbaar. Voor even misschien, maar niet voor altijd. En dan is er ook nog de vraag of het je ook gelukkig maakt?
3. Gij zult geen hypes volgen
Geen Sonja B., geen Atkinson, geen detox en geen killing 12-weekse menuplannen van 1200 calorieen of minder. Een hype is net als een dieet, een tijdelijke oplossing. En je wil je niet heel even goed voelen, je wil iedere dag dat trotse en fitte gevoel hebben. Right?
4. Gij zult geen voedingsgroepen schrappen
Geloof me dat alleen maar eiwitten eten en alle carbs en vetten uit je voeding schrappen een heel dom idee is. Je lichaam heeft alle macronutriënten nodig. En je wordt niet vet van vet en je komt niet aan door het eten van koolhydraten. Je komt aan omdat je structureel meer eet dat je verbruikt. Je kunt niet aankomen als je minder eet en drinkt dan je verbruikt. Dus je komt niet aan van brood, niet van boter, niet van bananen, niet van spinazie en niet van ijsjes. Je komt aan omdat je te veel eet. Meer dan je verbrandt.
Voeding dat je lichaam niet direct nodig heeft, wordt deels opgeslagen in je vetcellen, zodat je lichaam een reserve heeft voor de momenten dat er minder voeding beschikbaar is. Of dit ‘te veel’ aan energie nu komt van bergen spinazie of een berg donuts maakt niet uit: (te veel) energie is energie en een calorie is een calorie. Yes. Te veel ‘gezonde’ voeding is ook een te veel aan energie en wordt dus opgeslagen. Eet daarom volwaardige voeding en kies voor voeding met vitamines en mineralen. Let daarbij op de hoeveelheid energie die erin gaat tegenover de energie die eruit gaat. De energiebalans is en blijft leidend als het op afvallen en aankomen aankomt.
5. Gij zult niet eenzijdig eten
Voorbewerkte maaltijden zijn handig en tijdbesparend, maar iedere dag dezelfde hap eten is saai, eentonig en geeft een risico op tekorten. Bovendien kan eenzijdige voeding gaan vervelen, wat kan leiden tot snaaigedrag. Eet dus gevarieerd. Je hoeft niet per maaltijd van elke voedingsgroep verschillende producten, zoals bij het ontbijt havermout, brood, crackers en een croissant. Variatie is goed omdat je van alles wat binnen krijgt, maar niet per se binnen dezelfde maaltijd op hetzelfde bord. Te veel variatie is dan ook de reden waarom je bij een all you can eat of lopend buffet altijd teveel eet. Omdat je alles wilt proberen. Varieer er daarom alleen op dagbasis of per maaltijdmoment (ontbijt, lunch en diner) lekker op los.
6. Gij zult voeding niet vervangen door supplementen
Suppleren betekent niet meer dan ‘aanvullen’. Een supplement moet je eigen voeding ondersteunen en niet vervangen. Pas als je voeding op orde is (lees: volwaardig) kun je overgaan op supplementen. Maar ook alleen als dat nodig is. Doorgaans kun je met een goede volwaardige voeding goed uit te voeten en zijn supplementen niet nodig.
7. Gij zult niet bang zijn voor voeding
Suiker is de duivel, of was het toch zuivel? En wordt je nu vet van vet? Of kom je juist aan van koolhydraten? Hypes en onwaarheden over voedsel worden dagelijks verspreid op het internet en in de wandelgangen. We lezen het, horen het, geloven het en passen snel onze voeding aan. Dan, de week erop, verschijnt er een ander artikel online waarin precies het tegenovergestelde staat. Wat is nu waar? Wat moet je nu geloven van al die ‘bangmakerij’? Laat je niet gek maken. Je kunt niet aankomen van vet, suiker is niet de duivel, zuivel ook niet (uitzonderingen daargelaten, dat snap je) en koolhydraten kun je met een gerust hart eten. Brood, yay! Kortom: Denk zelf na, eet wat je wilt en gedraag je.
8. Gij zult geen maaltijden overslaan
Begin de dag met een ontbijt. Niet ‘omdat het de belangrijkste maaltijd van de dag is’ (is niet zo), maar zo bouw je wel regelmaat op in je voeding die je gedurende de dag neemt. Of je nu drie, vier, vijf of zes maaltijdmomenten hanteert, het maakt niet uit. Regelmaat is belangrijk, maar vooral handig en helpt je beter tegen die choco-cravings bestand te zijn.
9. Gij zult niet focussen op de weegschaal
Jezelf af en toe wegen, of je gewicht als beginpunt noteren is meer dan prima. Maar toch zegt het getal op de weegschaal niet altijd alles over je progressie. Je kunt vocht vasthouden door het weer, door extra zout of high-carbvoeding, door hormonale verschuivingen (hello menstruatie), door stress op het werk of stress in je lichaam door te weinig rust. Stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam vocht vasthoudt. Allemaal zaken waar jij soms niet veel aan kunt doen, maar die ervoor zorgen dat het getal op de weegschaal niet zo laag is als je had gehoopt.
En als jij net nieuw bent in de gym en pas net begonnen bent met krachttraining, kan het zelfs zo zijn dat je gewicht eerst wat stijgt in plaats van daalt, maar dat je toch vet hebt verloren en je shape strakker is dan voorheen. Spieren nemen namelijk minder plaats in dan vet en hoe meer spiermassa je hebt, hoe lager je vetpercentage wordt. Het kan dus zo zijn, dat die halve kilo vetmassa vervangen is door iets meer dan een halve kilo spiermassa. Een soort wisseling van de wacht qua type massa (en gewicht), maar dat zie je niet terug op de weegschaal. Dit principe gaat echter niet meer op als je al wat verder gevorderd bent in het krachthok. Het feit dat jij verandering ziet in de spiegel en in de kleding die je draagt, is een teken van succes. Laat je dag, humeur en resultaat please niet afhangen van een getal op een elektronisch apparaat.
10. Gij zult de tien geboden hanteren
Heel simpel. Afspraak is afspraak. Gedraag je gewoon. En als je het even niet meer weet, begin je weer bij nummer 1.