Chocolade fudge met een gezonde krokante bodem2 min leestijd
Heb je de titel al gezien? Dat klinkt toch gewoonweg al hemels! Dit waanzinnig lekkere taartje is een must om eens te maken én je hebt er maar een half uurtje voor nodig om het in elkaar te zetten. Het lastige gedeelte komt daarna: geduld, aangezien dit chocolade fudge taartje toch echt eerst een paar uur in de koelkast gaat alvorens je ervan kunt genieten. Echter, dat geduld wordt rijkelijk beloond…
Mijn zusje is dit jaar 28 geworden en dat wilde ze vieren met zelfgemaakte lekkernijen. Zo besloten we samen de keuken in te duiken en o.a. chocolade fudge chunks te maken. Natuurlijk moesten wij vooraf even proeven of het geslaagd was. Oh my goodness. Zo iets onweerstaanbaar heb ik in mijn leven niet geproefd en dat met maar 2 ingrediënten.
Fudge, fudge, fudge
En fin, sinds die dag bleef het concept van fudge maar door mijn hoofd spoken… Alle mogelijkheden en eindeloze variaties die je met deze simpele basis zou kunnen maken. Het romige/sticky achtige van de chocolade fudge bijvoorbeeld in combinatie met een krokante bodem en een fleugje sinaasappel. Zo besloot ik dus de keuken in te duiken en maar eens wat te gaan proberen.
In eerste instantie heb ik een versie gemaakt met een bodem van koffieleutjes/bastognekoek. Ook echt héél lekker. Alleen dat kan toch nog wel iets gezonder/voedzamer dacht ik bij mezelf. Dus ben ik aan de slag gegaan door de koek 1:1 te vervangen door havermout. Want dat zou per hele taart ongeveer 250 calorieën schelen en maar liefst 37,5 gram vet. Bovendien levert het 20 gram extra eiwit en ook ruim 20 gram!! extra vezels op.
Niet alleen qua voedingswaarde, maar ook qua smaak bleek dit een goede keuze, want wat is dit taartje onuitstaanbaar lekker geworden! En dat binnen 30 minuten. Daarna heb je weliswaar wat geduld nodig want hij moet toch echt een paar uur de koelkast in maar daarna…. nomnomnom… Een gezonde krokante havermout bodem met daarbovenop een romige dikke chocolade fudge die wegsmelt op je tong. Wow, wat een waanzinnige combinatie!
Wat heb je nodig:
Voor 16 punten
Krokante bodem:
- 250 gram havervlokken of havermout
- 6 eetlepels honing
- 60 gr roomboter of kokosolie (gesmolten)
- 3 theelepel kaneel
- Snufje zout
- Sap van halve sinaasappel
Fudge topping:
- 1 blikje gecondenseerde melk (á 400 gr)
- 300 gram chocolade (melk of puur, in blokjes gebroken)
- cacaopoeder ter decoratie (optioneel)
Wat doe je:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
- Doe alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine en maal fijn.
- Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm en druk het goed aan.
- Bak de bodem in een voorverwarmde oven 10-15 min (hij is goed al de randjes licht beginnen te kleuren). Zet apart en laat 5-10 min afkoelen.
- Maak ondertussen de fudge door de gecondenseerde melk op laag vuur in een steelpannetje te verwarmen.
- Voeg de blokjes chocola toe aan de warme melk. Blijf roeren en laat ondertussen de chocolade langzaam smelten.
- Als alles gesmolten is en goed gemengd met de melk dan haal je de vorm uit de koelkast. Stort de fudge uit over de haverbodem. Strijk de bovenzijde glad en verdeel er eventueel nog iets van topping over, zoals stukjes koek, chocolade, kokos, gehakte noten of gedroogd fruit.
- Zet terug in de koelkast en laat minimaal 2 uur opstijven.
- Snijd er daarna met een scherp mes mooie taartpunten van. Bewaar de chocolade sinaasappel fudge taart afgedekt in de koelkast. Zo blijft hij minimaal 3 dagen goed. Of vries stukjes in, zodat je ook later altijd nog iets te smikkelen hebt.
Eet smakelijk!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.