Burger van champignons met avocado, gebakken oesterzwammen, pesto en spiegelei2 min leestijd

Over champignons gesproken. Champignon is het Franse woord voor paddenstoel. Veel mensen eten paddenstoelen als groente, maar eigenlijk zijn het schimmels die zich voornamelijk onder de grond voortplanten. De vruchtlichamen ervan komen boven de grond en kennen wij als paddenstoel. Deze vruchtlichamen bestaan voor maar liefst 90% uit water.
De bekendste paddenstoelen die geschikt zijn voor consumptie zijn de champignon of portobello (eigenlijk een uit de kluitengewassen kastanjechampignon), oesterzwam, shiitake en de cantharel.
Hebben champignons dezelfde voedingswaarde als vlees?
Paddenstoelen worden regelmatig verwerkt in vegetarische gerechten, omdat ze het imago hebben een goede vleesvervanger te zijn. De structuur en hartige smaak van champignons en paddenstoelen lijken weliswaar een beetje op dat van vlees. Maar op basis van de voedingswaarde kun je ze beter niet door elkaar vervangen. Een goede vleesvervanging is namelijk rijk aan eiwit en bevat net als vlees vitamine B1, vitamine B12 en ijzer. Paddenstoelen bevatten wel nuttige stoffen zoals vitamine B1, B2, B3, B5, foliumzuur, koper, kalium, selenium, eiwit, vezels en ijzer, maar geen vitamine B12. Welke alleen voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren voorkomt. Bovendien is de hoeveelheid eiwit en ijzer in champignons te laag om een goede vleesvervanger te zijn.
De meeste paddenstoelen zijn bij aankoop nog niet schoongemaakt. Dit doe je het beste met een droge en schone doek of een groenteborsteltje. Spoel ze niet af onder de kraan, omdat ze zich anders volzuigen met water en zo hun smaak verliezen. Paddenstoelen kun je verder bakken, koken, frituren of in de oven bereiden.
Vind je het ook weer is tijd worden voor een schimmel op je bord? Probeer dan deze champignonburger eens met avocado, gebakken oesterzwammen, pesto en spiegelei. Geen fan van avocado, vervang deze dan door wat plakjes augurk, gegrilde paprika of zongedroogde tomaat.
Wat heb je nodig:
VOOR 2 PERSONEN
- 100 gram oesterzwammen ( in reepjes gesneden)
- olijfolie
- peper
- 2 el groene pesto (zelfgemaakt of kant- en klaar)
- 2 eieren
- 1 avocado
- 2 tijgerbollen (afbak)
- 2 handjes rucola
- 1 handje julienne
- 2 champignonburgers
- 2 plakken kaas
Wat doe je:
- Verwarm de oven voor de tijgerbollen en bak de broodjes volgens de aanwijzing op de verpakking af.
- Verhit olie in een koekenpan en bak de oesterzwammen 2 minuten op hoog vuur aan. Breng op smaak met peper. Schep uit de pan en bewaar apart.
- Bak de spiegeleieren in een koekenpan en houdt apart.
- Bak de champignonburgers volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de laatste 2 minuten van de baktijd over elke burger een plak kaas. Voeg aan de zijkant de oesterzwammen toe en leg op de burgers met kaas ook de spiegeleieren. Verwarm het geheel nog even licht op.
- Snijd ondertussen de avocado in de lengte door midden en verwijder de pit met een scherp mes. Lepel het vruchtvlees eruit en snijd in dunne plakjes.
- Besmeer de knapperige warme tijgerbollen met elk een eetlepel pesto, verdeel de rucola en julienne erover.
- Beleg verder met de oesterzwammen, de gebakken burgers met kaas en spiegelei en drapeer hierop de plakjes avocado. Besprenkel de avocado nog met een beetje peper en let de bovenkant van het broodje erop.
- Serveer direct. Eventueel met ovengebakken/airfryer frietjes en een beetje ketchup of mayo.
Eet smakelijk!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.