6 Manieren waarop je een salade goed kunt verpesten2 min leestijd
Als je denkt aan gezond voedsel, dan denk je al snel aan salades, right? Maar toch hoeft dat niet altijd zo te zijn. Hoewel salades niet de enige gezonde optie zijn, is het vaak wel een goede. Het is namelijk super makkelijk om in no-time een lekkere, voedzame en gezonde salade in elkaar te flansen. Kan bijna niet fout gaan… Toch zijn er een aantal manieren waarop je je ‘oh zo gezonde’ salade als nog kunt verpesten.
1. Je gebruikt de verkeerde dressing
Trap niet in de catchy marketing labels op de low-fat dressings die je kant-en-klaar kunt kopen. Deze zitten vaak nog boordevol suiker, kunstmatige zoetstoffen en conserveringsmiddelen. Ook romige dressing kun je beter links laten liggen, deze zijn vaak hoog in verzadigd vet en zout. Mijn tip maak je dressing lekker zelf! Er zijn zoveel super makkelijke recepten voor dressings. Denk bijvoorbeeld aan balsamico azijn en extra virgine olijfolie of de honing-mosterd dressing.
2. Je mist eiwit
Voeg je te weinig eiwit toe aan je salade, dan bestaat de kans dat je al snel daarna weer honger krijgt. Eiwit voedt en geeft je langer een vol gevoel. Mijn toppers zijn gegrilde kip, zalm, garnalen en ei. Eet je liever vegetarisch dan zijn bonen en tofu een prima optie.
3. De verkeerde groente
Wat is een salade zonder groente, right? Toch is de ene groente, de andere niet. Het beste kun je kiezen voor de donkerste bladgroenten die er zijn. Denk aan spinazie en boerenkool. Deze zitten boordevol voedingsstoffen en vezels. Probeer niet te veel gebruik te maken van ijsbergsla en Romeinse sla. Deze bestaan voornamelijk uit water. Als je van het knapperige van deze sla houdt, ga dan voor een mix met één van de toppers, zoals spinazie.
4. Je gebruikt te weinig ingredienten
En dan heb ik het over de veggies. Jammer genoeg zal het strooien van croutons over je salade geen hout snijden. Probeer bij het maken van een salade zoveel mogelijk de kleuren van de regenboog binnen te krijgen (klinkt cliché, i know). Maar het zorgt er wel voor dat je een breed scala aan goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien voed het ook nog eens ontzettend goed. Kies zoveel mogelijk voor groenten van het seizoen en experimenteer met verschillende recepten om je smaakpapillen blijven te verrassen.
5. You go nuts with nuts & seeds
Noten en zaden zijn een goede bron van eiwit en gezonde vetten. Maar als je er flink mee los gaat in je salade, stijgt het aantal calorieën behoorlijk. Een gematigde portie in een gezonde salade is dus erg belangrijk. Hak ze bijvoorbeeld eens fijn, zodat je een lekkere crunchy bite in je salade krijgt.
6. Je salade lijkt op een kaasplankje
Hoewel kaas een goede toevoeging op elke salade is (lees: extra calcium en eiwit), is het belangrijk dat je hiermee niet doorslaat. Mijn favorieten zijn mozzarella, parmezaan, geitenkaas en feta. Voeg een beetje kaas toe voor de romige smaak in plaats van dat het de hoofdpersoon van je salade wordt.
Wat zijn jouw favoriete salade combinaties?