40 tips om blijvend af te slanken4 min leestijd
Om effectief wat extra kilootjes kwijt te raken kun je natuurlijk drastisch je inname verminderen en op een houtje gaan bijten. Iets wat bij veel mensen vaak ook de eerste gedachte is. En op zich ook wel een hele logische gedachte, want wat er niet in komt hoeft er ook niet afgetraind te worden. Maar voor iedereen die toch liever met echte voeding en echt zweet blijvend afslankt, volgen hieronder maar liefst 40 tips.
Nu hoef je natuurlijk niet meteen alle tips in één keer toe te passen. Je begint gewoon met de tips die het beste bij jouw leven passen en daarna voeg je er telkens één aan toe. Net zo lang totdat je uiteindelijk zoveel kleine veranderingen hebt gemaakt in je levensstijl dat alles een gewoonte is en je niet anders meer kunt dan afslanken en slank blijven.
- Skip alle hypes en diëten. Maar serieus, echt alle. Raak er gewoon geen één meer aan. Ga voor de langer termijn mindset en kies voor een verandering van leefstijl. Cliché, maar noodzakelijk.
- Drink meer water: Wist je dat je lichaam bij een vochttekort, moeilijk onderscheidt kan maken tussen honger en dorst? Hoog tijd dus om die tank vol te gooien met water.
- 80-20 regel: 80% van hoe je lichaam is samengesteld (vet en spiermassa) is het resultaat van wat je eet. Door dat aan te passen, kun je je lichaam dus al voor een groot deel veranderen. Echter beweging versnelt dit proces door de groei van spieren of verlies van vet te stimuleren. Bovendien ontwikkel je een gezonde mindset als je sportief bezig bent. Je voelt je fitter, gezonder en sterker. Het vermindert stress en laat je sterker in je schoenen staan bij verleidingen.
- Lift like you mean it: Ga er 110% voor en verbrand meer calorieën. Als je nog een heel levensverhaal kunt ophangen tijdens je workout, train je gewoon niet hard genoeg. Simpel as that.
- Kies voor voedzaam: Baseer je voedselkeuze op de voedingswaarde (kwaliteit) van een product of maaltijd in plaats van het aantal calorieën (kwantiteit).
- Straf jezelf niet bij een slippertje: Het gaat allemaal om balans. En blijven hangen in de negativiteit van een blunder of twee brengt je geen stap verder. Dus doe dat dan ook niet.
- Vermijd voeding met toegevoegde suikers. Ze bevorderen de lekkere trek en die extra suikers heb je niet per sé nodig.
- Vervang één maaltijd per dag door een verse groente soep.
- Gebruik intervaltraining om het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens een workout op te krikken.
- Multitask: Combineer bewegen met dagelijkse bezigheden. Loop terwijl je aan de telefoon bent, zet muziek aan en dans terwijl je schoonmaakt, kijkt een aflevering van je favo serie of documentaire terwijl je op de crosstrainer staat.
- Neem je sportkleren mee zodat je aan het einde van de dag geen excuus hebt om je workout over te slaan.
- Voeg bonen toe aan je maaltijden. Ze bevatten veel vezels, eiwitten, vitamines en zijn erg voedzaam.
- Span je spieren extra aan: Een strak lichaam ziet er geweldig uit en spieren zijn actiever dan vet (lees verbranden meer calorieën).
- Stop met het maken van excuses: Ze brengen je geen stap verder.
- Vermijd geen koolhydraten… of vet… of eiwitten. Je hebt ze allemaal nodig voor een gezond lichaam en de perceptie van een vol gevoel.
- Switch van cereals naar havermout, van witte rijst naar bruine, van gezoete yoghurt naar naturel.
- Houd een dagboek bij: Het kan een echte eye-opener zijn om te zien hoe je voldoet aan de voedingsbehoefte van je lichaam.
- Draag een stappenteller of houd je stappen bij via je smartphone. Probeer elke dag minimaal 10.000 stappen te zetten.
- Geniet van gezonde vetten: avocado, noten en olijfolie.
- Krijg je een vreetkick uit verveling of een bepaalde emotie zonder een echt hongergevoel, dwing je zelf dan om even iets anders te doen. Stap uit de situatie. Neem letterlijk even afstand. Ga iets anders doen. Of ga naar buiten.
- Wees eerlijk naar je zelf over wat je eet en hoe je beweegt. Zelfs als je niet betrapt wordt met je hand in de koektrommel tellen de calorieën nog steeds.
- Zorg ervoor dat het grootste deel van je maaltijden bestaat uit voeding dat niet uit een zak, pak of doos komt.
- Gebruik kruiden in plaats van zout om je maaltijd op smaak te brengen. Zout komt in bijna alle voedingsmiddelen voor, waardoor je al snel te veel binnen krijgt.
- Vermijd dieetproducten, zoals maaltijdvervangers, shakes en koekjes. Ze zijn niet gezond (zelfs als ze zeggen dat ze dat zijn) en leren je niet hoe je naar je lichaam moet luisteren in termen van controle over de porties. Je kunt het beste leren met ‘normale’ voeding gezond te eten en gewicht te verliezen. Dieetvoeding is een tijdelijke, vaak ongezonde oplossing en kun je bovendien niet de rest van je leven blijven nemen.
- Drink je nog steeds frisdrank en sap, stop! Vermijd deze lege, nutteloze, vloeibare calorieën.
- Neem je eigen lunchpakket mee naar je werk.
- Switch van sedentaire videogames naar spellen die calorieën verbranden (Twister, Wii, springtouwen, tikkertje).
- Omring jezelf met mensen die van je houden, je respecteren en steunen om gezonder te worden.
- Kies een hobby die beweging vereist. Maakt. Niet. Uit. Wat.
- Vervang desserts als taart en snoep door yoghurt en bessen of donkere chocolade met fruit.
- Eet van kleinere borden: Je bord ziet er dan optisch voller uit, waardoor het lijkt of je meer eet.
- Doe je eigen klusjes: Stop met het betalen de tuinman of glazenwasser. Pak zelf de snoeischaar en die emmer met sop en ga aan de slag.
- Kook zelf: Maak het lekker en gezond, maar maak het je wel gemakkelijk. Je hoeft echt niet uren in de keuken te staan, binnen 30 minuten kun je al een heerlijke gezonde maaltijd op tafel zetten.
- Loop in je lunchpauze: Je kunt al snel 200 calorieën verbranden in slechts 30 minuten tijd.
- Wacht niet tot maandag, of 1 januari, of morgen, maar begin nu. Als je echt gemotiveerd ben, dan stel je het niet uit, maar was je allang begonnen. Uitstelgedrag is als een creditcard: voor het plezier nu komt de rekening later…
- Maak afvallen niet moeilijker dan het is. Bij gezond eten denk je misschien aan kale rauwkost, maar er is geen enkele reden om daar niet wat noten, drupje olijfolie en wat avocado aan toe te voegen. En als je het gevoel hebt dat sporten een verplichting is, zoek dan andere manieren. Dansen, skaten, touwtje springen… Voor je lichaam maakt het geen drol uit, zolang je hartslag er maar van omhoog gaat. Hoe meer lol je ergens in hebt, hoe meer motivatie en hoe makkelijker je het volhoudt.
- Praat jezelf niet in een depressie door te zeggen, ik moet echt afvallen, want me benen zijn te dik, me buik is te flubberig, ik ben te zwaar. Focus niet op je lichaamsgewicht, maar let vooral goed op hoe jij je voelt. Als je doelen stelt, stel ze dan dus voor meer energie, meer flexibiliteit, uithoudingsvermogen etc. Dingen die goed meetbaar en positief zijn.
- Vergelijk jezelf met jezelf, alleen jouw resultaten tellen.
- Spontaniteit en avontuur hebben tegenwoordig status, maar gezond leven vraagt juist om routine. Denk aan op ongeveer dezelfde tijd opstaan en naar bed gaan, maaltijden en sportmomenten plannen (bijvoorbeeld op dinsdag- en vrijdagavond en zondagochtend). Niet heel sexy of interessant, maar wel noodzakelijk.
- En last but not least: Doe iets niet omdat anderen het van je vragen of voor de likes op facebook of instagram. Maar doe het voor jezelf en vraag je zelf af: ook al hoeft het niet, is dit iets wat ik de rest van mijn leven wil en kan blijven doen?