10 tips voor échte motivatie: Wanneer moeten mogen wordt5 min leestijd
Gezonder leven, meer sporten, vaker ontspannen. Je wilt het allemaal zo graag, maar op de een of andere manier komt het er niet van. Ja de eerste twee weken, maar al snel daarna versloft het weer. En dat terwijl je goed weet wat je nodig nodig hebt, wat je moet doen om strakker in je vel te zitten. En toch lees je de laatste tijd meer afhaalmenu’s dan gezonde recepten. Om over sporten nog maar niet te spreken. Kortom: waar blijft die motivatie toch altijd?
Dat ‘voornemens maken’ en ‘in actie komen’ zover uit elkaar liggen, heeft alles te maken met de structuur in je hersenen.
Er zit een verschil tussen voornemens bedenken (in je hoofd) en de daadwerkelijke uitvoering ervan (gedrag). En laten die twee nou niet altijd op een lijn zitten. Je hebt sneller in je hoofd een voornemen bedacht, dan dat jij jouw gedrag daarop hebt aangepast. Gedrag veranderen is ontzettend moeilijk en gaat vaak gepaard met de nodige emoties. Emoties hebben een fundamentele invloed op wat je doet en emoties winnen het vrijwel altijd van je ratio. Zo zitten je hersenen nu eenmaal in elkaar. Sterker nog, als je tegen je gevoelens ingaat, zal het gevoel alleen maar sterker worden.
De lol van omdenken
Voor een leuker en gezonder leven focus je je niet op wat je ‘moet’ doen, maar juist op de emoties die daarbij komen kijken. De emoties die je er van weerhouden te doen wat je wilt doen. Krijg je emoties zover dat ze met je meewerken in plaats van tegen. Grote kans dat je motivatie een blijvertje wordt.
Think positive
Positief denken is the key. Je kunt balen dat je na je eerste training in het krachthok er achter komt dat je nog geen drie kilo kunt wegdrukken. Maar je kunt ook denken: ik heb mijn sportoutfit aangetrokken, ik ben de deur uitgegaan en heb toch maar even 30 minuten iets actiefs gedaan. En dat is altijd beter dan op de bank zitten. Natuurlijk kun je jezelf motiveren met hysterische quotes als “Go for the burn”. Maar die blijken vaak niet heel effectief. In plaats daarvan kun je beter omdenken voor meer motivatie.
1. Doe het voor jezelf
Afvallen voor je partner, voor likes op facebook/instagram, omdat je ook een kont als Kim Kardshian wil… zijn in de praktijk geen goede argumenten. Je gedrag veranderen gaat het best als je het puur voor jezelf doet. Natuurlijk wil je er goed uitzien. Maar besef wel dat zodra jij met bloed, zweet en tranen veel kilo’s bent afgevallen, er verder niet zoveel veranderd, je zult hooguit wat minder plaats innemen. Je kunt je dan ook beter focussen op fitter zijn, krachtiger voelen, meer energie hebben. Dit zijn stuk voor stuk dingen waarmee je al snel merkt dat je resultaat boekt.
Not a diet, a lifestyle. Not for him, for me.
Not to feel good in a dress, but to feel good in my skin.
Not for a day, but every day.
2. Leg de lat niet te hoog
Je leeft niet voor niks op een bepaalde manier, dat geeft je blijkbaar een prettig gevoel. Dus om écht gezonder te gaan leven, zul je je comfortzone moeten verlaten. Maar ook weer niet drastisch: je kans op succes is namelijk het grootst als je kleine stappen zet. Ga als groenhater niet meteen volledig vegan, maar begin eens met elke dag een groene smoothie of een salade bij je maaltijd. Staar je niet blind op olympische prestaties, maar loop, fiets, wandel, spring steeds een stuk je verder, til zwaarder en ga een stukje harder. De lat hoog leggen, klinkt als een goed streven, maar is gedoemd te mislukken. Natuurlijk moet je het jezelf ook weer niet te makkelijk maken, zodat je geen resultaat ziet. Blijf jezelf wel lekker uitdagen.
Sometimes I feel like throwing the towel…
but that would only make MORE laundry for me.
3. Wees niet te streng
Na de zoveelste mislukte poging, kun je denken waarom ik zou ik het überhaupt nog proberen. Sporten hou je toch niet vol. Bij hardlopen vergeet je altijd op je ademhaling te letten. En als vriendlief zegt zullen we spareribs halen, dan zit jij al in de auto en vraag je je af waar hij blijft. Misschien kun je maar beter accepteren dat je altijd moe, iets te dik en licht ongelukkig zal zijn. NEE, echt, je bent tot zoveel meer instaat dan je denkt. Blijf dus vooral niet hangen in die negatieve vicieuze denkcirkels. Jij bent het waard om goed voor je lichaam te zorgen, om haar te trakteren op een gezonde voedzame maaltijd en op een dagelijkse portie beweging. Je lichaam zal je belonen met meer energie, een stralende huid, mooi glanzend haar, een lekker strak velletje en een weerstand waar je ‘u’ tegen zegt.
If you got tired, learn to rest, not to quit.
4. Laat dat idealplaatje
Als je de bouw van een stevig propje hebt, zul je nooit een slanke den worden. En ja, plastische chirurgie kan een hoop. Maar iemand met een normaal uiterlijk zal er nooit bloedmooi van worden, die zal er hooguit uitzien als iemand die plastische chirurgie heeft gehad. Fitter worden daarentegen, dat kan iedereen. Evenals conditie opbouwen, sterker worden, beter eten, beter leren omgaan met spanningen etc. Neem als motivatie niet een foto van Doutzen Kroes, maar een foto van jezelf. Liefst een met een bezweet rood hoofd, na een lekkere workout helemaal te hebben gekilled.
Vergelijk jezelf met jezelf, alleen jouw resultaten tellen.
5. Omarm routine
Spontaniteit en avontuur hebben tegenwoordig status, maar gezond leven vraagt juist om routine. Denk aan op ongeveer dezelfde tijd opstaan en naar bed gaan, maaltijden plannen en sportmomenten plannen (bijvoorbeeld op dinsdag- en vrijdagavond en zondagochtend). Niet heel sexy of interessant, maar wel noodzakelijk. Want als je eenmaal een gezonde structuur hebt gevonden, kost gezond leven niet mee zoveel energie en houdt je ruimte over voor nieuwe dingen. Je lichaam en hersenen hebben ongeveer een maand nodig om nieuwe gewoonten normaal te gaan vinden. Vier weken, dat is toch wel te doen?
What feels like the end, is often the beginning.
6. Ga naar buiten
Pak jezelf goed in, trek laarzen aan indien nodig, maar ga naar buiten. Sport is prima, maar gewoon een eind wandelen ook. Niemand voelt zich slechter na een half uurtje frisse buitenlucht. Goed voor je bloedsomloop, je longen en (tenzij je Mike heet 😛 ) houdt je er geheid ook meer energie aan over. En zodra je merkt hoe fijn dit is, is het meteen een stuk makkelijker om gemotiveerder naar de rest van de dag te kijken.
A good walk gives your soul a change to catch up with your body.
7. Waarom zou je je druk maken
Een negatieve instelling in funest voor je motivatie. Ik ben te dik, het weer zit tegen, ik heb het niet leuk, ik baal van mijn werk, ik heb niets om aan te trekken, het brood is oud, ik heb geen zin… Moet ik nog even doorgaan of voel je mijn punt al. Allemaal gedachten die je ervan weerhouden om in actie te komen. Zoals je hersenen de neiging hebben negatieve gevoelens te versterken, zo zullen ze dat ook met positieve doen. Wie is staat is lichtpuntjes te vinden (Ik ben mijn bed uitgekomen, wat zit me haar goed, het is bijna windstil, dankzij mijn broodrooster smaakt oude brood nog prima) kom je in een positieve flow die het makkelijker maakt om gezonde en verstandige keuzes te maken.
Niet elke dag is goed, maar er zit wel iets goeds in elke dag.
8. Zorg dat je plezier hebt
Maak ergens een verplichting van en de lol is er al snel af. Probeer het eens om te draaien: je hebt misschien een suffe baan, maar je houdt per werkdag minimaal 16 uur voor jezelf over. Bij gezond eten denk je misschien aan kale rauwkost, maar er is geen enkele reden om daar niet wat noten, drupje olijfolie en wat avocado aan toe te voegen. En als je het gevoel hebt dat sporten een verplichting is, zoek dan andere manieren. Dansen, skaten, touwtje springen… Voor je lichaam maakt het geen drol uit, zolang je hartslag er maar van omhoog gaat. Hoe meer lol je ergens in hebt, hoe meer motivatie en hoe makkelijker je het volhoudt.
Bij tegenwind, fiets je misschien de verkeerde kant op.
9. Verander je omgeving
Gemotiveerd blijven om gezond te leven is vaak een kwestie van het jezelf gemakkelijk maken. Vergeet die sportschoollessen op ingewikkelde tijden, maar kies iets wat je kunt doen als het jou uitkomt (lopen, online workouts, fietsen). Stop snoep en snacks ver weg in de kast (of beter haal het gewoon niet in huis) en zet rauwkost en hummus in doorzichtige bakjes op ooghoogte in de koelkast. Zorg voor verse fruit op kamertemperatuur. Smalle hoge glazen en kleine borden helpen je minder te drinken en te eten zonder dat je daar veel van merkt. En als je in een uithoek van het parkeerterrein parkeert heb je 1) lekker veel ruimte en 2) meteen een beetje beweging.
If you don’t like where you are, move. You are not a tree.
10. Today is the day
Wat er in het verleden ook gebeurt is, is gebeurd. Daar kun je nu niets meer aan doen. En niemand weet wat er morgen zal gebeuren. Het enige waar je dus invloed op hebt, is NU. En daarin ligt de absolute macht bij jou. Jij beslist of je cola of thee drinkt, of je hazelnootpasta of avocado op je brood doet, of je Netflix gaat kijken of toch nog even een wandeling door het park maakt.
Stop waiting for Monday’s, January first or anything else.
Start now.